fit cinammon rolls bez jajek

FIT CINAMONN ROLLS BEZ GLUTENU,  BEZ JAJEK,  BEZ LAKTOZY, BEZ CUKRU

Składniki:

Ciasto:

3/4 szklanki mleka roślinnego (u mnie kokosowe)
1/2 szklanka wody
2 łyżeczki drożdży instant
4 łyżki babki jajowatej
1 łyżka octu jabłkowego
4 łyżki masła klarowanego (rozpuścić)

1 szklanka mąki kasztanowej
1 szklanka mąki z tapioki
1 szklanka mąki ryżowej
2 łyżki cukru kokosowego (można też dodać erytrol i łyżkę miodu, na koniec przed dodaniem mokrych składników do suchych)
pół łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Masa cynamonowa:

3/4 szklanki erytrolu
3 łyżeczki cynamonu
2 łyżki masła klarowanego stałego, rozpuścić

większość produktów jest ze sklepu: fitness-food.pl na hasło „ wonderwoman ” otrzymacie 6% rabatu:)

Drukuj przepis

fit cinammon rolls bez jajek, bez cukru, bez glutenu

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Czas oczekiwania:

Składniki:

Porcje
  • Ciasto
  • 3/4 szkl mleka roślinnego (u mnie kokosowe)
  • 1/2 szkl wody niegaz
  • 2 łyżecz. drożdży instant
  • 4 łyżki babki jajowatej
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 4 łyżki masła klarowanego (rozpuścić)
  • 1 szkl mąka kasztanowa
  • 1 szkl mąka tapioka
  • 1 szkl mąki ryżowej
  • 2 łyżki cukru kokosowego (można dodać erytrol i łyżkę miodu, na koniec przed dodaniem mokrych składników do suchych)
  • 1/2 łyżecz. sody
  • 2 łyżecz. proszku
  • szczypta soli
  • Masa cynamonowa
  • 3/4 szkl erytrolu
  • 3 łyżecz. cynamonu cejlońskiego
  • 2 łyżki masła klarowanego stałego, rozpuścić

Przygotowanie:

  1. Do rondelka wlej mleko i wodę i lekko je zagrzej, ok 3 minuty, aby stały się ciepłe (nie gorące i wrzące). Dodaj do płynów drożdże, wymieszaj i pozostaw na płycie grzewczej ok 10 minut, aż zacznie się mikstura lekko pienić. Dodaj następnie do niej babkę jajową, ocet i roztopione wcześniej masło. Zdejmij rondel z płyty. Pozostaw chwilę do ostygnięcia.
  2. W misce mieszamy suche składniki. Dodajemy ewentualnie miód oraz mokre składniki z rondla. Rękoma wyrabiamy cierpliwie ciasto. Z początku będzie się wydawało, że jajowaty glut nie chce zbierać mąki, jednak w miarę ugniatania ciasta wszystko stanie się jednolitą masą. Jeśli ciasto okaże sie za suche, można dodać łyżeczkę miodu. Ciasto nie powinno się kleić. Jest mocne, dobrze się wałkuje oraz można je bez problemu podnieść i przełożyć nawet po zwałkowaniu.
  3. Wałkujemy ciasto cienko (ale nie za cienko;)) w prostokąt. Można to zrobić na papierze do pieczenia, gdyby ciasto okazało się lepkie. Można również spód pod ciastem mąką lub odżywką białkową ;).
  4. Przygotowujemy masę cynamonową łącząc wszystkie składniki ze sobą. Smarujemy nią rozwałkowane ciasto, używając do tego pędzla lub po prostu łyżki.
  5. Zgodnie z poniższym zdjęciem rolujemy prostokąt wzdłuż jego dłuższego boku. Ja użyłam tacki szklanej, ale i tak upierdzieliłam mąką cały blat;).
  6. Okrajamy końce. Wycinamy grube plastry cynamonowych rollsów 🙂
  7. Przekładamy rollsy do naczynia do pieczenia (ja lekko ją wysmarowałam olejem kokosowym), zakrywamy folią i odstawiamy na 1 h na blacie w ciepłym miejscu. Przed końcem czasu nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  8. Pieczemy rollsy 25 minut . Wyjmujemy i studzimy na kracie.
  9. Możemy podawać aż ostygną, ale najsmaczniejsze się okazują następnego dnia:)

Uwagi:

Z kim współpracuje

więcej o współpracy