Idealny na lato.
Bez pieczenia.
Z samych czystych składników.
Bez glutenu.
Bez laktozy.
Bez cukru.
Wegański… zdarza się i mi 😉
Na mące kokosowej.
Z ulubionymi owocami
Z białkiem lub można bez.
Paleo. chyba 😀
Składniki:
Potrzebujemy dosłownie połowę tych samych produktów co do wczorajszego przepisu na spód tarty (tej ze zdjęcia powyżej :)).
Użyłam do dzisiejszego „sernika” bez sera formy okrągłej o średnicy 20cm z ruchomym spodem. Dno obłożyłam papierem do pieczenia i lekko posmarowałam olejem kokosowym razem z boczkami formy tortowej.
Spód:
50g mąki kokosowej
(ja kupuje
TU)
30g wiórków kokosowych
30g mielonego siemienia lnianego
(najlepiej zmielić w młynku)
30g erytrolu
(zapraszam do przeczytania
artykułu
, dlaczego warto słodzić erytrolem)
50g mleczka kokosowego
woda niegazowana (odrobinę, opcjonalnie)
„Sernik”:
400 ml mleczka kokosowego
400ml mleka roślinnego (u mnie kokosowe)
4 łyżki erytrolu
3,5 łyżeczki agar-agar (od fitness-food.pl)
30g odżywki białkowej smakowej (opcjonalnie, u mnie wołowa wanilia karmel
TA
)
800 g truskawek, świeże lub mrożone (kilka odłóżcie do dekoracji)
przypominam, że na hasło: wonderwoman macie na stronie fitness-food.pl rabat 6% na zakupy:)
Dekoracje:
owoce – u mnie: truskawki
czekolada bez mleka
COCOA
Co robimy:
1. Składniki suche na spód mieszamy razem ze sobą.
2. Łączymy składniki suche z mokrymi. Ciasto ugniatamy łapkami. Jeśli jest za suche, dodajemy trochę wody.
3. Ciasto przenosimy do formy. Formę wstawiamy do lodówki, na czas robienia „sernika”.
4. Mieszamy wszystkie składniki na „sernik” (poza truskawkami!!) w garnku.
5. Gotujemy mleko z pozostałymi składnikami, po zagotowaniu trzymamy jeszcze chwilkę na płycie.
6. Truskawki blendujemy na puree i dodajemy do nich masę, po czym wszystko razem mieszamy, również blenderem.
7. Pozostawiamy gotową masę na kilka minut do ostygnięcia.
(Uwaga, jeśli zapomnicie się i po godzinie zauważycie, że Wasza masa stężała w naczyniu na dobre, możecie na nowo podgrzać miksturę i agar „odpuści” aż do momentu ponownego pozostawienia masy do ostygnięcia „na dłużej” lub włożenia do lodówki;) )
8. Wylewamy ostudzoną masę na spód.
9. „Sernik” wkładamy do lodówki do stężenia:)
10. Na koniec dekorujemy owocami i czekoladą 🙂
Paleo "sernik" z mleczka kokosowego bez nabiału RAW
Składniki:
- Spód
- 50 g mąki kokosowej
- 30 g wiórków kokosowych
- 30 g siemie lniane mielone (najlepiej w domu)
- 30 g erytrolu
- 50 g mleczka kokosowego
- 2 łyżki wody niegazowanej opcjonalnie
- "Sernik"
- 400 ml mleczka kokosowego z puszki
- 400 ml mleka roślinnego
- 4 łyżki erytrolu
- 3,5 łyżecz. agar agar
- 30 g odżywki białkowej np WPI
- 800 g truskawek świeże lub mrożone
Przygotowanie:
- Składniki suche na spód mieszamy razem ze sobą.
- Łączymy składniki suche z mokrymi. Ciasto ugniatamy łapkami. Jeśli jest za suche, dodajemy trochę wody.
- Ciasto przenosimy do formy. Formę wstawiamy do lodówki, na czas robienia „sernika”.
- Mieszamy wszystkie składniki na „sernik” (poza truskawkami!!) w garnku
- Gotujemy mleko z pozostałymi składnikami, po zagotowaniu trzymamy jeszcze chwilkę na płycie.
- Truskawki blendujemy na puree i dodajemy do nich masę, po czym wszystko razem mieszamy, również blenderem.
