Dzisiejszy przepis będzie odpowiedni dla osób na diecie nisko-węglowodanowej oraz dla osób z nietolerancjami pokarmowymi.
Jest to delikatna, kremowa, puszysta tarta, która nie zawiera glutenu, nabiału, jedynie użyłam do dekoracji białej czekolady, którą wykonałam z użyciem izolatu WPI. Czekoladę można pominąć bądź wykonać wersję wegańską z mlekiem kokosowym w proszku lub odżywką ryżową.
Do spodu użyłam jajek, natomiast osoby, które ich nie mogą spożywać, mogą spód wykonać wg TEGO przepisu. Jest on bardziej twardy, niż w wersji z jajkami, która jest biszkoptowa.
Spód jest to mój standardowy prosty przepis z użyciem mąki kokosowej, jaj, ksylitolu i masła klarowanego. 10 minut pieczenia!
Masa- to połączenia śmietanki kokosowej Rheal Thai, którą jestem zachwycona jeśli chodzi o stężenie, a zapewne jej magia polega na zawartości 95% kokosa (!) z masłem z migdałów oraz ksylitolem.
Biała czekolada, to niezastąpiony przepis z tłuszczem kakaowym, który kupuję TU .
Wszystkie produkty są zakupione w sklepie fitness-food.pl , a na hasło „wonderwoman” macie tam zniżkę:)
Tarta orzechowa LOW CARB z białą czekoladą (bez glutenu)
-
10 minut
Czas przygotowania:
-
-
1 noc
Czas oczekiwania:
Składniki:
- SPÓD
- 3 łyżki masła ghee stałego (można zastąpić olejem kokosowym)
- 2 szt jajka
- 1/4 szkl ksylitolu
- szczypta soli
- 3/4 szkl mąki kokosowej
- KREM
- 400 g śmietanki kokosowej polecam Rheal Thai (puszka Cream coconut), przed użyciem należy min 1 dobę trzymać w lodówce
- 4 łyżki masła orzechowego (ja użyłam z migdałów)
- 4 łyżki ksylitolu (lub stewia, erytrol)
- 1/2 łyżecz. cynamonu cejlońskiego
- DEKORACJE
- garść orzechów ( u mnie migdały, nerkowce, laskowe, brazylijskie)
- BIAŁA CZEKOLADA
- 50 g tłuszczu kokosowego
- 2 łyżki śmietanki kokosowej (czubate łyżki)
- 1 łyżka masła orzechowego (u mnie migdałowe)
- 2 łyżki ksylitolu
- 2 łyżki odżywki WPI
Przygotowanie:
- Nagrzej piekarnik do 190 stopni.
- Rozpuść masło, dodaj jajka, słodzik, sól i zmiksuj wszystko mikserem. Dodaj mąkę i dalej miksuj, aż powstanie bardzo gęsta masa.
- Rozłóż równomiernie masę na spód tarty. Ja użyłam o średnicy 22 cm o wyjmowanym spodzie. Dla bezpieczeństwa warto posmarować tłuszczem formę.
- Spód wstaw do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Po wyjęciu wystudź.
- Śmietankę kokosową zmiksuj z masłem orzechowym oraz pozostałymi składnikami.
- Przelej krem na wystudzony spód i wstaw do lodówki na min 1 h zanim zaczniesz dekorować.
- W międzyczasie poszatkuj orzechy oraz przygotuj czekoladę.
- Rozpuść w rondelku tłuszcz kakaowy , dodaj śmietankę, masło orzechowe, słodzik i odżywkę białkową.
- Chwilę podgrzewaj na bardzo małym ogniu , przy tym mieszając masę intensywnie.
- Wystudź płynną czekoladę, można wstawić na pół h do lodówki.
- Na koniec przybierz tartę orzechami oraz polej na nią białą czekoladę. UWAGA:Ja dodatkowo wykonałam z naszej czekolady tabliczkę czekolady ( zamroziłam ją w prostokątnej silikonowej formie), oraz gwiazdki (mam formę silikonową w kształcie małych gwiazdek). Tabliczkę poszatkowałam na długie paski, którymi przyozdobiłam krem, plus dorzuciłam kilka gwiazdek:)
- Tartę wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc (minimum 5h) lub można też przed podaniem zamrozić z 2 h.
Uwagi:
Użyłam spód do tarty o średnicy 22 cm o wyjmowanym spodzie
Makro:
Sama tarta bez orzechów, białej czekolady (i bez liczenia słodzika) 2230 kcal, B 54,6g, W 77g, T186g ,
1 kawałek (z 10 szt): 223 kcal, 5gB, 7,7g W, 18,6g T