Rolada migdałowa low carb z kremem kokosowym (bez glutenu, bez cukru, bez mleka)

Za 24 dni będą już Święta:)  Nie wiem jak Wy, ale ja nie mogę się doczekać świeżej choinki, rodziny, wypieków i prezentów:).

Powoli zaczynam kombinować z ciastami , które będę serwować na Boże Narodzenie najbliższym. Jak co roku stanę przed trudnością przyrządzenia ciast dla osób, które jedzą wszystko, w przeciwieństwie do mnie. Zawsze też czuję, że moje nietolerancje są małym kłopotem dla innych, bo cała rodzina się angażuje w to, żeby na stole były potrawy, które mogę jeść i ja. I tak zaczynają używać mąk gryczanej, jaglanej zamiast pszennej, mleczka kokosowego zamiast krowiego, znika ze stołu cukier. Niezmiernie to doceniam, bo są to dla nich nowe wyzwania, a potrawy muszą smakować dzieciom, mojej siostrze z cukrzycą typu 1, Mateuszowi, który jest mężem siostry, a od pewnego czasu wegetarianinem, mojemu wszystkożernemu Mariuszowi i jeszcze pasować mi pod względem składu :D. Mimo wszystko udaje się to nam co roku :).

Dzisiejszy przepis na roladę wykorzystuje kolejny raz mąkę migdałową, która ze wszystkich mąk bezglutenowych, najbardziej przypomina mąkę pszenną. Ja zawsze wybieram tą bardziej odtłuszczoną, ze względu na to, że kwasy tłuszczowe zawarte w niej ulegają utlenianiu. Makroskładniki natomiast, które posiada są tak idealnie dostosowane do diety low carb, ale też nie powinno się przesadzać z częstotliwością jej stosowania.

Rolada jest bardzo prostym przepisem, choć jej wygląd robi wrażenie skomplikowanego ciasta 🙂 Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, szczególnie gdy dodamy do niej przyprawy piernikowej. Ja używam podlaskiej wersji z przypraw bez chemii w takim żółtym opakowaniu, są często dostępne w Organicu. Korzystałam z niej również przy przepisie na pierniczki- misie  na choinkę (przepis i zdjęcie przyprawy znajdziecie TU).

Rolada składa się z małej ilości składników:

mąka migdałowa odtłuszczona

ksylitolu lub innego słodzika

– jajek

– kakao, cynamonu cejlońskiego (ew zamiast przypraw piernikowych) i żelatyny

– krem to tylko śmietanka kokosowa zmiksowana ze słodzidłem. I tu można też użyć stałej części mleczka kokosowego, które minimum 24 h stało w lodówce.  Ale ja polecam zawsze kupić śmietankę kokosową Rheal Thai

Pamiętajcie, ze na wszystkie produkty ze sklepu fitness-food.pl  macie rabat 6% na hasło „wonderwoman„.

Roladę polałam masą czekoladową, którą wykonałam z czekolady 99% VIVANI rozpuszczonej w kąpieli wodnej z dodatkiem ksylitolu, który sypnęłam na oko, wg uznania stopnia słodkości.

Można również pokryć ją fit lukierem  (KLIK) lub kolorową posypką (KLIK).

Zapraszam po przepis poniżej:

 

Drukuj przepis

Rolada migdałowa low carb z kremem kokosowym (bez glutenu, bez cukru, bez mleka)

  • Czas przygotowania:
    15 minut
  • Czas gotowania:
    12 minut
  • Czas oczekiwania:
    1 noc

Składniki:

Porcje porcji

Przygotowanie:

  1. Nagrzej piekarnik na 180 stopni, góra-dół. Przygotuj blaszkę o wymiarach 28x43cm, przykryj dokładnie papierem do pieczenia, posmaruj tłuszczem
  2. W misce zmieszaj suche składniki: mąkę migdałową, z zmielonym ksylitolem, kakao, żelatyną i przyprawami (cynamon, piernikową)
  3. W drugiej misce - dodaj żółtka, 2 łyżki ksylitolu, po czym zmiksuj mikserem aż masa stanie się jasno żółta (zgaszona żółć)
  4. W trzeciej misce dodaj białka i 2 łyżki ksylitolu. Umyj mikser i ubij białka z ksylitolem i szczyptą soli na sztywną pianę.
  5. Delikatnie dodaj żółtka do piany z białek, ostrożnie zmieszaj łyżką na jednolitą masę.
  6. Powstałą płynną masę przelej do składników suchych. Zmieszaj delikatnie łyżką. Dokładnie, tak by wszystko razem połączyć, a na dnie by nie została mąka.
  7. Gęstą masę przełóż na blaszkę, rozprowadź równomiernie szpatulą. Piecz do 12 minut na środkowej prowadnicy. Aż do suchego patyczka.
  8. Wyjmij ciasto do ostudzenia. Jednak wpierw nożem przejedź przez wszystkie krawędzie ciasta, by je odseparować od papieru. Połóż na ciasto kolejny kawałek papieru do pieczenia, zakrywając je w całości. Połóż kolejną blaszkę lub tackę o podobnej wielkości co blaszka (da się też bez). Przewróć ciasto na drugą stronę, przekładając na drugi papier, Teraz to co było spodem ciasta, będzie środkiem rolady, który wysmarujemy kremem.
  9. Zostaw ciasto na około pół godziny do ostygnięcia. Po tym czasie ubij krem ze śmietanki z ksylitolem.
  10. Rozprowadź krem na cieście. Zwiń go w rolkę, uzyskując efekt jak na zdjęciu. Ciasto wstaw na noc lub kilka godzin do lodówki. Jeśli masz ochotę udekoruj je przed wstawieniem do lodówki masą czekoladową, powstałą z kąpieli wodnej. Możesz wykonać paseczki, bądź pokryć w całości 🙂 Na zdjęciach możesz zobaczyć obie wersje. Można też roladę zostawić w wersji soute lub pokryć lukierem (przepis na fit lukier na blogu).

Uwagi:

POMOCNIK:

1 szklanka mąki migdałowej = 115g

potrzebne:

blaszka wymiary 28x43cm (standardowa do piekarnika o szer. 60cm)

papier do pieczenia, tłuszcz do wysmarowania

Makro:

Całe ciasto (bez czekolady, z erytrolem):

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Z kim współpracuje

więcej o współpracy