Brownie z białą czekoladą low carb (bez glutenu, bez cukru)

Mam dziś dla Was przepis na nisko-węglowodanowe brownie, które możecie zrobić w wersji sauté, albo z polewą czekoladową, najlepiej białą (lub mieszaną).

Do użycia brownie wykorzystałam jedynie pół szklanki mąki kokosowej, dzięki czemu jeden kawałek ciasta ma poniżej 10g węglowodanów na porcje!

A jakie składniki użyłam? Same czyste 🙂

Składniki:

Brownie:
pół szkl mąki kokosowej
1/4 łyżeczki sody
1 szczypta soli himalajskiej
3 łyżki oleju kokosowego (stałego)
1 łyżka masła klarowanego
70g czekolady ( u mnie Cocoa)
2 łyżki kakao
5 łyżek ksylitolu fińskiego
1/2 szkl mleka kokosowego
2 jajka L

Czekolada:
100 g masła kakaowego, ja kupuję TU
100g śmietanki kokosowej lub stałej części mleczka kokosowego (ja właśnie użyłam całą stałą część z puszki mleczka koko Amazin)
2 czubate łyżki masła orzechowego z nerkowców i migdałów (ważne by były jasne;))
3-4 łyżki ksylitolu najlepiej zmielonego na puder
20g odżywki białkowej WPI , u mnie TA

IMG_7672 IMG_7673 IMG_7675 FullSizeRender IMG_6984

Drukuj przepis

Brownie z białą czekoladą low carb (bez glutenu, bez cukru)

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Czas oczekiwania:

Składniki:

Porcje osób

Przygotowanie:

Brownie
  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (program góra- dół bez termoobiegu). Przygotuj formę.
  2. W małej miseczce zmieszaj razem mąkę kokosową, sodę , ksylitol, sól, odstaw na bok.
  3. W małym rondelku połącz i rozpuść olej kokosowy z masłem (na małym ogniu;)). Dodaj czekoladę, kakao. Wymieszaj miksturę, dopóki czekolada nie zmięknie. Wówczas zdejmij z płyty rondelek i mieszaj, aż czekolada się rozpuści i wszystko razem się połączy. Masa czekoladowa musi wystygnąć.
  4. W dużej misce zmieszaj mleko kokosowe oraz jajka. Miksuj razem aż się dobrze połączą. Następnie dodaj powoli czekoladową miksturę i dalej miksuj. Użyj gumowej szpatułki wylej, by dokładnie całą masę czekoladową wydobyć z rondla.
  5. Dodaj suche składniki do mokrych. Kontynuuj miksowanie. Uważaj by nie pozostały grudki. Odstaw na 5 minut. Po czym przelej do formy.
  6. Piecz 25-30 minut aż do suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika by ciasto całkowicie wystygło.
Biała czekolada
  1. Polecam zrobić masę z całego opakowania 100g tłuszczu kakaowego. Część użyć na ciasto, a z pozostałej części zrobić tabliczkę czekolady. Możecie w dowolnej ilości wylać ją na ciasto, ja wylałam ok 3/5.
  2. W rondelku dodaj do siebie: masło kakaowe, śmietankę kokosową (u mnie była to stała część z puszki mleka kokosowego, które dobę wcześniej wstawiłam do lodówki), masło orzechowe, odżywkę białkową (można bez/lub zastąpić mlekiem kokosowym w proszku) oraz słodzik. Podgrzej na małym ogniu, aż się wszystko zmiesza na jednolita, masę i rozpuści.
  3. Masę przelej na ciasto, pozostałą część do przygotowanej formy obłożonej papierem. Wstaw na 15 minut do zamrażarki.
  4. Rozpuść pozostała czekoladę w kąpieli wodnej, jeśli chcesz więcej, możesz dodać olej kokosowy , kakao, słodzik. Masę czekoladową nakładaj na warstwę białej czekolady nożem, układając w różne wzory falistymi ruchami :). Wstaw do zamrażarki na parę godzin. Wyjmij chwilę wcześniej przed podaniem. Ciasto należy trzymać w lodówce.

Uwagi:

Ciasto najlepiej zrobić dzień wcześniej.

Użyłam formy 24x14 cm

IMG_6985 IMG_6986 IMG_6988

Smacznego!! 🙂

P.S. Wszystkie składniki ciasta pochodzą ze sklepu fitness-food.pl. Przypominam Wam, że na hasło wonderwoman otrzymacie zniżkę 6% na zakupy w fitness-food.pl 🙂
P.S.2  Z erytrolem kawałek ciasta (mi wyszło 10 szt) ma ok 7g W 🙂
(poniżej tabela z http://www.tabele-kalorii.pl, składniki na brownie bez polewy czeko)

asd

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Z kim współpracuje

więcej o współpracy