Bezglutenowe muffiny kokosowo-limonkowe low carb

 

Większość osób wie, że z racji mojej cukrzycy typu 1 jestem na diecie low carb, a niedługo będę przechodzić adaptację do ketozy.Pisałam Wam o tym na Instagramie oraz facebooku.

Dziś mam dla Was kolejny prosty oraz szybki sposób na nisko-węglowodanowy , paleo deser. Super smakuje z dobrej jakości kawą :).

Przy okazji zapraszam Was do  przeczytania mojego artykułu na drugim blogu muscle-zone.pl, dlaczego warto wywalić z domu raz na zawsze „kawę” rozpuszczalną oraz ograniczyć picie tej prawdziwej do jednej- dwóch dziennie, w myśl zasady Earn your coffee:).

Muffinki  mają konsystencję i smak jak słodka babka piaskowa <3 . Dodatkowo polecam Wam na wierzch wykonać krem kokosowy , który ostrzegam uzależnia, a łatwo go wykonać samemu, za bardzo małe pieniążki:). Wystarczy tylko blender kielichowy, który większość sportowców i tak ma  w domu :).

Do zrobienia muffinek potrzebujemy niewiele produktów.   Ja zakupiłam swoje, jak zawsze, w sklepie ze zdrową żywnością: fitness-food.pl. Na hasło wonderwoman, możecie skorzystać tam z rabatu <3 .

Z wiórek kokosowych możecie wykonać własny krem kokosowy. Wystarczy wsypać do kielicha blendera 200g lub więcej wiórek, blendować z przerwami na wysokich obrotach, aż do momentu gdy kokos puści olej. Co chwilę warto masę szpatułką zgarniać ze ścianek do środka.

Zrobienie kremu kokosowego zajmuje ok 5 minut. A wygląda tak:) :

Ja w przepisie użyłam część kremu, mieszając go z mleczkiem kokosowym z puszki oraz ksylitolem. Po wstawieniu takiego kremu na chwilę do lodówki, zastyga w mgnieniu oka, niczym lukier:).

Zapraszam po przepis, który znajdziecie pod poniższym zdjęciem.

 

Drukuj przepis

Bezglutenowe muffiny kokosowo-limonkowe low carb

  • Czas przygotowania:
    10 minut
  • Czas gotowania:
    20 minut
  • Czas oczekiwania:

Składniki:

Porcje muffinek

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik na 180 stopni, góra-dół.
  2. W dużej misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia oraz sól.
  3. W średniej misce zmiksuj jajka, z olejem, ksylitole, zestem i sokiem z limonki.
  4. Dodaj mokre składniki ze średniej miski, do mąki. Zmiksuj - na gęstą jednolitą masę.
  5. Rozłóż masę do 12 form na muffinki, piecz ok 17-20 minut, aż mufiinki zrobią się złot-brązowe; do suchego patyczka.
  6. Mufiinki po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy na 5 minut w foremkach, po czym wyjmujemy je na kratownicę do całkowitego ostudzenia.
  7. Wiórki kokosowe blendujemy w kielichu na krem kokosowy. Możemy również użyć gotowy krem ze sklepu ze zdrową żywnością. Krem kokosowy dodajemy do rondelka wraz z mleczkiem i słodzidłem. Podgrzewamy je na małym ogniu, mieszając, aż staną się jednolitą bardzo gęstą masą.
  8. Masą kokosową dekorujemy muffinki za pomocą rękawa cukierniczego, przybieramy ćwiartkami plasterków limonki. Można poprószyć je dodatkowo wiórkami kokosa lub wstążkami kokosa. Muffinki na chwilę wstaw do lodówki, by topping kokosowy lekko stwardniał.

Uwagi:

Kcal bez ksylitolu oraz dekoracyjnego kremu: 1465 kcal, B59 g  W51g  T114g,

1 sztuka z 12: 122 kcal, 5g B / 4,2g W/9g T

7 odpowiedzi na “Bezglutenowe muffiny kokosowo-limonkowe low carb

  1. lchfdieta napisał(a):

    Ciekawy przepis. Low carb wypieki czasami są kłopotliwe ale nam wyrastają podobnie jak te mączne. Kwestia wprawy no i wagi . Lepiej odważyć niż mierzyć szklanką

  2. Halina napisał(a):

    Trochę jestem zniesmaczona. Zrobiłam masę wyszła gęstą tak jak jest napisane, ale wydawała mi się ciut za gesta. No i niestety z takiej masy nic nie urosło. Trochę słabo używać w przepisach gramatury opisanej na ‚szkalnki’ bo jak widać nie wychodzi.

    1. Karola Kocięda napisał(a):

      Pani Halino, ale muffinki wyszły płaskie? Bezglutenowe wypieki często nie rosną. Choć u mnie efekt jest za każdym razem jak ten ze zdjęcia, z lekkim wybrzuszeniem.
      Postaram się następnym razem pisać również gramaturę, choć przy tym cieście najważniejsza jest ilość mąki kokosowej, której gramaturę podałam, może faktycznie problemem była tu za mała ilosć składników płynnych albo dodanie ich już na początku (?). Mąka kokosowa jest najbardziej problematyczna ze wszystkich bg, bo szybko wchłania wilgoć i ważne by nie przemiksować masy. Nie można miksować za długo, oraz nie zostawiać za długo masy przed pieczeniem. Bo mąka kokosowa wchłania całą wilgoć.
      Wypieki z mąką kokosową niestety są najtrudniejsze. Już widzę z doświadczenia , ze mąka mące nie równa, jak piekarnik piekarnikowi. ALE Postaram się w weekend zrobić ten przepis jeszcze raz, spisać gramatury i sprawdzić co mogło jeszcze pójść nie tak.
      Dziękuję za informacje, bo dzięki temu wiem, że muszę więcej uwag zawierać w przepisach oraz lepiej jest czasami podawać gramy. Miłego dnia!

  3. Dominika napisał(a):

    Karolina, poproszę wersję na wynos na kolejny event reebok 😉 smakują świetnie

    1. Karola Kocięda napisał(a):

      <3 <3 Dobra!!!!!!!!!

  4. Lucja napisał(a):

    Uwielbiam wszystko co kokosowe . super blog . pozdrawiam

    1. Karola Kocięda napisał(a):

      Bardzo się cieszę:) Ja też uwielbiam kokos!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Z kim współpracuje

więcej o współpracy