Zapraszam Was po przepis na delikatną, orzeźwiającą tartę bez glutenu, bez nabiału, nisko- węglowodanową, bez pieczenia:)
Potrzebujemy:
SPÓD:
50g mąki kokosowej (ja kupuje
TU)
30g wiórków kokosowych
30g mielonego siemienia lnianego (najlepiej zmielić w młynku)
30g erytrolu lub ksylitolu
50g mleka kokosowego
woda niegazowana (odrobinę, opcjonalnie)
MASA LIMONKOWA:
400g śmietanki kokosowej lub stałej części z puszki ( u mnie Rheal Thai 85%, jedno z najlepszych i o najczystszym składzie na rynku)
* pamiętamy, że mleczko musi min. dobę stać w lodówce by stężało
sok z wyciśniętych 3 limonek
1 łyżeczka zestu z limonek
1 płaska łyżka matcha w proszku
2 łyżeczki agaru
pół szklanki ksylitolu lub erytrolu
1-1,5 łyżki tapioki
1/4 szk wody niegazowanej
Pamiętajcie, że na hasło: wonderwoman macie na stronie fitness-food.pl rabat 6% na zakupy:)
DEKORACJA:
u mnie zielone i białe, czyli pistacje, płatki kokosowe i wiórki kokosowe. Można przyprószyć matchą.
Do ozdobienia tarty użyłam prezentu z Tajlandii, od przyjaciół Bartka i Kasi, chrupiących płatków kokosowych !! Oczywiście tylko część.. resztę zjadłam. Były tak pyszne i inne niż sklepowe ! <3
Chyba były dodatkowo prażone, bo miały lekko ciemniejszy kolor.
Tartę przyzdobiłam również pistacjami, które pasowały mi kolorystycznie, ale i sprawdziły się smakowo jako lekko słony dodatek.
Zielony kolor zawdzięcza tarta limonkom i herbacie matcha. Herbata matcha jest bogatym źródłem antyoksydantów , witamin oraz teiny. Jest jedną z najbardziej pobudzających herbat.
Niedługo będzie sezon owocowy, pojawią się świeże truskawki i maliny. Można wówczas zmodyfikować przepis i zrezygnować z limonek, a na koniec masę z laczka kokosowego zmieszać blenderem ze zblendowanymi wcześniej malinami lub truskawkami (w ilości ok 800g). Podobny przepis na truskawkową tartę znajdziecie TU.
Zapraszam po przepis!
Tarta limonkowa low carb bez pieczenia
-
20 minut
Czas przygotowania:
-
-
8 h
Czas oczekiwania:
Składniki:
- Spód
- 50 g mąki kokosowej
- 30 g wiórków kokosowych
- 30 g mielonego siemienia lnianego
- 30 g erytrolu
- 50 g mleka kokosowego
- Masa limonkowa
- 400 g śmietanki kokosowej lub stałej części mleczka koko z puszki
- sok z 3 limonek
- 1 łyżecz. zestu z limonek
- 1 łyżka matcha w proszku
- 2 łyżecz. agar agar
- 1/2 szkl erytrol
- 1-1,5 łyżki tapioki
- 1/4 szkl wody niegazowanej
- Dekoracje
- pistacje
- wiórki kokosowe
- płatki kokosowe
Przygotowanie:
- Składniki suche na spód mieszamy razem ze sobą.
- Łączymy składniki suche z mokrymi. Ciasto ugniatamy łapkami. Jeśli jest za suche, dodajemy trochę wody.
- Ciasto przenosimy do formy. Formę wstawiamy do lodówki, na czas robienia masy.
- Mieszamy mikserem ręcznym śmietankę (bądź stałą część mleczka kokosowego) z sokiem z limonki, zestem, agarem, erytrolem i matcha. Można wykonać to bezpośrednio w garnku, bo będziemy później masę podgrzewać:)
- W wodzie rozpuszczamy tapiokę , dodajemy do reszty i mieszamy. Całość podgrzewamy na średniej mocy przez ok 10 minut aż do zgęstnienia (zacznie się też lekko gotować). Co chwilę mieszamy masę.
- Gotowy krem przelewamy do innego naczynia, by szybciej ostygła.
- Po ostudzeniu przelewamy ją na spód. Wstawiamy do lodówki na parę godzin, np . na noc. Można po godzinie przydekorować ciasto, łatwiej wówczas umocować dodatki. Bądź też można przybrać ciasto przed samym podaniem:).
- Smacznego!!
Uwagi:
Użyłam tortownicy 22cm z ruchomym dnem. Samo dno wyłożyłam papierem do pieczenia.
Makro (bez dekoracji i bez erytrolu):
całe ciasto: 1338 kcal, 16,8 gB/ 44g W /122 g T
1 porcja z 8: 167,5 kcal , 2,1 g B/ 5, 5g W /15,3 g T