Dzisiejszy przepis to wrap z kalafiora, w który zamknęłam tradycyjną jajecznicę usmażoną na masełku Ghee i warzywa. Oraz nasz ukochany bekon <3.
Co potrzebujemy na zrobienie placka?
– małej główki kalafiora surowego (nie mrożonego!) – trzeba go przygotować jak w moim przepisie na owsiankę bez węglowodanów z
TEGO
przepisu; czyli blndujemy lub tarkujemy na małe kawałki przypominające ryż
– 1 jajko
– sól, pieprz i tymianek,
– troszkę wody lub Cooking Spray do duszenia kalafiora
dodatkowo:
– warzywa, u mnie: czerwona papryka, pomidorki koktajlowe, oliwki, sałata, ogórek zielony i malutkie korniszonki
Jak wykonać:
1. Kalafior dzielimy na małe różyczki i tarkujemy bądź blendujemy, aż będzie przypominał drobny ryż.
2. Dusimy go na patelni pod przykryciem, na Cooking Spray lub paru łyżkach wody. Bardzo ważne by nie złapał dużo wody, bo im bardziej będzie wodnisty, tym dłużej będzie się piekł i będzie za miękki. Najlepiej jak już będzie miękki, odcisnąć z niego nadmiar wody za pomocą ściereczki. W międzyczasie, gdy będziecie odsączać kalafior, nagrzejcie piekarnik na 200 stopni.
3. Dodajemy do niego 1 jajko, przyprawy i mieszamy, tworząc papkę.
4. Na blaszce lepimy z masy dwa placki, u mnie miały ok pół centymetra wysokości.
5. Pieczemy ok 20-25 minut (nawet dłużej) , aż się zarumieni. Obserwujcie brzegi, czy się nie przypalają. Jak tak to znak, ze już trzeba powoli wyjmować;). Placki najlepiej po wyjęciu odłożyć na kratkę do wyschnięcia, a w międzyczasie usmażyć jajecznicę i bekon:)
6. Wypełniamy placek dowolnymi dodatkami, typu warzywka, mięso, jajecznica itp.
7. Zamykamy połowę wrapa i podajemy do stołu:) .
Daaaaaaaaj bekona!!
A później po takim pożywnym jedzonku na trening! 😀 No chyba, ze jest niedziela, to można i się polenić;) jak nasze koty, zwłaszcza Edek.
Smacznego! <3
Śniadaniowe wrapy bez węglowodanów, bez mąki, bez laktozy, bez glutenu
-
20 minut
Czas przygotowania:
-
20 minut
Czas gotowania:
-
Składniki:
- 1 szt kalafior mała główka nie mrożony! blndujemy lub tarkujemy na małe kawałki przypominające ryż
- 1 jajko
- sól, pieprz i tymianek
- troszkę wody do duszenia kalafiora
- warzywa warzywa, u mnie: czerwona papryka, pomidorki koktajlowe, oliwki, sałata, ogórek zielony i malutkie korniszonki
- bekon lub inne dodatki
Przygotowanie:
- Kalafior dzielimy na małe różyczki i tarkujemy bądź blendujemy, aż będzie przypominał drobny ryż.
- Dusimy go na patelni pod przykryciem, na Cooking Spray lub paru łyżkach wody. Bardzo ważne by nie złapał dużo wody, bo im bardziej będzie wodnisty, tym dłużej będzie się piekł i będzie za miękki. Najlepiej jak już będzie miękki, odcisnąć z niego nadmiar wody za pomocą ściereczki. W międzyczasie, gdy będziecie odsączać kalafior, nagrzejcie piekarnik na 200 stopni.
- Dodajemy do niego 1 jajko, przyprawy i mieszamy, tworząc papkę.
- Na blaszce lepimy z masy dwa placki, u mnie miały ok pół centymetra wysokości.
- Pieczemy ok 20-25 minut (nawet dłużej) , aż się zarumieni. Obserwujcie brzegi, czy się nie przypalają. Jak tak to znak, ze już trzeba powoli wyjmować;). Placki najlepiej po wyjęciu odłożyć na kratkę do wyschnięcia, a w międzyczasie usmażyć jajecznicę i bekon:)
- Wypełniamy placek dowolnymi dodatkami, typu warzywka, mięso, jajecznica itp.
- Zamykamy połowę wrapa i podajemy do stołu:)
Świetny pomysł 😀 Dzięki za przepis, będę próbowała!
jaki bekon kupujesz zeby go przyrządzić w taki sposób 🙂 ?
dołączam się do pytania, gdzie najlepiej kupić bekon? bo czytałam, że jest pewna różnica między bekonem a boczkiem 😉
ja kupuje węgierski w Befsztyk na Pulawskiej, boczek też nie jest zły, ma troszke wiecej tłuszczu, ale ciężko dostać prawdziwy bekon.
dziękuje dziewczyny:* Edek też 😀
Uwielbiam takie wrapy, a w kociaku się zakochałam 🙂
twój kotek jest przepis na placki super! i kociak taki słodki