kokosowo- karmelowe batoniki bez glutenu, bez nabiału i bez jajek

Zapraszam Was dziś po przepis na batoniki o kruchym delikatnym spodzie oraz fajnej gęstej warstwie karmelowo-kokosowej na górze, polanej oczywiście czekoladą, jak przystało na mój przepis :D. Jest bardzo proste do wykonania i powiem Wam bardzo szczerze, że zrobił dziś furore u moich bliskich. A jak już mój Mariusz, który jak już w ogóle sięgnie po słodycze to raczej te sklepowe (żelki głównie :)), mówi, ze jest pyszne, to ja wierze, że już każdemu posmakuje <3.

Ciasto jest przyjazne osobom z alergiami, ponieważ nie zawiera: jaj, glutenu, nabiału oraz cukru.

Użyłam natomiast do warstwy karmelowej, dla lepszego smaku i konsystencji – miodu, z ekologicznej pasieki, lipowego od fitness-food.pl. Jeśli nie macie dostępu do dobrej pasieki, polecam zakupić go właśnie tam, bo możecie być pewni dobrej jakości.

Spód jest totalnie low carb, ponieważ bazuje na mace migdałowej odtłuszczonej, mące kokosowej i oleju kokosowym. Do tego użyłam ksylitol.

Pamiętajcie, ze macie w sklepie ze zdrową żywnością fitness-food.pl rabat na hasło „wonderwoman”.

O mały włos byliby testerami 🙂


Drukuj przepis

kokosowo- karmelowe batoniki bez glutenu, bez nabiału i bez jajek

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Czas oczekiwania:

Składniki:

Porcje sztuk

Przygotowanie:

  1. W rondelku zmieszaj składniki na karmel: miód, ksylitol, śmietankę i sól. Wstaw na średni ogień ( u mnie 6/9) i od momentu jak zacznie się gotować (bulgotać), gotuj jeszcze przez 10 minut. Co jakiś czas zamieszaj.
  2. Masa troszkę zgęstnieje, ale nie tak jak to się dzieje przy normalnym karmelu. Zdejmij rondel z płyty. Dodaj olej, zmieszaj, aż się rozpuści i masa stanie się jednolita. Po czym karmel przelej do szklanego pojemnika do ostudzenia.
  3. Nagrzej piekarnik na 180 stopni. Na blaszce rozłóż płasko wiórki kokosowe. Piecz je przez 10 minut ALE co 2 minuty zamieszaj. Bardzo łatwo przypalić wiórki a tego nie chcemy, Piekarnik pozostaw włączony do pieczenia spodu.
  4. Przygotuj kwadratową formę ok 22x22cm. Wyłóż papierem i delikatnie posmaruj tłuszczem.
  5. W misce zmieszaj wszystkie składniki, gdzie ksylitol uprzednie rozpuść w wodzie i dodaj miksturę na końcu. Zmieszaj masę łyżką , a póxniej ugnieć dokładnie rękami. Ciastem wyłóż równomiernie spód i wstaw do pieczenia na 14 minut, aż zbrązowieją krawędzie.
  6. Ciasto odstaw do przestygnięcia. Ja postawiłam go w formie (nie wyjmujemy jeszcze ciasta z formy!) na kratownicy.
  7. Przestygnięte wiórki i karmel zmieszaj razem. Gdy spód ostygnie wyłóż na niego warstwę karmelowo-kokosową. Wstaw formę do lodówki na około 2h, po czym wyjmij by pokroić w równe kwadraty ( 16 sztuk). Wstaw najlepiej na noc do lodówki.
  8. Przechowuj ciasto w lodówce. Smacznego!

Uwagi:

forma kwadratowa wymiary 22x22cm

papier do pieczenia

Makro całości (bez czekolady) : 3090 kcal, B 78g/ W 256g / T 220g , 1 kawałek z 16 szt : 193 kcal / 5 g B/16 g W/13,5g T

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Z kim współpracuje

więcej o współpracy