Tarta limonkowa low carb bez pieczenia

Zapraszam Was po przepis na delikatną, orzeźwiającą tartę bez glutenu, bez nabiału, nisko- węglowodanową, bez pieczenia:)

Potrzebujemy:

SPÓD:

50g mąki kokosowej (ja kupuje TU)
30g wiórków kokosowych
30g mielonego siemienia lnianego (najlepiej zmielić w młynku)
30g erytrolu lub ksylitolu
50g mleka kokosowego
woda niegazowana (odrobinę, opcjonalnie)

MASA LIMONKOWA:

400g śmietanki kokosowej lub stałej części z puszki  ( u mnie Rheal Thai 85%, jedno z najlepszych i o najczystszym składzie na rynku)

* pamiętamy, że mleczko musi min. dobę stać w lodówce by stężało

sok z wyciśniętych 3 limonek

1 łyżeczka zestu z limonek

1 płaska łyżka matcha w proszku

2 łyżeczki agaru

pół szklanki ksylitolu lub erytrolu

1-1,5 łyżki tapioki

1/4 szk wody niegazowanej

Pamiętajcie, że na hasło: wonderwoman macie na stronie fitness-food.pl rabat 6% na zakupy:)

DEKORACJA:

u mnie zielone i białe, czyli pistacje, płatki kokosowe i wiórki kokosowe. Można przyprószyć matchą.

Do ozdobienia tarty użyłam prezentu z Tajlandii, od przyjaciół Bartka i Kasi, chrupiących płatków kokosowych !! Oczywiście tylko część.. resztę zjadłam. Były tak pyszne i inne niż sklepowe ! <3

Chyba były dodatkowo prażone, bo miały lekko ciemniejszy kolor.

Tartę przyzdobiłam również pistacjami, które pasowały mi kolorystycznie, ale i sprawdziły się smakowo jako lekko słony dodatek.

Zielony kolor zawdzięcza tarta limonkom i herbacie matcha. Herbata matcha jest bogatym źródłem antyoksydantów , witamin oraz teiny. Jest jedną z najbardziej pobudzających herbat.

Niedługo będzie sezon owocowy, pojawią się świeże truskawki i maliny. Można wówczas zmodyfikować przepis i zrezygnować z limonek, a na koniec masę z laczka kokosowego zmieszać blenderem ze zblendowanymi wcześniej malinami lub truskawkami (w ilości ok 800g). Podobny przepis na truskawkową tartę znajdziecie TU.

Zapraszam po przepis!

Drukuj przepis

Tarta limonkowa low carb bez pieczenia

  • Czas przygotowania:
    20 minut
  • Czas gotowania:
  • Czas oczekiwania:
    8 h

Składniki:

Porcje porcji

Przygotowanie:

Spód
  1. Składniki suche na spód mieszamy razem ze sobą.
  2. Łączymy składniki suche z mokrymi. Ciasto ugniatamy łapkami. Jeśli jest za suche, dodajemy trochę wody.
  3. Ciasto przenosimy do formy. Formę wstawiamy do lodówki, na czas robienia masy.
Masa limonkowa
  1. Mieszamy mikserem ręcznym śmietankę (bądź stałą część mleczka kokosowego) z sokiem z limonki, zestem, agarem, erytrolem i matcha. Można wykonać to bezpośrednio w garnku, bo będziemy później masę podgrzewać:)
  2. W wodzie rozpuszczamy tapiokę , dodajemy do reszty i mieszamy. Całość podgrzewamy na średniej mocy przez ok 10 minut aż do zgęstnienia (zacznie się też lekko gotować). Co chwilę mieszamy masę.
  3. Gotowy krem przelewamy do innego naczynia, by szybciej ostygła.
  4. Po ostudzeniu przelewamy ją na spód. Wstawiamy do lodówki na parę godzin, np . na noc. Można po godzinie przydekorować ciasto, łatwiej wówczas umocować dodatki. Bądź też można przybrać ciasto przed samym podaniem:).
  5. Smacznego!!

Uwagi:

Użyłam tortownicy 22cm z ruchomym dnem. Samo dno wyłożyłam papierem do pieczenia.

Makro (bez dekoracji i bez erytrolu):

całe ciasto: 1338 kcal, 16,8 gB/ 44g W /122 g T

1 porcja z 8: 167,5 kcal , 2,1 g B/ 5, 5g W /15,3 g T

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Z kim współpracuje

więcej o współpracy