Tarta pełna czekolady (bez glutenu, bez laktozy)

Obiecałam Wam na Instagramie, że wrzucę ten przepis na bloga:).

Ostatnio nasza Unbrakable Kasia miała urodziny, a że Bartek- jej chłopak i nasz przyjaciel poprosił mnie, bym zrobiła z tej okazji jakieś ciasto i najlepiej z czekoladą, to trochę wzięłam tą sugestię zbyt serio :D. Zapewne pomógł w tym fakt, że sama uwielbiam czekoladę:).

 

Przedstawiam Wam zatem tartę kokosową z kremem czekoladowym, z dodatkiem domowej roboty:

czekoladowych gwiazdek z oleju kokosowego i kakao,

fit reesesów w wersji mini, z masłem orzechowym (przepis był jedynie na Instagramie, wrzucę poniżej print screen),

białej czekolady z masła kakaowego

oraz gotowych wyrobów:

czekolady gorzkiej, orzechów brazylijskich i laskowych w czekoladzie COCOA.

Wszystkie produkty, zarówno półprodukty jak i gotowce , zakupiłam jak zawsze w fitness-food.pl (na hasło : wonderwoman macie 6% zniżki!).

Do zrobienia spodu użyłam TEGO przepisu na tartę. Jedynie masło zastąpiłam olejem kokosowym.

Natomiast krem czekoladowy powtórzyłam z mojego innego gotowego PRZEPISU ,w którym osoby na wegańskiej diecie znajdą przepis na spód bez użycia jajek. Krem polecam zrobić z użyciem śmietanki Rheal Thai , o 95% zawartości kokosa, wówczas będziecie mieć pewność, że super wyjdzie:).

 

Dekorowanie ciasta to czyste szaleństwo:) Możecie spokojnie użyć gotowych produktów czekoladowych z dobrych sklepów, na które pozwala Wam dieta;). Ja , nie miałam problemu ze znalezieniem czekolad wegańskich, bez użycia mleka krowiego i glutenu:). Dodatkowo za pomocą silikonowych foremek wykonałam gwiazdki i małe kubeczki reeses.

Poniżej moje czekoladowe wyroby z Instagrama:

 

I  kto powiedział, że diety eliminacyjne są męczące i monotonne ;P

A w takim gronie najbliższych przyjaciół szamaliśmy tartę 🙂

Smacznego!

Drukuj przepis

Tarta pełna czekolady (bez glutenu, bez laktozy)

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Czas oczekiwania:

Składniki:

Porcje porcji

Przygotowanie:

Spód
  1. Rozpuść masło, dodaj jajko , słodzik, sól. Zmiksuj wszystko razem.
  2. Dodaj mąkę kokosową i miksuj dalej, aż powstanie gęste ciasto. Rozłóż je na spodzie tarty (może byc bez papieru do pieczenia, masa nie przylegnie). Mój spód ma 22cm i jest ruchomy. Nakłuj spód widelcem.
  3. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni przez 10 minut. Po wyjęciu odczekaj kilka minut , po czym spód wystudź na kratownicy.
Krem
  1. Kiedy już spód tarty wystygnie, zabierz się do robienia kremu.
  2. Podgrzej w rondelku śmietankę, aż do wrzenia. Zalej nią poszatkowaną i włożoną do miski czekoladę. Odstaw na chwilę. Dodaj sól.
  3. Zmiksuj mikserem śmietankę i czekoladę na krem.
  4. Krem przelej do spodu tarty, po czy wstaw na minimum pół godziny- godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmij, udekoruj, wstaw tartę na kilka godzin lub całą noc do lodówki . Żeby krem szybciej stężał, można również wstawić tartę na 1h do zamrażalnika i przed podaniem do lodówki:)

Uwagi:

Nie liczyłam kalorii, bo to ewidentnie cheat meal ALE znacznie zdrowszy! 🙂

2 odpowiedzi na “Tarta pełna czekolady (bez glutenu, bez laktozy)

  1. Kasia napisał(a):

    Mega przepis Panno Karolino !

    1. Karola Kocięda napisał(a):

      dziękuję! Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Z kim współpracuje

więcej o współpracy