- Pozostawiamy gotową masę na kilka minut do ostygnięcia. (Uwaga, jeśli zapomnicie się i po godzinie zauważycie, że Wasza masa stężała w naczyniu na dobre, możecie na nowo podgrzać miksturę i agar „odpuści” aż do momentu ponownego pozostawienia masy do ostygnięcia „na dłużej” lub włożenia do lodówki;) )
- Wylewamy ostudzoną masę na spód.
- „Sernik” wkładamy do lodówki do stężenia:)
- Na koniec dekorujemy owocami i czekoladą ?
Uwagi:
Użyłam do dzisiejszego „sernika” bez sera formy okrągłej o średnicy 20cm z ruchomym spodem. Dno obłożyłam papierem do pieczenia i lekko posmarowałam olejem kokosowym razem z boczkami formy tortowej.
Smacznego!
Które, Twoim zdaniem, jest najlepsze białko wołowe? I najsmaczniejsze 🙂 Biotech, 4+beef czy właśnie Carnivor??
Które, Twoim zdaniem, jest najlepsze białko wołowe? I najsmaczniejsze 🙂 Biotech, 4+beef czy właśnie Carnivor??
Cześć:) Mi najbardziej smakowało Scitec, fakt Carnivor ma najlepsze opinie. Super są też roślinne zamienniki, typu odżywka ryzowa. Zapraszam do przeczytania mojego artykułu o odżywkach białkowych dla kobietek trenujących:) /2706fdb92c1ab098d40c666fb74f2bd5/suplementacja-bialka-u-osob-trenujacych-odzywki-bialkowe-update/ Buziaki!
Jakie makro? I jak to liczyc jako tluszcze w posilku? Bo zawsze mam problem bo od trenera dostalam ze mam miec e kazdym posilku bialko tluszcz i wegle i nietaz jak mam ochote na lody bananowe z maslem orzechowym to.nie wiem jak to wszystko wliczyc…
Jakie makro? I jak to liczyc jako tluszcze w posilku? Bo zawsze mam problem bo od trenera dostalam ze mam miec e kazdym posilku bialko tluszcz i wegle i nietaz jak mam ochote na lody bananowe z maslem orzechowym to.nie wiem jak to wszystko wliczyc…
w tym deserze głównie jest to źródło tłuszczy. Co do wartości makroskładników: możesz dokładnie ich ilości wyliczyć na stronach typu tabele-kalorii.pl lub ilewazy.pl. Wpisujesz ilość prodktów i Ci na końcu podsumowuje poszczególne BTW. To nic trudnego:). Dodatkowo poproś trenera o pomoc w liczeniu, powinien Ci to wytłumaczyć.
Jaki rozmiar foremki? 🙂
jest napisane w poście:) 20cm średnica tortownicy:)
Jakie jest mniej wiecej makro na 100 g?
policze po pracy, gdzieś mi to uciekło by dodać makro:) niedługo nowa strona i bardziej czytelne przepisy 🙂 a w razie czego polecam w tabeli-kalorii.pl możesz szybko sobie przeliczać produkty;)
Kochana w 4 punkcie pisze,że mieszamy wszystkie składniki na "sernik". Natomiast w 5, że z mlekiem gotujemy "pozostałe składniki" . Może jestem jakaś niekumata (całkiem możliwe haha)ale nie rozumiem,ktòre "pozostałe składniki" mamy gotować,skoro wszystkie zużyliśmy podczas wykonywania czynności z punktu 4 ? Pozdrawiam 🙂
hehe tak masz racje, źle to brzmi, jak najbardziej już gotujemy sobie wszystkie składniki razem …nie popisałam się pisząc ten przepis:) zmodyfikuje go na spokojnie w domku, dziękuję, ze zwróciłaś uwagę 🙂
Wyglada obłędnie 🙂 Jeśli mozna zapytać jakie jest makro 1 kawałka? 🙂
Czym zastąpić 3,5 łyżeczki agar-agar?
żelatyną;)
ale polecam słoiczek agar, jest naturalnego pochodzenia i teraz w okresie letnim i sezonowych owoców baaaaaardzo się przyda:) u mnie szykują się dżemory z dodatkiem agaru:) http://belikewonderwoman.blogspot.com/2015/07/przepis-na-fit-dzem-truskawkowo.html
Jakie jest mniej wiecej makro na 100 g?
z odżywką wołową to tak mało wegańsko 🙂 ale wygląda smakowicie ^^
hahaha a no tak, a jednak nie potrafię wegańsko;P znaczy można w ogóle nie dodawać odżywki, albo dodać mleko kokosowe w proszku choć na prawdę i bez wyjdzie 😀 <3 buziak!
Wygląda bardzo apetycznie! 🙂