Ten weekend spędziłam w niesamowitym uzdrowiskowym miejscu – w Świeradowie- Zdrój, miejscowości z której pochodzi mój Mariusz. Miejscowość ta położona jest w Sudetach Zachodnich, niedaleko Jeleniej Góry i słynie z leczniczych wód mineralnych, radonowych oraz złóż borowiny umożliwiających zwalczanie chorób reumatycznych. Jakość i smak wody, jest tak zupełnie inna od tej, którą spożywamy w Warszawie, poza tym klimat, spokój, otoczenie wpływa bardzo kojąco. Chyba pierwszy raz w życiu chodząc tam po górach „usłyszałam” ciszę.
Codziennie jedliśmy tam na śniadanie ryż gotowany z jagodami z ogródka i miodem z pobliskiej pasieki. Jagody przywiozłam ze sobą do domku i postanowiłam od razu zrobić z nich jakiś wyjątkowy deser owocowy.
Ugotowałam dziś rano PROTEINOWY DŻEM JAGODOWY, na który przepis znajdziecie TU . A który stanowić będzie warstwę wierzchnią dzisiejszego ciasta migdałowego. Koniecznie przeczytajcie o aminokwasach znajdujących się w tym dżemie, za sprawą prawdziwego SUPERFOOD – NASION Z KONOPI.
PRZEPIS:
1. Dżem jagodowy z
nasionami konopii
i chia
wg
przepisu
2. szklanka (ok 90g)
mąki migdałowej odtłuszczonej
3. 1/3 szklanki ok 30 g migdałów posiekanych nożem
4. syrop bez cukru 4 łyżki (ewentualnie woda + słodzik lub
syrop daktylowy lub z agawy
)
5. 3 łyżki
erytrolu
6. pół łyżeczki cynamonu
7. płatki kokosa (opcjonalnie)
Co robimy:
1. Nagrzewamy piekarnik na 175 stopni góra-dół bez termoobiegu
2. Tortownicę, u mnie o średnicy 20cm, pryskamy PAM
3. Mąkę migdałową, cynamon, migdały, syrop mieszamy i lepimy z tego ciasto (najlepiej rękoma).
4. Powstałe ciasto rozkładamy na dno formy i wstawiamy do piekarnika na 18minut.
5. Gdy robi się ciasto możesz ugotować dżem (5 minut + ostygnięcie) 😉
6. Wyjmujemy upieczony spód migdałowy i rozkładamy na nim równomiernie dżem. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut
8. Jemy 🙂
Moje dwa ważne pakery 🙂 Jeden, troszkę połamany, oczywiście najważniejszy <3:*
Za to w tym miejscu wszyscy się szybciej regenerują!
No ale niestety czas już było wracać do Warszawy: za nami 4,5 h podróż z małymi przerwami na jedzonko z pudełek;)
Miłego dnia!
proteinowe ciasto jagodowe pełne zdrowia (i nasion konopi) na migdałowym spodzie
-
10 minut
Czas przygotowania:
-
18 minut
Czas gotowania:
-
5 minut
Czas oczekiwania:
Składniki:
- Dżem jagodowy z nasionami konopii i chia wg przepisu z bloga (podaje poniżej w uwagach)
- 1 szkl mąki migdałowej odtłuszczonej
- 1/3 szkl migdałów posiekanych
- 4 łyżki erytrolu
- 4 łyżki wody niegazowanej erytrol + woda mogą być zastąpione syropem słodzącym
- 3 łyzki erytrolu
- 1/2 łyżecz. cynamonu
- płatki kokosa do dekoracji
Przygotowanie:
- Nagrzewamy piekarnik na 175 stopni góra-dół bez termoobiegu
- Tortownicę, u mnie o średnicy 20cm, pryskamy PAM, ja używam olej kokosowy PAM w sprayu (lub posmarowana olejem kokosowym)
- Mąkę migdałową, cynamon, migdały, syrop mieszamy i lepimy z tego ciasto (najlepiej rękoma).
- Powstałe ciasto rozkładamy na dno formy i wstawiamy do piekarnika na 18minut.
- Gdy robi się ciasto możesz ugotować dżem (5 minut + ostygnięcie) ?
- Wyjmujemy upieczony spód migdałowy i rozkładamy na nim równomiernie dżem. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut
- Pozostawiamy chwilę ciasto do ostygnięcia, po czym kroimy w trójkąty i posypujemy płatkami kokosa.
Uwagi:
Tortownica o średnicy 20cm, u mnie z wyjmowalnym spodem
Plus dżem jagodowy (poniżej mój przepis z blogu muscle-zone.pl)
1. jagody – 400g-500g
2. sok z połowy dużej cytryny
3. 1/3 szklanki nasion chia
4. 1/3 szklanki nasion konopii
5. 3-4 łyżki erytrolu
6. opcjonalnie bezcukrowy syrop np waniliowy Skin Lady lub ze Starbucks (albo syrop daktylowy/z agawy) – 3 łyżki
UWAGA: próbujcie masy, bo każdy lubi inny poziom słodkości!
Plan działania:
W garnku gotujemy na średnim ogniu (indukcja – 5) jagody z sokiem z cytryny, ok 5-7 minut aż zaczną się gotować i staną się miękkie.
Po tym czasie najlepiej pougniastać je widelcem lub łopatką, by się rozpadły. Wyłączamy płytę.
Dodajemy nasiona oraz słodzidła i mieszamy wszystko.
Przelewamy gorące do słoiczka i jemy później z omletem
A mozna użyć innej maki??