Babka jajowata nie tylko stanowi źródło błonnika, poprawiając perystaltykę jelit, ale również jest stosowana w kuchni wegańskiej jako zamiennik jajka. Nie zawiera cukru (węglowodany=0g!), czy glutenu, przez co może być właśnie ciekawym produktem dla osób na ketozie.
PRZEPIS:
Co potrzebujemy:
3/4 Szklanki kaszy jaglanej suchej
3/4 Szklanki komosy ryżowe j (quinoa)
4 łyżki babki jajowatej łupiny + szklanka wrzącej wody (można zamienić na siemie lniane)
Pół łyżeczki erytrolu
3 łyżki płynnego oleju koko
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka płaska soli himalajskiej
1 łyżka octu jabłkowego
1 szkl wody niegazowanej
(wszystkie produkty pochodzą ze sklepu ze zdrową żywnością fitness-food.pl , pamiętajcie o haśle wonderwoman , dzięki któremu macie u nich 6% rabatu na zakupy! )
Co robimy:
- Moczymy w wodzie przez noc kaszę jaglaną i quinoa.
- Rozgrzewamy piekarnik na 160 stopni.
- Odsączamy kasze i przepłukujemy przez sitko z drobnymi dziurkami (drobniejszymi niż kasze;)).
- Zalej babkę jajowatą wrzącą wodą, odstaw na 10 minut.
- Wszystkie składniki zmieszaj razem i zblenduj. Najlepiej użyć do tego robota kuchennego, ja użyłam blendera ręcznego, więc też się da. Masa nie musi być idealnie gładka, ale powinniśmy „poblendować” ją ok 2 minuty, aż lekko zacznie się kleić. Ale też nie można przesadzić.
- Masę przekładamy do formy silikonowej lub wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika.
- I teraz uwaga, pieczemy chlebek 90minut, jednak ważne jest by po 45 minutach chlebek podziurkować z wierchu nożem! Nie martwcie się chlebek nie opadnie, czego dowodem jest poniższe zdjęcie:)
8.Zanim zabierzecie się do jedzenia chlebka, wyjmijcie go z formy, połóżcie na kratce i pozwólcie ostygnąć. Kromki są zwarte, super się kroją, mogą być cienkie:)
Ja zaserwowałam sobie dziś kanapki z awokado, sałatą, rukolą, wiejską szynką, grillowanym burakiem i ogórkiem kiszonym <3 🙂
Makro chlebka
: 1320 kcal, B35g /W180g (bez babki) / T44g, kromek wyjdzie ok 12-15 szt (trochę strzelam, bo jeszcze nie skończyłam bochenka, może być ich i więcej),
czyli kromka ma ok 12gW
A tu pochwalę się moimi bułeczkami keto, prawie bez węglowodanów, ok 2g (jedynie z cukinii i mąki koko). Przepis jeszcze dziś wrzucę na drugi blog:)
Bezglutenowy biały chleb z kaszy jaglanej i quinoa (bez jajek)
Składniki:
- 3/4 szkl kaszy jaglanej suchej
- 3/4 szkl komosy ryżowej (quinoa)
- 4 łyżki babki jajowatej łupiny + szklanka wrzącej wody
- 1/2 łyżecz. erytrolu
- 3 łyżki płynnego oleju koko
- 1//2 łyżecz. sody
- 1 łyżecz. soli himalajskiej płaska
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 szkl wody niegazowanej
Przygotowanie:
- Moczymy w wodzie przez noc kaszę jaglaną i quinoa.
- Rozgrzewamy piekarnik na 160 stopni.
- Odsączamy kasze i przepłukujemy przez sitko z drobnymi dziurkami (drobniejszymi niż kasze;)).
- Zalej babkę jajowatą wrzącą wodą, odstaw na 10 minut.
- Wszystkie składniki zmieszaj razem i zblenduj. Najlepiej użyć do tego robota kuchennego, ja użyłam blendera ręcznego, więc też się da. Masa nie musi być idealnie gładka, ale powinniśmy "poblendować" ją ok 2 minuty, aż lekko zacznie się kleić. Ale też nie można przesadzić.
- Masę przekładamy do formy silikonowej lub wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika.
- I teraz uwaga, pieczemy chlebek 90minut, jednak ważne jest by po 45 minutach chlebek podziurkować z wierchu nożem! Nie martwcie się chlebek nie opadnie, czego dowodem jest poniższe zdjęcie:)
- Zanim zabierzecie się do jedzenia chlebka, wyjmijcie go z formy, połóżcie na kratce i pozwólcie ostygnąć. Kromki są zwarte, super się kroją, mogą być cienkie:) Ja zaserwowałam sobie dziś kanapki z awokado, sałatą, rukolą, wiejską szynką, grillowanym burakiem i ogórkiem kiszonym <3 :)
Uwagi:
Makro chlebka : 1320 kcal, B35g /W180g (bez babki) / T44g, kromek wyjdzie ok 12-15 szt (trochę strzelam, bo jeszcze nie skończyłam bochenka, może być ich i więcej), czyli kromka ma ok 12gW
Rewelacja! 🙂 spróbuje
Daj znać jak wyszło <3
witam
wlasnie sie piecze 🙂
zamiast lupin babki dalam nasiona.. dopiero potem dopatrzylam sie ze to nie to samo
czy jest jajaks roznica we wlasciwosciach?
pozdrawiam ela
witam
wlasnie sie piecze 🙂
zamiast lupin babki dalam nasiona.. dopiero potem dopatrzylam sie ze to nie to samo
czy jest jajaks roznica we wlasciwosciach?
pozdrawiam ela
Można zrobić z samej jaglanej?
Można zrobić z samej jaglanej?