Dzisiejszy przepis to musi być cheat meal, bo choć skład jest czysty, to smak mówi co innego 😀 ;).
Potrzebujemy jedynie:
- 100g masła ghee
- 200g poszatkowanej mieszanki orzechów ( u mnie nerkowce, migdały, laskowe)
- 5 łyżek śmietanki kokosowej Real Thai ( ten produkt to dla mnie mistrzostwo)
- 1/3 szklanki ksylitolu lub stewii
- opcjonalnie : 100g czekolady 90% Terraetica + Twój słodzik (1/3- 1/4 szklanki)
Przepis nie jest super paleo, ponieważ do gorącej masy maślanej wrzuciłam orzechy ;). Ale myślę, że raz na jakiś czas nam to nie zaszkodzi i nie musimy popadać w paranoję 😀 Szczególnie, gdy i tak nie rzadko 90-99% naszej diety jest czystej.
Początkowo zrobiłam tofinki z warstwą czekolady, jednak powiem Wam szczerze, ze wczoraj każdy jadł je warstwowo, czyli zdejmował wpierw czekoladową warstwę wierzchnią i jadł tofinkę osobno :). I tak najlepiej smakuje 🙂
Niestety nie mam wielu zdjęć, bo wczoraj chłopaki pochłonęli je zanim się obejrzałam :).
Bicepsy po zjedzeniu rosły w mgnieniu oka:)
Tofinki
Składniki:
- Tofinki
- 100 g masła klarowanego Ghee
- 200 g poszatkowanych orzechów
- 5 łyżek śmietanki kokosowej (najlepiej by min 24h przebywała w lodówce)
- 1/3 szkl ksylitolu
- Polewa czekoladowa (opcjonalnie)
- 100 g czekolady 90% (opcjonalnie)
- 1/4 szkl ksylitolu do połączenia z gorzką czekoladą 90%, przy czekoladach z mniejszą zawartością kakowca dodaj mniej słodzidła
Przygotowanie:
- Ja przygotowałam sobie formę silikonową w kształcie prostokąta.
- Poszatkuj drobno orzechy.
- Rozpuść w rondelku masło, podgrzej je z trzy minuty, po czym nie zdejmując rondelka z płyty, dodaj orzechy. Zamieszaj i zagotuj masę przez kolejne 4 minuty.
- Dodaj 5 łyżek śmietanki kokosowej oraz ksylitol, zmieszaj na jednolita masę i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut co chwilę mieszając.
- Jeśli masa nie stała się gęsta, można na chwilę zwiększyć moc płyty i ciągle mieszając - podgrzewać. Masa i tak stężeje po ostygnięciu.
- Gdy masa przestygnie, zamieszaj ją i przelej do formy. Wstaw do zamrażalnika na min. godzinkę , jeśli chcesz pokryć ją czekoladą, albo na całą noc, przed podaniem.
- Czekoladę ze słodzidłem na polewę rozpuść wcześniej w kąpieli wodnej. Gdy lekko wystygnie, polej nią warstwę toffi.
- Wyjmij blok po godzinie i pokrój na kawałki. Wstaw do lodówki na noc.
Uwagi:
Forma silikonowa prostokątna 24x14 cm