Zastanawiałam się ostatnio nad zrobieniem jakiegoś słodkiego ciasta, ale z delikatnie kwaskowatym smakiem. Uwielbiam smak cytrynowy i kiedyś podzielę się z Wami przepisem na moje ulubione ciasto cytrynowe, z przepisu mojej Babci, tylko trochę zmodyfiowane;). Jednak mimo wszystko ostrzegam, że nie będzie ono super redukcyjnym przepisem z racji sporej ilości żółtek i oleju kokosowego;). Bardziej polubią go za to paleo zwolennicy:). A smakuje obłędnie!
Na szczęście dzisiejszy przepis jest niskokaloryczny, do tego ciasto jest bezglutenowe , bez dodatku cukru (jedynie ten z marchewki) i bez laktozy.
Nie jest to standardowe ciasto marchewkowe, w przepisie jest tego „owocowarzywa” bardzo mało, co jest korzystne ponieważ marchewka po obróbce termicznej ma bardzo wysokie IG, co niekorzystnie wpływa na cały ładunek glikemiczny. Ciasto jest słodkie, a cytryna i mąka kokosowa dodają mu fajnego posmaku. Jego makro wygląda następująco: 475 kcal, 20 g B/ 40g W/27g T ! Mi wyszło z jednego bloku 12 sztuk ciasta, czyli jeden kawałek ma TYLKO 40 kcal (!!) 2g B/3,5gW/2,3 g T
Szook?!
Zapraszam po przepis, który znajdziecie pod Wonder Woman z cytrynami;)
Z racji, że mnie często pytacie, gdzie kupuję składniki do przepisów, a szczególnie mąki bezglutenowe, od razu Was odsyłam, do bardzo fajnego miejsca. Możecie je w bardzo dobrej cenie zakupić w sklepie on-line: fitness-food.pl . Polecam, bo jest tu prawie wszystko co wykorzystuje w swoich wypiekach.
Ciasto idealnie nada się po treningu w celu uzupełnienia glikogenu;)
Buziaki i Smacznego:D
Ciasto cytrynowo-kokosowo-marchewkowe low carb
Składniki:
- 30 g mąki kokosowej
- 20 g mąki ryżowej
- 2 jajka L
- 80 ml mleka roślinnego
- 2 małe marchewki 30g
- 1 łyżka startego zestu z cytyny
- 1/2 łyżecz. soku z cytryny
- 1/2 łyżecz. proszku do pieczenia
- 1/3 łyżecz. sody
- szczypta soli
- 4 łyżki erytrol
Przygotowanie:
- Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni
- Jajka miksujemy ze słodzikami, w tym czasie tarkujemy marchew na dużych oczkach
- Dodajemy mąkę, mleko, proszek, sodę, skórkę z cytryny, sok z cytryny, sól i dalej miksujemy
- Na koniec dodajemy starta marchew, mieszamy już łyżką.
- Przelewamy masę do blaszki posmarowanej olejem kokosowym lub z papierem do pieczenia (również natłuszczonym)
- Pieczemy 30-35 minut, góra-dół
- Ciasto pozostawić do ostygnięcia
Uwagi:
Jego makro wygląda następująco: 475 kcal, 20 g B/ 40g W/27g T !
Mi wyszło z jednego bloku 12 sztuk ciasta, czyli jeden kawałek ma TYLKO 40 kcal (!!) 2g B/3,5gW/2,3 g T