Tofinki (toffee bez glutenu, raw, bez cukru)

Dzisiejszy przepis to musi być cheat meal, bo choć skład jest  czysty, to smak mówi co innego 😀 ;).

Potrzebujemy jedynie:

Przepis nie jest super paleo, ponieważ do gorącej masy maślanej wrzuciłam orzechy ;). Ale myślę, że raz na jakiś czas nam to nie zaszkodzi i nie musimy popadać w paranoję 😀 Szczególnie, gdy i tak nie rzadko 90-99% naszej diety jest czystej.

Początkowo zrobiłam tofinki z warstwą czekolady, jednak powiem Wam szczerze, ze wczoraj każdy jadł je warstwowo, czyli zdejmował wpierw czekoladową warstwę wierzchnią i jadł tofinkę osobno :). I tak najlepiej smakuje 🙂

Niestety nie mam wielu zdjęć, bo wczoraj chłopaki pochłonęli je zanim się obejrzałam :).

Bicepsy po zjedzeniu rosły w mgnieniu oka:)

 

Drukuj przepis

Tofinki

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Czas oczekiwania:

Składniki:

Porcje sztuk

Przygotowanie:

  1. Ja przygotowałam sobie formę silikonową w kształcie prostokąta.
  2. Poszatkuj drobno orzechy.
  3. Rozpuść w rondelku masło, podgrzej je z trzy minuty, po czym nie zdejmując rondelka z płyty, dodaj orzechy. Zamieszaj i zagotuj masę przez kolejne 4 minuty.
  4. Dodaj 5 łyżek śmietanki kokosowej oraz ksylitol, zmieszaj na jednolita masę i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut co chwilę mieszając.
  5. Jeśli masa nie stała się gęsta, można na chwilę zwiększyć moc płyty i ciągle mieszając - podgrzewać. Masa i tak stężeje po ostygnięciu.
  6. Gdy masa przestygnie, zamieszaj ją i przelej do formy. Wstaw do zamrażalnika na min. godzinkę , jeśli chcesz pokryć ją czekoladą, albo na całą noc, przed podaniem.
  7. Czekoladę ze słodzidłem na polewę rozpuść wcześniej w kąpieli wodnej. Gdy lekko wystygnie, polej nią warstwę toffi.
  8. Wyjmij blok po godzinie i pokrój na kawałki. Wstaw do lodówki na noc.

Uwagi:

Forma silikonowa prostokątna 24x14 cm

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Z kim współpracuje

więcej o współpracy