Babka jajowata jednak jest niezastąpiona jeśli chodzi o wegańską alternatywę jajka. Dzięki niej udało mi się stworzyć kolejne ciasto bez zastosowania jajek , którego konsystencja bardzo mile mnie zaskoczyła.
Dodatkowo sprawdziło się pomieszanie smaków oraz różnych konsystencji produktów takich jak jabłka, czekolada i ziarna kakaowca.
Ciasto jest proste w wykonaniu i nie czasochłonne. Podczas pieczenia oraz parę godzin później, pachnie nim w całym domu.
Co potrzebujemy do zrobienia ciasta:
- mąki lub mąk bezglutenowych, ja wybrałam teff i kasztanową, ale można również zastąpić je ryżową, jaglaną; choć szczerze wspomniane pierwsze mąki warto zastosować pod względem walorów smakowych, zmieszać je np z bardziej uniwersalną mąką ryżową,
- odżywkę białkową, ja użyłam wysokiej jakości białka ryżowego TEGO (na hasło KAROLA05 macie na nią i na inne produkty zniżkę 5%)
- tapiokę lub inną skrobię
- ksylitol i tu polecam zwrócić uwagę skąd pochodzi , wybierać Finlandzki, ponieważ istnieje ryzyko, że wyrób chiński jest produkowany z kukurydzy GMO, a nie brzozy; polecam produkt od fitness-food.pl, który widnieje na poniższym zdjęciu
- jabłka, czekoladę np Cocoa lub gorzką 90%, które nie posiadają mleka w składzie,
- cynamon cejloński ,
- cukinia,
- babka jajowata ,
- olej kokosowy,
- ocet jabłkowy, proszek do pieczenia,
Polecam dodatkowo zastosować pokruszone ziarna kakaowca , które podczas jedzenia ciasta, fajnie chrupią w zębach. Ja posypałam nimi tylko wierzch upieczonego ciasta, ale można dodać również do masy, razem z czekoladą i jabłkami.
Idealne popołudnie przed treningiem;) Nowy numer Food Forum, kawa , soczek wyciskany na zimno i ciacho 🙂
Zapraszam Was wraz z Alienem po przepis! (Kto czeka na nowy film?? :))
Bezglutenowe ciasto z jabłkami i czekoladą (bez jajek, bez cukru)
-
30 minut
Czas przygotowania:
-
40 minut
Czas gotowania:
-
Składniki:
- Ciasto
- 2 szt jabłka (u mnie dwa małe)
- 70 g czekolady gorzkiej 90% (lub innej)
- 180 g mąki teff (można dać inną np ryżową, kasztanową, pomieszać)
- 50 g odżywki ryżowej waniliowej
- 30 g mąka z tapioki
- 2 łyżecz. proszku o pieczenia
- 75 g ksylitolu
- 1 łyżecz. cynamonu cejlońskiego
- 1 szczypta soli himalajskiej
- 1 cukinia starkowana
- 2 łyżki babki jajowatej
- 1/4 szkl rozpuszczonego oleju kokosowego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki woda niegazowana
- Masa czekoladowa
- 40 g czekolady (można więcej)
- pokruszone ziarna kakaowa
Przygotowanie:
- Nagrzej piekarnik na 180 stopni
- Cukinię starkuj i podgrzej ok 15 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Do wrzącej paćki dodaj babkę jajowatą, zmieszaj i odstaw na 10 minut do przestygnięcia.
- Jabłka pokrój w małą kostkę, a czekoladę poszatkuj. Odstaw na bok.
- W jednej misce zmieszaj wszystkie suche składniki (mąki, proszek do pieczenia, odżywkę, cynamon, ksylitol, sól, sodę). W drugiej - mokre: "jajko" cukiniowe, ocet, olej kokosowy oraz wodę.
- Dodaj mokre składniki do suchych. Zmiksuj wszystko na jednolitą gęstą masę.
- Ostrożnie wmieszaj w masę jabłka i czekoladę. Nie jest to proste , bo masa jest gęsta. Ciasto wyłóż w przygotowaną formę prostokątną ( wyłożoną papierem i natłuszczoną).
- Piecz 40 minut aż do "suchego patyczka".
- Rozpuść masę czekoladową. I udekoruj nią oraz ziarnami kakaowca ciasto. Smacznego!
Uwagi:
Forma: 23x14 cm
Makro:
całe ciasto (bez ksylitolu): 2083 kcal, 65g B/193gW/127gT; 1 sztuka z 12 : 173 kcal , 5,5 gB/ 16g W/10,5g T