Jest to ciasto, które spodoba się osobom na diecie nisko-węglowodanowej oraz tym osobom, które z miłą chęcią chciałyby sobie zjeść coś słodkiego na posiłek śniadaniowy/kolacjowy pozbawiony węgli (*w zależności od sposobu żywienia;)).
Zarówno nada się na śniadanko do bulletproof coffee, jak i na kolację klasycznego kulturysty:D Ma w sobie duże pokłady białaczka;)
Twaróg pochodzi ze sklepu Organic, na wagę, częściowo niestety w wersji chudej 200g (niestety -ponieważ nie jestem zwolennikiem chudej wersji twarogu, ze względu na to że tłuszcz w serze pomaga nam wchłaniać z niego wszelkie cenne wartości; a wczoraj tylko taki miałam wybór w sklepie ze zdrową żywnością) połączyłam go wraz z 350g twarogu półtłustego. Nie jem często nabiału, ale jak już mam ochotę na twaróg, staram się go zakupić w dobrej jakości.
Do tego dodałam moje ostatnie odkrycie, właściwie to nowość w Polsce, a w Danii produkt traktowany jak superfood- jogurt öSkyr z ekologicznego mleka od krów z Bornholmu- skyr.
Jogurt ten zawiera żywe kultury bakterii skyrowych (z czego możecie skorzystać jedząc go na zimno;)) , które są bardzo dobre dla naszej flory jelitowej, ma małą ilość laktozy i cukru, 2x więcej białka (hell yeah!) i jest niepasteryzowany.
Póki co jogurt jest dostępny jedynie w kilku sklepach ekologicznych (szczegóły znajdziecie na stronie firmy
öSkyr)
i póki co jest dostępny tylko o smaku rabarbarowym , co dla mnie i tak jest wielkim plusem, bo smak jest bardzo pro!
Można go spokojnie dodać do omleta,
check this!
A jako architekt muszę wspomnieć o ładnym skandynawskim designie opakowania i o składanej łyżeczce, dołączonej do każdego pudełeczka (fak, mają mnie! XD), co jest miłym
zaskoczeniem.
Jak sobie pomyślę, ile razy byłam zmuszona jeść z boxów na mieście, na budowie, na szkoleniach, a tu kurde okazuje się, że nie wzięłam moich plastikowych sztućców :/. Ta łyżeczka chwyciła mnie za serce 😀 ;).
Zanim przejdziemy do przepisu, wspomnę jeszcze , że to ciasto spodoba się wszystkim fanom masła orzechowego, bo ten sernik ma właśnie ten składnik w sobie oraz genialny posmak:)
Do tego zrobiłam jeszcze mus czekoladowy z batoników MATRIX, ale jest to opcja totalnie dodatkowa, a sam sernik w sobie jest mega pyszny i nie musimy go uatrakcyjniać;). Ale oczywiście możemy:) Może z białą czekoladą, na którą przepis znajdziecie na blogu:).
No to teraz Go z przepisem!
Potrzebujemy:
– 3 jajka
– 2 białka z jaj
– 500 g twarogu półtłustego – no dobra u mnie 200g chudego + 300g półtłusty- raz zmielony, bo nie mam cierpliwości do drugiego mielenia; już po pierwszym razie się cholernie klei do maszyny i rąk i jak sobie pomyślę, że później mam to domyć… nołp
– opakowanie jogurtu naturalnego z bakteryjami
öSkyr
– 5 łyzek masła orzechowego polecam z nerkowców, ale, że mi było szkoda, to dodałam inne równie pyszne zwykłe-ale niezwykłe, bo bez cukru, bez tłuszczy trans
NutVit
–
ksylitol i erytrol , ja kupuje
TU
– dodajcie tyle ile uważacie, masę próbujemy przed pieczeniem, bez obaw, tak by miała odpowiedni dla Was poziom słodkości:) . Tylko nie zjedzcie za dużo ;P
– łyżeczka proszku do pieczenia
MUS
(opcjonalnie bo sam sernik jest na wypasie;))
– 2 batoniki białkowe
MATRIX
– poszatkować drobno
– mleko kokosowe bez cukru
Eco mil
Mieszamy razem składniki , ja zrobiłam to widelcem, trochę próbowałam wpierw ręcznym blenderem, ale zbijał mi te batoniki w taką „krówkę” i musiałam je rozdzielać ;P. Koniec końców wyszła gęsta masa czekoladowa z kawałkami batoników. Mniam:)
Co robimy:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wszystkie składniki mieszamy za pomocą blendera aż do uzyskania jednolitej masy.
Całość przelewamy do tortownicy (u mnie śr ok 20cm) spryskanej Cooking Sprayem 0kcal.
Pieczemy 25 minut z termoobiegiem.
