Bezglutenowy tort warstwowy z kremem kokosowym (bez cukru)

Lubię podejmować wyzwania kulinarne, a tym razem, pewna osóbka z cukrzycą typu 1 jak ja, poprosiła mnie o pomysł na tort kremowy, o smaku kokosowym, który będzie mogła zrobić na urodziny swojej córeczki .

Do tej pory miałam problem ze zrobieniem idealnego spodu bezglutenowego, który można byłoby pokroić na węższe warstwy i wykorzystać do ciast warstwowych, przekładanych kremem.

Udało mi się, używając tylko 75g mąki kasztanowej!! Ciasto bez problemu się kroi na wąskie talerze.  Jednak najlepiej dzielić je na dwie części, wiec dla czterech warstw jak w moim przepisie dobrze mieć  dwie takie same formy o średnicy ok 20cm, by zrobić ciasto na raz. Jeśli ktoś nie ma, to tak jak ja to zrobiłam, może upiec spody w dwóch turach:)

Gotową masę wówczas najlepiej zważyć i podzielić na dwie równe części.

 

Co potrzebujemy:

  • miód , ja użyłam ekologiczny Malinowy, z pasieki od fitness-food.pl
  • jajka
  • masło klarowane Ghee
  • mąkę kasztanową , użyłam TEJ
  • zmielone na mąkę migdały, bądź mąkę migdałową – u mnie TA

Krem może być dowolny. Ja zrobiłam go z namoczonych nerkowców i śmietanki kokosowej Coconut Cream Real Thai . 

Zostałam przy smaku kokosowym, ALE jak dodacie kakao, czy masło orzechowe, smak kremu może sie zmienić <3.

Super pomysłem jest też tzw. karmel wegański, do którego blenduje się namoczone uprzednio nerkowce z daktylami, nie trzeba już go dosładzać, jest totalnie paleo:) i może stanowić tylko jedną warswę kremu, a pozostałe zrób z mleczka nerkowców oraz kakao:)

Kto może, polecam również  kremy na bazie mascarpone:)

 

Pamiętajcie, że na hasło wonderwoman, macie zniżkę na zakupy w sklepie ze zdrową żywnością fitness-food.pl.

Do dekoracji użyłam proteinowych bezcukrowych  czekolad kokosowych Light Sugar.

Czekoladowa rurka, która wczoraj zrobiła furore na instagramie i Insta Stories (@karolakocieda), pochodzi z przepisu ze strony kotlet.tv.

Zapraszam Was po przepis:)


Drukuj przepis

Bezglutenowy tort warstwowy z kremem kokosowym (bez cukru)

  • Czas przygotowania:
    20 minut
  • Czas gotowania:
    40 min
  • Czas oczekiwania:
    8 h

Składniki:

Porcje porcji

Przygotowanie:

Ciasto
  1. Nagrzej piekarnik na 180 stopni
  2. Elektrycznym mikserem zmiksuj żółtka, miód na kremową jasnożółtą konsystencję. Zajmuje to kilka minut, u mnie ok 3 minut.
  3. Dodaj do mikstury roztopione masło. Zmiksuj, dodaj mąki - zmieszaj łyżką.
  4. W osobnej misce, najlepiej stalowej, lub szklanej, zmiksuj białka z solą na sztywną pianę, którą później ostarożnie wmieszaj łyżką w masę żółtkową.
  5. Ciasto podziel na dwie części. Można np zważyć masę i zabrać pół. Piecz w dwóch oddzielnych formach o średnicy 20 cm. Ja miałam tylko jedną formę więc robiłam to na dwie tury. Ciasto przechowywałam w tym czasie w temperaturze pokojowej.
  6. Piecz każdy ze spodów po ok 35 minut, do suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu połóż na kratownicy do ostygnięcia. Dopiero jak ostygnie, przekrój każdy ze spodów wzdłuż na dwie połowy. Potrzebujemy 4 spodów.
Krem
  1. Nerkowce zblenduj na gęsty krem. Dodaj do nich śmietankę oraz ksylitol i zmiksuj mikserem ręcznym na gęsty krem.
  2. Krem rozłóż równomiernie na spodach oraz na wierzchu również przykrywając boki ciasta. Pokrywamy ciasto kremem z każdej strony, po czym wstawiamy do lodówki na noc.
  3. Udekoruj ciasto. Przechowuj je w lodówce. Można spokojnie ciasto trzymać dłuższą chwilę na stole bez ryzyka rozpuszczenia 🙂

Uwagi:

2 odpowiedzi na “Bezglutenowy tort warstwowy z kremem kokosowym (bez cukru)

  1. Ada napisał(a):

    czy można zastąpić make migdalowa- kokosowa lub inna? no i nerkowce też odpadaja;( jakieś rady?

    1. Karola Kocięda napisał(a):

      Zamiast kremu z nerkowców zrób po prostu na bazie samej śmietanki kokosowej. Na moim blogu znajdziesz inne propozycje, np przy tartach 🙂
      Co do mąki to powinno wyjść z inną, np dodaj skrobiową (ziemniaczana tapioka)
      zdrówka!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Z kim współpracuje

więcej o współpracy