Chrupiący chleb z batata (bezglutenowy, bez jajek, z ziarnami)

Ten przepis przeszedł moje oczekiwania! Bardzo prosty, bardzo szybko się go robi, piecze jak na chleb dość szybko bo 40 minut. A jest chrupiący i pyszny <3

Nie potrzebujemy do niego jajek (jedynie ocet jabłkowy, który dla zdrowotności powinien stać na naszej półce oraz sodę), użyłam jedynie batata i dowolnej mąki bezglutenowej, u mnie ryżową i tapiokę (znajdziecie je  TU). Tapioka jako skrobia w małej ilości 4 łyżek robi robotę. Powierzchnię chlebka powiększyłam  słonecznikiem, dynią i sezamem. Wiem wiem, pieczenia ziaren, zaraz ktoś się przyczepi ;P Wiele razy wypowiadałam się na ten temat. Uważam, że nie produkt, a dawka czyni truciznę 😉 I raz na jakiś czas myślę, że można spokojnie upiec taki chlebek i się nie przejmować, gdy dbamy na co dzień o nasze źródła pożywienia:).

Chlebek można doprawić dowolnie, ja użyłam tylko soli morskiej , ale dobrze by pasował rozmaryn. Z tą ilością soli, którą dodałam naprawdę jest smaczny:).

Zapraszam Was po przepis. Polecam zrobić rano i zjeść lekko ciepły na śniadanie:)

Batat możecie ugotować nawet wieczorkiem by mieć wszystkie produkty przygotowane:). Ciasto gniecie się ok 5 minut 😀 Także podczas pieczenia spokojnie możecie się przygotować do pracy i przed zjeść śniadanko lub drugie śniadanko w zależności od timingu Waszych węglowodanów:).

Zapraszam!

I pamiętajcie o zniżce w fitness-food.pl na hasło wonderwoman, do tego teraz przesyłka jest tańsza!!

Drukuj przepis

Chrupiący chleb z batata (bezglutenowy, bez jajek, z ziarnami)

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Czas oczekiwania:

Składniki:

Porcje kromek

Przygotowanie:

  1. Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni termoobieg.
  2. Batat obieramy i gotujemy do miękkości. Wykorzystujemy jedynie 200g miąższu, który blendujemy lub dziabiemy widelcem na papkę:) Czy wiecie o co mi chodzi :D?
  3. Dodajemy do batata pozostałe składniki i wpierw miksujemy chwilę po czym ugniatamy ciasto aż powstanie jednolita masa.
  4. Dodajemy ziarna i wszystko razem ugniatamy formując bochenek chleba.
  5. Chlebek kładziemy na formie pokrytej papierem do pieczenia . Pieczemy 40 minut.
  6. Pozostawiamy chlebek chwilę na blacie do przestygnięcia. Jest bardzo chrupiące, polecam nóż z ząbkami do chleba:) Smacznego!

Uwagi:

5 odpowiedzi na “Chrupiący chleb z batata (bezglutenowy, bez jajek, z ziarnami)

  1. Ewa Tourrette napisał(a):

    Wielkie dzieki za ten genialny przepis na chleb batata! Wyszedl wspanialy pod kazdym wzgeledem!

    1. Karola Kocięda napisał(a):

      Bardzo się cieszę <3 Dziękuję za ten komentarz:) U mnie również pieczemy chleb kilka razy w tygodniu 🙂 Mój Mariusz uwielbia:)

      1. Ewa Tourrette napisał(a):

        Przepis ten przyniosl mi Tyle satsfakcji ze wykonuje go z innymi makami,skladnikami ku wielkiej radosci mojego meza ktory aktualnie jest na diecie.Zamiescilam go rowniez na mojej stronie FB.Wywolal zainteresowanie u kuzynki!Raz jeszcze wielkie dzieki za ten przepis!!!

  2. ula napisał(a):

    o kurde!!! na pewno wypróbuję !! uwielbiam wszystkie wariacje batata 😀
    ale za to mam pytanie, skąd ta piękna szyna na zdjęciu! <3

    1. Karola Kocięda napisał(a):

      Bardzo sie cieszę!! Szyna jest wiejska, mam tu w Warszawie dwa mesjca gdzie kupuję takiej lepszej jakości: albo na hożej w sklepie koło Cophi z żółtym szyldem ALKOHOLE XD co czwartek! i w Mokpol przy Malczewskiego/Niepodległości (przy Radiu Polskim) co wtorek szynka sznurowana

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Z kim współpracuje

więcej o współpracy