Mam dziś dla Was przepis na nisko-węglowodanowe brownie, które możecie zrobić w wersji sauté, albo z polewą czekoladową, najlepiej białą (lub mieszaną).
Do użycia brownie wykorzystałam jedynie pół szklanki mąki kokosowej, dzięki czemu jeden kawałek ciasta ma poniżej 10g węglowodanów na porcje!
A jakie składniki użyłam? Same czyste 🙂
Składniki:
Brownie:
pół szkl mąki kokosowej
1/4 łyżeczki sody
1 szczypta soli himalajskiej
3 łyżki oleju kokosowego (stałego)
1 łyżka masła klarowanego
70g czekolady ( u mnie Cocoa)
2 łyżki kakao
5 łyżek ksylitolu fińskiego
1/2 szkl mleka kokosowego
2 jajka L
Czekolada:
100 g masła kakaowego, ja kupuję
TU
100g śmietanki kokosowej lub stałej części mleczka kokosowego (ja właśnie użyłam całą stałą część z puszki mleczka koko
Amazin
)
2 czubate łyżki masła orzechowego z nerkowców i migdałów (ważne by były jasne;))
3-4 łyżki ksylitolu najlepiej zmielonego na puder
20g odżywki białkowej WPI , u mnie
TA
Brownie z białą czekoladą low carb (bez glutenu, bez cukru)
Składniki:
- Brownie
- 1/2 szkl mąki kokosowej
- 1/4 łyżecz. sody
- szczypta soli himalajskiej
- 3 łyżki oleju kokosowego stałego
- 1 łyżka masła klarowanego czubata
- 70 g czekolady np Cocoa
- 2 łyżki kakao
- 5 łyżek ksylitolu fińskiego
- 1/2 szkl mleka roślinnego (płynna część z puszki mleka koko)
- 2 szt jaja L eko
- Biała czekolada - masa
- 100 g masła kakaowego (tłuszcz kakaowy)
- 3 łyżki śmietanki kokosowej (cała stała część mleczka kokosowego)
- 2 łyżki masła z nerkowców (czubate)
- 3 łyżki ksylitolu w pudrze (fiński)
- 20 g serwatki WPI smak toffi, można zastąpić mlekiem kokosowym w proszku
- 30 g czekolady np Cocoa
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (program góra- dół bez termoobiegu). Przygotuj formę.
- W małej miseczce zmieszaj razem mąkę kokosową, sodę , ksylitol, sól, odstaw na bok.
- W małym rondelku połącz i rozpuść olej kokosowy z masłem (na małym ogniu;)). Dodaj czekoladę, kakao. Wymieszaj miksturę, dopóki czekolada nie zmięknie. Wówczas zdejmij z płyty rondelek i mieszaj, aż czekolada się rozpuści i wszystko razem się połączy. Masa czekoladowa musi wystygnąć.
- W dużej misce zmieszaj mleko kokosowe oraz jajka. Miksuj razem aż się dobrze połączą. Następnie dodaj powoli czekoladową miksturę i dalej miksuj. Użyj gumowej szpatułki wylej, by dokładnie całą masę czekoladową wydobyć z rondla.
- Dodaj suche składniki do mokrych. Kontynuuj miksowanie. Uważaj by nie pozostały grudki. Odstaw na 5 minut. Po czym przelej do formy.
- Piecz 25-30 minut aż do suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika by ciasto całkowicie wystygło.
- Polecam zrobić masę z całego opakowania 100g tłuszczu kakaowego. Część użyć na ciasto, a z pozostałej części zrobić tabliczkę czekolady. Możecie w dowolnej ilości wylać ją na ciasto, ja wylałam ok 3/5.
- W rondelku dodaj do siebie: masło kakaowe, śmietankę kokosową (u mnie była to stała część z puszki mleka kokosowego, które dobę wcześniej wstawiłam do lodówki), masło orzechowe, odżywkę białkową (można bez/lub zastąpić mlekiem kokosowym w proszku) oraz słodzik. Podgrzej na małym ogniu, aż się wszystko zmiesza na jednolita, masę i rozpuści.
- Masę przelej na ciasto, pozostałą część do przygotowanej formy obłożonej papierem. Wstaw na 15 minut do zamrażarki.
- Rozpuść pozostała czekoladę w kąpieli wodnej, jeśli chcesz więcej, możesz dodać olej kokosowy , kakao, słodzik. Masę czekoladową nakładaj na warstwę białej czekolady nożem, układając w różne wzory falistymi ruchami :). Wstaw do zamrażarki na parę godzin. Wyjmij chwilę wcześniej przed podaniem. Ciasto należy trzymać w lodówce.
Uwagi:
Ciasto najlepiej zrobić dzień wcześniej.
Użyłam formy 24x14 cm
Smacznego!! 🙂
P.S. Wszystkie składniki ciasta pochodzą ze sklepu
fitness-food.pl
.
Przypominam Wam, że na hasło wonderwoman otrzymacie zniżkę 6% na zakupy w
fitness-food.pl
🙂
P.S.2 Z erytrolem kawałek ciasta (mi wyszło 10 szt) ma ok 7g W 🙂
(poniżej tabela z http://www.tabele-kalorii.pl, składniki na brownie bez polewy czeko)