Bezglutenowe ciasto z jabłkami i czekoladą (bez jajek, bez cukru)

Babka jajowata jednak jest niezastąpiona jeśli chodzi o wegańską alternatywę jajka. Dzięki niej udało mi się stworzyć kolejne ciasto bez zastosowania jajek , którego konsystencja bardzo mile mnie zaskoczyła.

Dodatkowo sprawdziło się pomieszanie smaków oraz różnych konsystencji produktów takich jak jabłka, czekolada i ziarna kakaowca.

Ciasto jest proste w wykonaniu i nie czasochłonne. Podczas pieczenia oraz parę godzin później,  pachnie nim w całym domu.

Co potrzebujemy do zrobienia ciasta:

  • mąki lub mąk bezglutenowych, ja wybrałam teff i kasztanową, ale można również zastąpić je ryżową, jaglaną; choć szczerze wspomniane pierwsze mąki warto zastosować pod względem walorów smakowych, zmieszać je np z bardziej uniwersalną mąką ryżową,
  • odżywkę białkową, ja użyłam wysokiej jakości białka ryżowego TEGO (na hasło KAROLA05 macie na nią i na inne produkty zniżkę 5%)
  • tapiokę lub inną skrobię
  • ksylitol i tu polecam zwrócić uwagę skąd pochodzi , wybierać Finlandzki, ponieważ istnieje ryzyko, że wyrób chiński jest produkowany z kukurydzy GMO, a nie brzozy; polecam produkt od fitness-food.pl, który widnieje na poniższym zdjęciu
  • jabłka, czekoladę np Cocoa lub gorzką 90%, które nie posiadają mleka w składzie,
  • cynamon cejloński ,
  • cukinia,
  • babka jajowata ,
  • olej kokosowy,
  • ocet jabłkowy, proszek do pieczenia,

Polecam dodatkowo zastosować pokruszone ziarna kakaowca , które podczas jedzenia ciasta, fajnie chrupią w zębach. Ja posypałam nimi tylko wierzch upieczonego ciasta, ale można dodać również do masy, razem z czekoladą i jabłkami.

Idealne popołudnie przed treningiem;) Nowy numer Food Forum, kawa , soczek wyciskany na zimno i ciacho 🙂

Zapraszam Was wraz z Alienem po przepis! (Kto czeka na nowy film?? :))


Drukuj przepis

Bezglutenowe ciasto z jabłkami i czekoladą (bez jajek, bez cukru)

  • Czas przygotowania:
    30 minut
  • Czas gotowania:
    40 minut
  • Czas oczekiwania:

Składniki:

Porcje porcji
  • Ciasto
  • 2 szt jabłka (u mnie dwa małe)
  • 70 g czekolady gorzkiej 90% (lub innej)
  • 180 g mąki teff (można dać inną np ryżową, kasztanową, pomieszać)
  • 50 g odżywki ryżowej waniliowej
  • 30 g mąka z tapioki
  • 2 łyżecz. proszku o pieczenia
  • 75 g ksylitolu
  • 1 łyżecz. cynamonu cejlońskiego
  • 1 szczypta soli himalajskiej
  • 1 cukinia starkowana
  • 2 łyżki babki jajowatej
  • 1/4 szkl rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki woda niegazowana
  • Masa czekoladowa
  • 40 g czekolady (można więcej)
  • pokruszone ziarna kakaowa

Przygotowanie:

  1. Nagrzej piekarnik na 180 stopni
  2. Cukinię starkuj i podgrzej ok 15 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Do wrzącej paćki dodaj babkę jajowatą, zmieszaj i odstaw na 10 minut do przestygnięcia.
  3. Jabłka pokrój w małą kostkę, a czekoladę poszatkuj. Odstaw na bok.
  4. W jednej misce zmieszaj wszystkie suche składniki (mąki, proszek do pieczenia, odżywkę, cynamon, ksylitol, sól, sodę). W drugiej - mokre: "jajko" cukiniowe, ocet, olej kokosowy oraz wodę.
  5. Dodaj mokre składniki do suchych. Zmiksuj wszystko na jednolitą gęstą masę.
  6. Ostrożnie wmieszaj w masę jabłka i czekoladę. Nie jest to proste , bo masa jest gęsta. Ciasto wyłóż w przygotowaną formę prostokątną ( wyłożoną papierem i natłuszczoną).
  7. Piecz 40 minut aż do "suchego patyczka".
  8. Rozpuść masę czekoladową. I udekoruj nią oraz ziarnami kakaowca ciasto. Smacznego!

Uwagi:

Forma: 23x14 cm

Makro:

całe ciasto (bez ksylitolu): 2083 kcal, 65g B/193gW/127gT; 1 sztuka z 12 : 173 kcal , 5,5 gB/ 16g W/10,5g T

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Z kim współpracuje

więcej o współpracy