Tiramisu bez glutenu, bez nabiału i bez cukru (dla alergików)

Marzyłam o tym, by odtworzyć mój ulubiony przysmak włoski, jakim jest ciasto tiramisu. We Włoszech często podawane jest do kawy espresso na drugie śniadanie. Musi być mocno schłodzony i jak sama nazwa mówi, poprawia humor, co potwierdzam:)  (wł. tirami sù oznacza ‚popraw mi humor). Ciasto to składa się z paru warstw nasączonych Amaretto oraz kawą. W oryginale krem zrobiony jest z mascarpone, jednak obecnie, gdy w mojej diecie nie ma nabiału, musiałam znaleźć inny sposób na to by zrobić ciasto, które mogę zjeść, jak i moi znajomi, którzy również mają alergię na mleko krowie.

Co potrzeba do przepisu, oprócz oczywiście Amaretto, na które na szczęście nikt nie jest uczulony XD 😉

Aaa Amaretto jest zrobione z migdałów, nie powinno mieć glutenu. Również tutaj sprawdzi się Kahlúa, który jest typowym kawowym likierem i jeszcze bardziej podbije smak, tyle, że jest meksykański a nie włoski :).

Inne składniki:

Ciasto:

– masło klarowane / Ghee

– mąka bez glutenu i tu polecam dodać kasztanową, teff, ryżową w większej części plus skrobię typu tapioka, ale można użyć jeden rodzaj mąki, ja kupuje TU

ksylitol lub inny zdrowy zamiennik cukru

– jajka

– Amaretto lub nawet lepiej Kahlúa

Krem:

– nerkowce

– ksylitol

– Amaretto/Kahlúa

– kawa mielona zaparzona na espresso, u mnie arabica bio 

– kakao

– do dekoracji starta czekolada gorzka, ziarna kawy lub kruszone ziarna kakaowca

Pamiętajcie, że na zakupy w sklepie ze zdrową żywnością fitness-food.pl, na hasło wonderwoman macie zniżkę 6% 🙂

Zapraszam po przepis.

 

 

 

Krem tak posmakował nam, że zrobiliśmy go sobie następnego dnia w wersji słoiczkowej 🙂

Drukuj przepis

Tiramisu bez glutenu, bez nabiału i bez cukru (dla alergików)

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Czas oczekiwania:

Składniki:

Porcje kawałków

Przygotowanie:

Ciasto
  1. Przygotuj formę okrągłą o średnicy ok 22cm, wyłóż jej dno ( u mnie wyjmowalne) papierem do pieczenia i posmaruj tłuszczem. UWAGA: jeśli masz dwie takie same formy to przygotuj dwie. Ja nie mam, więc muszę dwukrotnie piec ciasto w tej samej formie. Nasze ciasto składa się z 4 warstw: dwóch ciastowych i dwóch kremowych.
  2. Rozpuść w rondelku masło. Odstaw do wystygnięcia.
  3. W dużej misce zmieszaj razem mąki i ksylitol. Dodaj jajka, po czym dynamicznie mieszając łyżką, połącz składniki.
  4. Dodaj rozpuszczone masło. Dalej mieszaj energicznie. Dodaj likier, zmieszaj.
  5. Przykryj ciasto folią i wstaw na MINIMUM godzinkę do lodówki.
  6. Rozgrzej piekarnik na 180 stopni.
  7. Ciasto podziel na dwie części i pierwszą wyłóż formę. Piecz 12 minut do zarumienienia. Ciasto jest dość cienkie, więc bądź ostrożny przy jego wyciąganiu. Ostudź ciasto na kratownicy. W międzyczasie wstaw kolejną warstwę ciasta do pieczenia. Nie musisz wyjmować drugiego ciasta z formy. Ostudź je i na nie nałożysz krem.
Krem
  1. Nerkowce, wcześniej namoczone w wodzie, zblenduj na gładką masę. Dodaj ksylitol, amaretto, zmiksuj mikserem. Następnie dodaj stopniowo zaparzone ale ostudzone espresso. Zmiksuj na gęsty krem. Konsystencja musi być gesta.
  2. Podziel krem na dwie części. Do pierwszej dodaj kakao, zmiksuj.
  3. Warstwę kremu z kakao połóż na pierwszym spodzie ciasta. Przykryj drugim spodem
  4. Na wierzch nałóż druga część kremu bez kakao. Ciasto udekoruj, np starkowaną czekoladą lub kakao, wstaw do lodówki na minimum 5h a najlepiej na noc.
  5. Ciasto trzymamy w lodówce.

Uwagi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Z kim współpracuje

więcej o współpracy