Czekoladowa tarta z wiśniami (bezglutenowa, wegańska)

Zapraszam Was po przepis na bardzo prostą i szybką tartę czekoladową paleo.

Razem z Mariuszem spędziliśmy zeszły tydzień w Świeradowie Zdrój. Wspaniale było zjeść ten słodki legalny deser przy rozpalonym kominku, z kawą oraz widokiem na góry.

Przedstawiam Wam Maćka:) Kota Mariusza i jego Rodziców:)

Nasze kotki Edek i Barney pozostały w Warszawie pod opieką naszego przyjaciela Bartka:) .

Do przepisu potrzebujemy niewielu składników.

Spód jest wykonany z mąki kokosowej , oleju kokosowego, miodu (gryczanego prosto z górskiej pasieki) oraz poszatkowanych migdałów, które możecie zastąpić również wiórkami kokosowymi. Jest to super zestaw na szybki i smaczny spód tarty. Wystarczy go piec 8 minut w 180 stopniach. Wypełnienie może być dowolne.

Ja wypełniłam ciasto kremem czekoladowym z rozpuszczonych czekolad COCOA pod podgrzaną śmietanką kokosową COCOMI . Z racji, że czekolada jest już słodzona, nie dodawałam dodatkowo erytrolu czy ksylitolu. Krem wyszedł gęsty, a po godzinie w lodówce uzyskał super konsystencję, zrobił się stabilny, ale wciąż kremowy. Idealny przy krojeniu tarty, nie rozlewał się, tylko był stały. Wrzuciłam do niego wiśnie oraz posypałam płatkami migdałowymi. Można również dać inne ulubione dodatki: maliny, granat, orzechy itd.

Oczywiście, żeby nie było, podczas naszego urlopu oprócz jedzenia, obijania się , oglądania Iron Fista na Netflixie, nadal trenowaliśmy. Mariusz na strychu domku, w którym gościliśmy, zrobił kiedyś małą siłownię, także mieliśmy wszystko czego potrzebowaliśmy!! 🙂 Polecam każdemu taki tygodniowy reset 🙂

 

Dziki:)

Drukuj przepis

Czekoladowa tarta z wiśniami (bezglutenowa, wegańska)

Potrzebujemy formy o średnicy ok 30 cm. Ja użyłam silikonową, ale trzeba uważać by podczas wyjmowania ciasta z piekarnika nie złamało się. Ciasto sztywnieje po zastygnięciu. Przed wlaniem kremu, musimy poczekać aż spód całkowicie wystygnie.

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Czas oczekiwania:

Składniki:

Porcje porcji

Przygotowanie:

Spód
  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj formę do tarty - wysmaruj tłuszczem .
  2. Połącz mąkę z migdałami, solą. Dodaj do nich olej kokosowy w stałej postaci oraz miód. Ugnieć wszystko razem w jednolite ciasto. Uważaj by nie zostały grudki z oleju kokosowego.
  3. Wyłóż dokładnie ciastem formę, ja zrobiłam wysokie ścianki, choć krem ich do pełnej wysokości nie wypełnił.
  4. Wstaw spód do piekarnika na 8 minut, do zarumienienia ścianek tarty.
Krem
  1. Kiedy już spód tarty wystygnie, zabierz się do robienia kremu.
  2. Podgrzej w rondelku śmietankę, aż do wrzenia. Zalej nią poszatkowaną i włożoną do miski czekoladę. Odstaw na chwilę. Dodaj sól.
  3. Zmiksuj mikserem śmietankę i czekoladę na krem.
  4. Krem przelej do spodu tarty, udekoruj owocami oraz płatkami, po czy wstaw na minimum godzinę do lodówki.

Uwagi:

  • wygląda obłędnie <3 szkoda, że jestem na redukcji i nie dla mnie takie smakołyki 🙁

    • Karolina Kocięda

      to może choć na cheat meala 🙂 , czy redukcja przed zawodami?

Z kim współpracuje

więcej o współpracy