PRZEPIS NA TORCIK TRUSKAWKOWY LOW CARB, RAW, BEZ GLUTENU , BEZ CUKRU, BEZ NABIAŁU
Specjalnie dla osób, które nie mogą jeść jajek, wrzucam kolejny przepis na deser bez ich użycia. Do tego nie wymaga pieczenia, a po dłuższym schłodzeniu, jest chłodnym deserem idealnym na lato. Wykorzystałam też sezon truskawkowy.
Potrzebujemy :
- mąki migdałowej
- masła Ghee
- wiórków kokosowych
- ksylitolu lub erytrolu
- truskawek
- 2 mleczek kokosowych Rheal Thai (dzień wcześniej schłodzonych w lodówce)
- agar agar
- masła kakaowego
- odżywkę białkową do czekolady 🙂
Moje wszystkie produkty pochodzą ze sklepu fitness-food.pl , gdzie na hasło WONDERWOMAN otrzymacie 5% rabatu na zakupy <3
Przepis znajdziecie pod zdjęciami 🙂
Torcik truskawkowy z masą z białej czekolady (raw, low carb, bez glutenu, bez nabiału)
Składniki:
- Spód
- 135 g mąki migdałowej
- 50 g wiórek kokosowych
- 1/2 łyżecz. cynamonu cejlońskiego
- 3 łyżki masła ghee rozpuszczonego
- 2 łyżki wody niegazowanej
- 2 łyżki ksylitolu lub erytrolu
- Masa truskawkowa
- 2 puszki mleczka kokosowego 400g po schłodzeniu, stała konsystencja, bez jednej łyżki śmietanki (zostaw do białej czekolady)
- 3 łyżeczki agar agar
- 4 łyżki ksylitol/erytrol
- 600 g truskawek zblenduj na puree
- 10 sztuk truskawek w plasterkach , do dekoracji
- Biała czekolada
- 100 g masła kakaowego (można użyć mniej do ciasta)
- 2 łyżki odżywki białkowej waniliowej można zastąpić mleczkiem kokosowym w proszku; jednak lepsza z odżywką:)
- 2 łyżki ksylitolu
- 1 łyżka śmietanki kokosowej pozostawionej z masy truskawkowej
Przygotowanie:
- Zmieszaj razem wszystkie składniki na spód i wyłóż nią natłuszczoną tortownicę. Ja użyłam taką z ruchomym spodem . Sam spód wyłożyłam papierem do pieczenia.
- Spód na czas robienia masy truskawkowej włóż do zamrażarki.
- W garnku zmieszaj mleczka kokosowe, z agarem, słodzidłem (bez truskawek). Zagotuj. Odstaw na bok.
- W międzyczasie truskawki , bez dekoracyjnych, zblenduj na puree.
- Wlej puree do garnka zblenduj wszystko razem, Odstaw na 10 minut masę truskawkową, by ostygła.
- Przelej masę na spód do tortownicy. Wstaw do lodówki na ok 2h, tak by masa lekko stężała. Po czym wyjmij formę z ciastem, a plasterki truskawek powsuwaj po ściankach tortownicy na boki w równych odstępach. Wstaw do lodówki na czas robienia czekolady
- W rondelku rozpuść masło kakaowe na małym ogniu (u mnie indukcja 5/9). Dodaj pozostałe składniki, po czym dalej podgrzewając zacznij masę mieszać energicznie, do momentu aż powstanie gęsta słodka masa. Odstaw na bok na chwilę by ostygło, bo czym przelej na masę truskawkową i wstaw ciasto z powrotem do lodówki najlepiej na parę godzin lub noc. Polecam użyć część, a drugą część zamrozić na tabliczkę czekolady.
- Smacznego!! Do dekoracji można kilka całych truskawek zanurzyć w białej czekoladzie i podać na wierzchu torcika bądź obok 🙂
Uwagi:
Użyłam tortownicy 22cm z ruchomym dnem. Samo dno wyłożyłam papierem do pieczenia.
Makro całego tortu (nie wliczam ksylitolu/erytrolu, ale za to całą czekoladę białą) : 3550 kcal / 92g B/ 76g W/ 328gT
1 kawałek z 12 : 295 kcal/7,5g B/6,3g W/27 gT