Studzimy ok 15 minut, po czym kroimy i jemy:)
Aaa makro! Jakby podzielić sernik na 8 porcji to jeden kawałek ma: 170 kcal/ 20gB/4gW/7gT (bez słodzika i bez musu)
Smacznego fit-freaki!!
UPDATE: niestety jogurt Oskyr okazał się w Polsce za drogim produktem i się nie przyjął:(. Dostępny jest jedynie w Europie. Ale w sklepach ze zdrową żywnością znajdziecie inne dobrej jakości jogurty.
fit sernik orzechowy low carb
-
10 minut
Czas przygotowania:
-
25 minut
Czas gotowania:
-
Składniki:
- 3 szt jajka
- 2 szt białka z jaj
- 500 g twarogu półtłustego
- 150 g jogurtu naturalnego dobrej jakości lub śmietanki kokosowej lub ryżowej
- 5 łyżek masła orzechowego
- erytrol wg Waszego uznania, masę można spróbować
- 1 łyżecz. proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wszystkie składniki mieszamy za pomocą blendera aż do uzyskania jednolitej masy.
- Całość przelewamy do tortownicy (u mnie śr ok 20cm) spryskanej Cooking Sprayem 0kcal lub olejem koko.
- Pieczemy 25 minut z termoobiegiem.
- Studzimy ok 15 minut, po czym kroimy i jemy:)
Uwagi:
Jakby podzielić sernik na 8 porcji to jeden kawałek ma: 170 kcal/ 20gB/4gW/7gT (bez słodzika i bez musu)
Zrobiłam dziś ciasto ale niestety mi nie wyszło. Trzymałam w piekarniku 40 minut . Cały środek ciasta jest mokry i lejacy. Nie wiem co poszło nie tak , robiłam wszystko jak w przepisie ..
Kurcze, a jaki twaróg i jogurt używałaś? I czy rozgrzałaś piekarnik?
I czy robiłaś test suchego patyczka. Z obserwacji widzę, że jednak piekarnik piekarnikowi nie równy i czasami trzeba dłużej podpiec. Najlepiej w takich sytuacjach wpierw sprawdzić ciasto patyczkiem szaszłykowym i jeśli wyjdzie suchy to jest ok, jeśli z ciastem, to należy podpiec.
Mam nadzieję, że następne ciasto wyjdzie <3 Polecam jeszcze z twarogiem:
belikewonderwoman.pl/2015/06/ciasto-kokosowe-biala-czekolada-maliny/ oraz /2016/01/ciasto-fit-marchewkowo-serowe/
Muszę wypróbować <3
A że nie mam tych batoników, to dam na wierzch wymieszane sparzone żółtka jaj, kakao i jakieś słodzidło. Może nie zepsuję xD
A można ser tłusty zamiast półtłustego? Tzn czy wyjdzie 😀
Swietny blog i przepisy! Jestes naprwde super.
Ja nie używam maszynki do mielenia tylko blendera ręcznego. Wszystkie składniki umieszczam w dużej miseczce i blenduje. Serniki wychodzą równe i puszyste. Do tego dużo szybkiej i lżej myć blender niż maszynkę. Sernik suuuper ! Wypróbuję 🙂
A tym czasem polecam mój sposób 🙂
dziękuję za pomysł:)
Przepis naprawdę mi się podoba! Jutro wypróbuję, zobaczymy czy wyjdzie 🙂 Korzystam z Twoich przepisów już od kwietnia i żaden mnie jeszcze nie zawiódł. Dzięki Tobie dieta jest o wiele łatwiejsza 🙂 Dziękuję :*
jakie miłe słowa:) dziękuję! :*
Koniecznie wypróbuje! Już wiem co upiekę w najbliższy weekend!
<3 daj znać jak smakował:)
Zrobiłam zrobiłam ten przepis… czeka w piekarniku :):) Jak wróce z miasta to na pewno na pewno ukroje sobie i skosztuje zamiast jogurtu dałam więcej twarogu i zobaczymi jak smakowac będzie z masełkiem orzechowym bo jeszcze nie jadłam takiego sernika :):)
daj znać czy smakował 😀 <3
wygląda bosko!
Mniam, kusisz! 🙂
ale świetny przepis 😀
musze koniecznie wypróbować, a zamiast tego jogurtu można użyć normalnego twarogu lub naturalnego jogurtu (ja mieszkam w anglii i jogurty tam mają 5 g białka w 100 gramach i mało węgli) a co zamiast ksylitolu? można użyć cukru trzcinowego? czy raczej nie zabardzo?
naturalnego jogurtu użyj, a co do słodzisła to polecam ostatecznie nierafinowane cukryk, albo stewię.
omnomnom matko jak ja kocham sernik! Pysznie wygląda! 😀
<3 :*
kocham Twoje przepisy!!! <3
dziękuję <3