Wszystkie składniki pochodzą ze sklepu
www.fitness-food.pl
, w którym na hasło „wonderwoman” otrzymacie rabat 🙂
Drukuj przepis
Tęczowe "bounty"
Składniki:
Porcje
sztuk
- baza do batoników (dzielimy ją później na trzy części)
- 1/2 szkl śmietanki kokosowej (lub stałej części z mleczka kokosowego, powstaje po 24h stania puszki w lodówce)
- 3 łyżki erytrolu
- 3 łyżki kremu kokosowego (można samemu zblendować wiórki kokosowe na krem!)
- 100 g wiórków kokosowych
- trochę mleka roślinnego lub wody gdyby masa była za sucha
- barwniki
- 2 garście jagód
- erytrol, ksylitol do jagód
- 1 garść wiśni / lub malin
- 1 łyżecz. kurkumy można dodać ciut więcej
- polewa czekoladowa
- 200 g czekolady 90%
- 1/3 szkl ksylitolu
Przygotowanie:
- W misce zmieszaj razem wszystkie składniki na bazę. Masa powinna być gęsta.
- Rozdziel masę na trzy miseczki
- Jagody zagotuj z ksylitolem aż do wrzenia. Rozgnieć je widelcem i dodaj do masy kokosowej w pierwszej miseczce,
- Do pozostałych dwóch dodaj kolejne dwa barwniki. Do jednej - kurkumę. Do drugiej- wiśnie, rozgnieć je w masie widelcem. Kiedy puści sok i zabarwi na różowo masę, nadmiar owoca możesz wyjąć z miseczki i zjeść później 🙂
- Trzy kolory masy ostrożnie zmieszaj w przygotowanej wcześniej formie. Ja użyłam prostokątną silikonową. Chcemy uzyskać efekt trzy-kolorowej masy, a nie jednego koloru 😉
- Rozprowadź równomiernie masę po formie. Wstaw ją do zamrażalnika na minimum 1 h.
- Przed wyjęciem zamrożonej masy, w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z ksylitolem.
- Kolorową masę pokrój na małe kawałki, po czym każdy oblej masą czekoladową. Ja część zostawiłam bez polewy 🙂
- Kolorowe bounty wstaw do lodówki aż czekolada stwardnieje 🙂