Tarta orzechowa LOW CARB z białą czekoladą (bez glutenu, bez cukru, bez nabiału)

Dzisiejszy przepis będzie odpowiedni dla osób na diecie nisko-węglowodanowej oraz dla osób z nietolerancjami pokarmowymi.

Jest to delikatna, kremowa, puszysta  tarta, która nie zawiera glutenu, nabiału, jedynie użyłam do dekoracji białej czekolady, którą wykonałam z użyciem izolatu WPI. Czekoladę można pominąć bądź wykonać wersję wegańską z mlekiem kokosowym w proszku lub odżywką ryżową.

Do spodu użyłam jajek, natomiast osoby, które ich nie mogą spożywać, mogą spód wykonać wg TEGO przepisu. Jest on bardziej twardy, niż w wersji z jajkami, która jest biszkoptowa.

Spód jest to mój standardowy prosty przepis z użyciem mąki kokosowej, jaj, ksylitolu  i masła klarowanego.  10 minut pieczenia!

Masa- to połączenia śmietanki kokosowej Rheal Thai, którą jestem zachwycona jeśli chodzi o stężenie, a zapewne jej magia polega na zawartości  95% kokosa (!)  z masłem z migdałów oraz ksylitolem.

Biała czekolada, to niezastąpiony przepis z tłuszczem kakaowym, który kupuję TU.

Wszystkie produkty są zakupione w sklepie fitness-food.pl, a na hasło „wonderwoman” macie tam zniżkę:)

 


Drukuj przepis

Tarta orzechowa LOW CARB z białą czekoladą (bez glutenu)

  • Czas przygotowania:
    10 minut
  • Czas gotowania:
  • Czas oczekiwania:
    1 noc

Składniki:

Porcje

Przygotowanie:

Spód
  1. Nagrzej piekarnik do 190 stopni.
  2. Rozpuść masło, dodaj jajka, słodzik, sól i zmiksuj wszystko mikserem. Dodaj mąkę i dalej miksuj, aż powstanie bardzo gęsta masa.
  3. Rozłóż równomiernie masę na spód tarty. Ja użyłam o średnicy 22 cm o wyjmowanym spodzie. Dla bezpieczeństwa warto posmarować tłuszczem formę.
  4. Spód wstaw do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Po wyjęciu wystudź.
Krem
  1. Śmietankę kokosową zmiksuj z masłem orzechowym oraz pozostałymi składnikami.
  2. Przelej krem na wystudzony spód i wstaw do lodówki na min 1 h zanim zaczniesz dekorować.
  3. W międzyczasie poszatkuj orzechy oraz przygotuj czekoladę.
Czekolada
  1. Rozpuść w rondelku tłuszcz kakaowy , dodaj śmietankę, masło orzechowe, słodzik i odżywkę białkową.
  2. Chwilę podgrzewaj na bardzo małym ogniu , przy tym mieszając masę intensywnie.
  3. Wystudź płynną czekoladę, można wstawić na pół h do lodówki.
  4. Na koniec przybierz tartę orzechami oraz polej na nią białą czekoladę. UWAGA:Ja dodatkowo wykonałam z naszej czekolady tabliczkę czekolady ( zamroziłam ją w prostokątnej silikonowej formie), oraz gwiazdki (mam formę silikonową w kształcie małych gwiazdek). Tabliczkę poszatkowałam na długie paski, którymi przyozdobiłam krem, plus dorzuciłam kilka gwiazdek:)
  5. Tartę wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc (minimum 5h) lub można też przed podaniem zamrozić z 2 h.

Uwagi:

Użyłam spód do tarty  o średnicy 22 cm o wyjmowanym spodzie

Makro:

Sama tarta bez orzechów, białej czekolady (i bez liczenia słodzika) 2230 kcal, B 54,6g, W 77g, T186g ,

1 kawałek (z 10 szt): 223 kcal, 5gB, 7,7g W, 18,6g T

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Z kim współpracuje

więcej o współpracy