przepis na chleb bez zakwasu i bez drożdży (bardzo prosty)

To mój pierwszy chleb jaki upiekłam w życiu :D! Może nie jest super piękny, ale meega pyszny;P

 

Bez użycia zakwasu i drożdży, może być w wersji bezglutenowej (mąka jaglana  + mąka z cieciorki lub mąka ryżowa) lub z mąki razowej żytniej 2000. Oba pyszne. Możemy dodać do niego płatki drożdżowe, pomidory suszone, orzechy lub, jak ja, w mojej wersji, pestki słonecznika i dyni.

Chlebek się nie kruszy. Fakt, że przez formę silikinową, troszeczkę mi się rozjechał na boki;P, ale i tak mimo to, nie rozwala się i wyszedł właściwie zwarty, tylko nie idealnie prostokątny.
Do tego jest lekko wilgotny, a nie suchy jak większość kupnych fit chlebów! Już nigdy nie kupię gotowego chleba w sklepie! A ten na bank zagości na stałe w mojej kuchni:)
Polecam zjeść ciepły z masełkiem klarowanym lub orzechowym XD.

Chleb jest zrobiony na siemieniu lnianym oraz tylko 1 szklance mąki, dzięki czemu jedna kromka ma jedynie 10g węglowodanów. Wiem, że są różne opinie związane z pieczeniem na siemieniu lnianym lub dorzucaniu do tego pestek. Moim zdaniem jeśli ktoś jest zdrowy, nie pali, nie pije, ma aktywny tryb życia, pro zdrowotny, dba o odpowiedni stosunek omega 3 do omega 6, a od czasu do czasu zrobi sobie taki chlebek, to nie powinien popadać w paranoję.

Nie przedłużając.. Zapraszam do przepisu i nawołuje:
pieczcie chleby w domu, róbcie sami mąkę .
To zajmuje chwilę, a produkty  przechodzą mniejszą obróbkę, czyli jednym słowem my zyskujemy więcej.

Smacznego!

Jeszcze musi być sweet focia przed przepisem;P

I dłuuuugo oczekiwany przeze mnie – banan ( nie jadłam banana 4 miesiące!! Zresztą jak i chleba;P).
Chlebek na ciepło z masłem z nerkowców i bananem <3.

 

A poniżej przepis na chlebek:

fullsizerender-jpgddd
  • Anonimowy

    zgłaszam reklamację – gdzie poniedziałkowe "Do kawy" ? 😀

  • Anonimowy

    Musze wypróbować:)))Ile kAwalkow Ci wyszło?

    • 10 z chlebka nie takich cienkich nawet:) a jeszcze z tej masy zrobiłam dwie buły duże a la pity 🙂

    • Anonimowy

      Super:) to zrobię jeszcze w tym tygodniu;). A mozna zastąpić mąkę z cieciorki jakas inna bezglutenowa np. Ryżowa albo dac tylko mąkę jaglana?

    • Dziś upiekłam z mąką ryżową tylko, pycha:) takżee można:D

    • Anonimowy

      Super, dziekuje:))))

    • Karola, mam pytanie o tę wersję z mąką ryżową – czy to była mąka z ryżu brązowego?

  • Anonimowy

    No wlasnie, poniedziałkowe 'do kawy' to juz tradycja 🙁

    • Bardzo mi miło to słyszeć:) już niedługo będę miała sprawny laptop i nie będzie opóźnień:)

  • Super, w weekend wypróbuję – straaaasznie dawno chleba nie jadłem. Fajnie, że nie tylko słodkości na blogu się pojawiają 🙂

    • Ja właśnie też, ale teraz nadrabiam:) dziś upiekłam kolejny. Tamten starczył mi na 3 dni i cały czas był pyszny szok! Trzymałam go zawiniętego w lnianej serwetce, którą widać na zdjęciu

    • Był pyszny, wystarczył tylko na 2 dni 😀

  • Anonimowy

    Właśnie wyjęłam z piekarnika mój chlebek:) u mnie z ziołami prowansalskimi- rewelacja:) nie mogłam się oprzeć i już spróbowałam:) dziękuję za wszystkie wspaniałe przepisy:) pozdrawiam, Natalia

  • Mniam, nigdy nie robiłam chleba 🙂

  • Czy siemie lniane musi być zmielone?

    • tak, jak zalejesz je wodą musi się zrobić taki glut;P możesz kupić gotowe mielone lub zmiel w młynku do kawy:)

    • Dzięki 🙂

  • Wersja cieciorkowo-jaglana wyprobowana 🙂 Konsystencja taka mocno biszkoptowa, ale dobre 🙂
    Mam jednak jedno pytanie. Moj chlebek po przeliczeniu ma takie makro:
    14B 23W 12T

    Jak na moje oko dosc duzo w nim tluszczu (zoltek), choc niestety tlusto nie smauje 😛
    No i jesli przkladowo chce na posilek dostarczyc 40g wegli, to bazujac tylko na nim wyjdzie mi juz 20g tluszczu z samego chleba. Jak Ty to ogarnialas Karo?
    Pzdr i dzieki za kolejny super przepis.

  • Anonimowy

    czy siemie lniane jest elementem niezbędnym? :p czy można je czymś zastąpić??

    • tak, jest niezbędny. A dlaczego chcesz go ominąć?

    • Anonimowy

      Przepraszam, dopiero zauważyłam odpowiedź! Chciałam wypróbować przepis ale w chwili pisania komenatarza nie posiadałam siemienia 'na stanie' 😛 szybko się jednak zaopatrzyłam i testowałam. Chleb świetny,mega przepis!! 🙂

  • Anonimowy

    "Bez użycia zakwasu i drożdży, może być w wersji bezglutenowej (mąka jaglana + mąka z cieciorki) lub z mąki razowej żytniej 2000. Oba pyszne." a skąd wiesz skoro jak sama stwierdziłaś upiekłaś go po raz pierwszy??

    • Ponieważ w tych wersjach chlebek zrobiła moja mama. hehe mam nadzieję, ze za bardzo Cię nie trapił ten problem.. zagadka rozwiązana XD

  • Popełniłam wczoraj ten chlebek. Wyszedł delikatny i pyszny.

  • Anonimowy

    Ja użyłam mąki gryczanej i migdałowej (pół na pół ) i też wyszedł pięknie 😀 mega pyszny jest <3

Z kim współpracuje

więcej o współpracy