Kremowa lekka tarta low carb z owocami i kremem kokosowym

Zapraszam Was po przepis na lekką kremową tartę  z owocowymi superfoodsami, pełnymi:

?antyoksydantów

?witaminy C oraz innych witamin i składników mineralnych,

?błonnika.

a przy tym mają niską wartość energetyczną i bardzo małą ilość cukrów:)

Jednym z superfoods, które użyłam , jest czerwona porzeczka bogata w wit C, żelazo,  potas, pektyny (rozpuszczalny błonnik), które wspomagają funkcjonowanie jelit i dbają o rozwój zdrowej mikroflory jelitowe.

Kolejny owoc – agrest -należy do tej samej rodziny co porzeczki, ale  jest kopalnią luteiny i witaminy A, dzięki czemu wspomaga wzrok. Agrest zawiera kwas jabłkowy i cytrynowy, plus pektyny, które wspomagają trawienie.
Borówka – działa uspokajającą, przeciwbólowo, obniża LDL, zawierają dużą ilość garbników, które uszczelniają błony śluzowe żołądka, neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii i spowalniają ruchy robaczkowe jelit . Jagody wygrywają z borówką, nie dość, że obniżają poziom cukru , to zawierają znacznie większą ilość antyoksydantów.
SKŁADNIKI:
Do przepisu użyłam nowości – śmietanki Rheal Thai o bardzo czystym składzie i dużej zawartości kokosa, bo aż 95%!
Wszystkie pozostałe składniki pochodzą ze sklepu fitness-food.pl, na hasło WONDERWOMAN, otrzymacie w nim 6% zniżki 🙂
Drukuj przepis

Kremowa lekka tarta low carb z owocami i kremem kokosowym

Ciasto najlepiej zrobić wieczorem, dzień wcześniej przed podaniem.

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Czas oczekiwania:

Składniki:

Porcje porcji

Przygotowanie:

Spód
  1. Rozpuść masło, dodaj jajko , słodzik, sól. Zmiksuj wszystko razem.
  2. Dodaj mąkę kokosową i miksuj dalej, aż powstanie gęste ciasto. Rozłóż je na spodzie tarty (może byc bez papieru do pieczenia, masa nie przylegnie). Mój spód ma 22cm i jest ruchomy. Nakłuj spód widelcem.
  3. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni przez 10 minut. Po wyjęciu odczekaj kilka minut , po czym spód wystudź na kratownicy.
Krem
  1. Zblenduj nerkowce na gładką masę. Ja użyłam blendera ręcznego, ale robiłam to z przerwami, by go nie spalić.
  2. Dodaj do nerkowców śmietankę oraz pozostałe składniki, miksuj w stalowej lub szklanej misce na gładką gęstą masę.
  3. Masę wstaw do lodówki na 2h. Po tym czasie wylej na ostudzony spód, udekoruj owocami i wstaw do lodówki. Przed podaniem włóż na 2h do zamrażarki.

Uwagi:

Spód o średnicy 22cm.

Makroskładniki (bez ksylitolu i owoców)

4 odpowiedzi na “Kremowa lekka tarta low carb z owocami i kremem kokosowym

  1. Ania napisał(a):

    Przpysznie wyglada. Jutro robie 🙂

    1. Karola Kocięda napisał(a):

      Daj znać jak wyszło ! <3

  2. Beata napisał(a):

    Łatwa w wykonaniu, pyszna tarta. Zachwyciła moich „mugoli ” ???

    1. Karola Kocięda napisał(a):

      hihi 🙂 pozdrawiam serdecznie, również mugoli 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Z kim współpracuje

więcej o współpracy