Tęczowe „bounty” batoniki (bez glutenu, wegańskie, bez cukru, raw)

Wszystkie składniki pochodzą ze sklepu www.fitness-food.pl , w którym na hasło „wonderwoman” otrzymacie rabat 🙂

Drukuj przepis

Tęczowe "bounty"

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Czas oczekiwania:

Składniki:

Porcje sztuk
  • baza do batoników (dzielimy ją później na trzy części)
  • 1/2 szkl śmietanki kokosowej (lub stałej części z mleczka kokosowego, powstaje po 24h stania puszki w lodówce)
  • 3 łyżki erytrolu
  • 3 łyżki kremu kokosowego (można samemu zblendować wiórki kokosowe na krem!)
  • 100 g wiórków kokosowych
  • trochę mleka roślinnego lub wody gdyby masa była za sucha
  • barwniki
  • 2 garście jagód
  • erytrol, ksylitol do jagód
  • 1 garść wiśni / lub malin
  • 1 łyżecz. kurkumy można dodać ciut więcej
  • polewa czekoladowa
  • 200 g czekolady 90%
  • 1/3 szkl ksylitolu

Przygotowanie:

  1. W misce zmieszaj razem wszystkie składniki na bazę. Masa powinna być gęsta.
  2. Rozdziel masę na trzy miseczki
  3. Jagody zagotuj z ksylitolem aż do wrzenia. Rozgnieć je widelcem i dodaj do masy kokosowej w pierwszej miseczce,
  4. Do pozostałych dwóch dodaj kolejne dwa barwniki. Do jednej - kurkumę. Do drugiej- wiśnie, rozgnieć je w masie widelcem. Kiedy puści sok i zabarwi na różowo masę, nadmiar owoca możesz wyjąć z miseczki i zjeść później 🙂
  5. Trzy kolory masy ostrożnie zmieszaj w przygotowanej wcześniej formie. Ja użyłam prostokątną silikonową. Chcemy uzyskać efekt trzy-kolorowej masy, a nie jednego koloru 😉
  6. Rozprowadź równomiernie masę po formie. Wstaw ją do zamrażalnika na minimum 1 h.
  7. Przed wyjęciem zamrożonej masy, w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z ksylitolem.
  8. Kolorową masę pokrój na małe kawałki, po czym każdy oblej masą czekoladową. Ja część zostawiłam bez polewy 🙂
  9. Kolorowe bounty wstaw do lodówki aż czekolada stwardnieje 🙂

Uwagi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Z kim współpracuje

więcej o współpracy