Bezglutenowe muffiny kokosowo-limonkowe low carb

 

Większość osób wie, że z racji mojej cukrzycy typu 1 jestem na diecie low carb, a niedługo będę przechodzić adaptację do ketozy.Pisałam Wam o tym na Instagramie oraz facebooku.

Dziś mam dla Was kolejny prosty oraz szybki sposób na nisko-węglowodanowy , paleo deser. Super smakuje z dobrej jakości kawą :).

Przy okazji zapraszam Was do  przeczytania mojego artykułu na drugim blogu muscle-zone.pl, dlaczego warto wywalić z domu raz na zawsze „kawę” rozpuszczalną oraz ograniczyć picie tej prawdziwej do jednej- dwóch dziennie, w myśl zasady Earn your coffee:).

Muffinki  mają konsystencję i smak jak słodka babka piaskowa <3 . Dodatkowo polecam Wam na wierzch wykonać krem kokosowy , który ostrzegam uzależnia, a łatwo go wykonać samemu, za bardzo małe pieniążki:). Wystarczy tylko blender kielichowy, który większość sportowców i tak ma  w domu :).

Do zrobienia muffinek potrzebujemy niewiele produktów.   Ja zakupiłam swoje, jak zawsze, w sklepie ze zdrową żywnością: fitness-food.pl. Na hasło wonderwoman, możecie skorzystać tam z rabatu <3 .

Z wiórek kokosowych możecie wykonać własny krem kokosowy. Wystarczy wsypać do kielicha blendera 200g lub więcej wiórek, blendować z przerwami na wysokich obrotach, aż do momentu gdy kokos puści olej. Co chwilę warto masę szpatułką zgarniać ze ścianek do środka.

Zrobienie kremu kokosowego zajmuje ok 5 minut. A wygląda tak:) :

Ja w przepisie użyłam część kremu, mieszając go z mleczkiem kokosowym z puszki oraz ksylitolem. Po wstawieniu takiego kremu na chwilę do lodówki, zastyga w mgnieniu oka, niczym lukier:).

Zapraszam po przepis, który znajdziecie pod poniższym zdjęciem.

 

Drukuj przepis

Bezglutenowe muffiny kokosowo-limonkowe low carb

  • Czas przygotowania:
    10 minut
  • Czas gotowania:
    20 minut
  • Czas oczekiwania:

Składniki:

Porcje muffinek

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik na 180 stopni, góra-dół.
  2. W dużej misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia oraz sól.
  3. W średniej misce zmiksuj jajka, z olejem, ksylitole, zestem i sokiem z limonki.
  4. Dodaj mokre składniki ze średniej miski, do mąki. Zmiksuj - na gęstą jednolitą masę.
  5. Rozłóż masę do 12 form na muffinki, piecz ok 17-20 minut, aż mufiinki zrobią się złot-brązowe; do suchego patyczka.
  6. Mufiinki po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy na 5 minut w foremkach, po czym wyjmujemy je na kratownicę do całkowitego ostudzenia.
  7. Wiórki kokosowe blendujemy w kielichu na krem kokosowy. Możemy również użyć gotowy krem ze sklepu ze zdrową żywnością. Krem kokosowy dodajemy do rondelka wraz z mleczkiem i słodzidłem. Podgrzewamy je na małym ogniu, mieszając, aż staną się jednolitą bardzo gęstą masą.
  8. Masą kokosową dekorujemy muffinki za pomocą rękawa cukierniczego, przybieramy ćwiartkami plasterków limonki. Można poprószyć je dodatkowo wiórkami kokosa lub wstążkami kokosa. Muffinki na chwilę wstaw do lodówki, by topping kokosowy lekko stwardniał.

Uwagi:

Kcal bez ksylitolu oraz dekoracyjnego kremu: 1465 kcal, B59 g  W51g  T114g,

1 sztuka z 12: 122 kcal, 5g B / 4,2g W/9g T

Z kim współpracuje

więcej o współpracy