Low carb Pancakes (pankejki) bez glutenu, bez cukru

W mojej diecie z ubiegiem lat pojawiały się zmiany żywnościowe. Część związanych ze sportem (od ponad 10 lat trenowałam kulturystycznie oraz tak, startowałam w zawodach, o czym rzadko wspominam, bo była to krótka przygoda nie dla mnie;)), część z rozwijającą się od wielu lat pasją do dietetyki klinicznej i psychodietetyki. Część ze względu na moje zdrowie, zdiagnozowano u mnie wpierw niedoczynność tarczycy hashimoto, później cukrzycę typu 1.

Osoby, które obserwują od lat rozwój mojego bloga oraz konta na Instagramie, wiedzą, ze wpierw wrzucałam przepisy typowo kulturystyczne/redukcyjne/kipiące proteinami, później bez glutenu, bez laktozy, później wyeliminowałam jajka i powstała zakładka bez jajek. Następnie pojawiła się duża ilość węglowodanów, oraz większe możliwości kaloryczne ale ciągle w nurcie paleo. Kolejnym eksperymentem była ketoza i masę przepisów low carb, za które wiem, że masę osób jest mi wdzięczna, ale część już tęskni za węglami i dopytuje o węglowodanowe pomysły.

Dziś choć przepis będzie BT, śniadaniowy, chciałam Wam jednak powiedzieć, że zaczynam stopniowo wprowadzać na nowo węglowodany…

😀

Nie martwcie się, nie odeszłam od diety bez glutenu, bez laktozy, ALE postanowiłam nie odmawiać sobie raz na jakiś czas dawno nie jedzonych burgerów czy pizzy z serem:). I wiecie co, nawet mi w brzuchu nie za burczało po takim jedzonku, a samopoczucie było super!:) Do tego trening + 100% do siły :).

Jednak pamiętajcie, że robię to po 1,5 roku eliminacji wielu składników odżywczych, gdzie przez ten cały czas dbałam bardzo o swoją dietę,  jelita, zdrowie, witaminy i pierwiastki. I mam to szczęście, że udało się wiele aspektów uregulować i wprowadzić na nowo wiele wcześniej zakazanych produktów. Pomogła mi w tym zdobyta wiedza na kilkdziesięciu szkoleniach  z dietetyki klinicznej i sportowej, przeczytałam masę książek na ten temat, jestem w trakcie studiowania dietetyki, regularnie monitoruje swoje zdrowie i konsultuję się ze specjalistami z dziedziny medycyny i dietetyki. Wiem, że zjedzenie raz na jakiś czas glutenu na tą chwilę mi nie zaszkodzi, ale też nie zapominam o UMIARZE i wielu przesłankach, że gluten może mieć negatywny wpływ na choroby autoagresywne.

Jestem w trakcie pisania artykułu na ten temat, moich zmian, także niedługo możecie się go spodziewać na drugim blogu na muscle-zone.pl :).

Jakie inne węglowodany spożywam?

Gofry bez glutenu, chrupkie – przepis TU

Batoniki owsiane proteinowe – przepis TU

A dziś dla odmiany przepis na low carbowe puszyste pankejki, które są idealne na śniadanie, które nadal pozostało białkowo-tłuszczowe:)

Wszystkie produkty pochodzą ze sklepu fitness-food.pl, w którym na hasło WONDERWOMAN macie zniżkę! <3

Z podanej porcji wychodzi ich 11 puszystych sztuk:)

 


Drukuj przepis

Low carb Pancakes (pankejki) bez glutenu, bez cukru

  • Czas przygotowania:
    5 minut
  • Czas gotowania:
    15 minut
  • Czas oczekiwania:

Składniki:

Porcje sztuk

Przygotowanie:

  1. Wszystko razem miksujemy mikserem w misce na lekko gęstą masę. Jeśli jest za gesta dodajcie troszkę więcej wody lub mleka. Wylewajcie łyżką koliste porcje ciasta na rozgrzaną wcześniej patelnię.
  2. Mąka kokosowa szybko wchłania wilgoć, więc może się okazać, że przy kolejnej turze placków ( na mojej robi się 4 jednocześnie), masa za bardzo zgęstniej wówczas dolejcie troszeczkę wody i wymieszajcie.
  3. Moje placki smażyły się na 7/10 na płycie indukcyjnej, na patelni grillowej po ok 2 minutki na stronę.
  4. Udekorowałam placki owocami : malinami i jeżynami (niestety mrożone o tej porze roku) oraz płatkami migdałowymi oraz masą, którą stanowi zblendowana śmietanka kokosowa Rheal Thai z owocami i ksylitolem.

Uwagi:

szklanka = 115g mąki migdałowej

1/4 szklanki mąki kokosowej = 35g

Makro dla całości (11 sztuk, u mnie na dwie osoby):

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Z kim współpracuje

więcej o współpracy