To mój pierwszy chleb jaki upiekłam w życiu :D! Może nie jest super piękny, ale meega pyszny;P
Zatem rozpoczynam experyment – swój własny chleb ! Dziś przedstawiam Wam przepis bez użycia zakwasu i drożdży, może być w wersji bezglutenowej (mąka jaglana + mąka z cieciorki lub mąka ryżowa) lub z mąki razowej żytniej 2000. Oba pyszne. Możemy dodać do niego płatki drożdżowe, pomidory suszone, orzechy lub, jak ja, w mojej wersji, pestki słonecznika i dyni.
UWAGA chleb nie ma idealnego kształtu, nie rośnie jak chleb z glutenem. Ale jest smaczny , ma super makro i mi na tą chwilę zastępuje chlebek ze sklepu. Będę robić kolejne próby i może uda mi się wykonać bardziej idealny :).
Chlebek się nie kruszy. Fakt, że przez formę silikinową, troszeczkę mi się rozjechał na boki;P, ale i tak mimo to, nie rozwala się i wyszedł właściwie zwarty, tylko nie idealnie prostokątny. Najlepszą na to metodą będzie włożenie w przyszłości formy silikonowej w metalową o tym samym wymiarze!
Chlebek jest lekko wilgotny, a nie suchy jak większość kupnych fit chlebów! Już nigdy nie kupię gotowego chleba w sklepie! A ten na bank zagości na stałe w mojej kuchni:)
Polecam zjeść ciepły z masełkiem klarowanym lub orzechowym XD.
Chleb jest zrobiony na siemieniu lnianym oraz tylko 1 szklance mąki, dzięki czemu jedna kromka ma jedynie 10g węglowodanów. Wiem, że są różne opinie związane z pieczeniem na siemieniu lnianym lub dorzucaniu do tego pestek. Moim zdaniem jeśli ktoś jest zdrowy, nie pali, nie pije, ma aktywny tryb życia, pro zdrowotny, dba o odpowiedni stosunek omega 3 do omega 6, a od czasu do czasu zrobi sobie taki chlebek, to nie powinien popadać w paranoję.
Nie przedłużając.. Zapraszam do przepisu i nawołuje:
pieczcie chleby w domu
,
róbcie sami mąkę .
To zajmuje chwilę, a produkty przechodzą mniejszą obróbkę, czyli jednym słowem my zyskujemy więcej.
Smacznego!
Jeszcze musi być sweet focia przed przepisem;P
I dłuuuugo oczekiwany przeze mnie – banan ( nie jadłam banana 4 miesiące!! Zresztą jak i chleba;P).
Chlebek na ciepło z masłem z nerkowców i bananem <3.
A poniżej przepis na chlebek:
Chlebek o super makro
-
10 minut
Czas przygotowania:
-
35 minut
Czas gotowania:
-
Składniki:
- 1 szkl mąki żytnio razowej lub jaglanej i z cieciorki pół na pół
- 5 szt żółtek
- 5 szt białek
- 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 5 łyzek pestek dyni, słonecznika zostaw kilka na posypanie na wierzch
- pół łyżecz proszku do pieczenia
- 1 łyżecz soli
- ulubione przyprawy jak czarnuszka
Przygotowanie:
- Nagrzej piekarnik na 180 stopni
- Zmiel w młynku siemie lniane i w całości zalej ciepłą przegotowaną wodą
- Do mąki dodaj żółtka, pestki, sól i siemię lniane z wodą, wszystko dokładnie zmieszaj.
- Ubijamy mikserem białka na sztywno, na koniec dodajemy proszek do pieczenia
- Białka dodajemy delikatnie do reszty masy, za pomocą łyżki mieszamy.
- Przelewamy masę do formy silikonowej, u mnie ma wymiary : 22x12 cm
- Na wierzch ciasta sypiemy pestki
- Pieczemy w piekarniku (program góra- dół) 35 minut
Uwagi:
Makro:
całość: 1141 kcal, B64g, T 60g, W 103 g, Bł 26,5g
UPDATE:
polecam Wam przepis na chlebek z kaszy jaglanej i quinoa . Można użyć samej kaszy jaglanej 🙂
Jaka iloscia wody zalac to siemie? Pls 🙂
Tak by przykryła siemie lniane 🙂 stosuje się proporcje 1:2 /1 łyżka siemie: 2 łyżki woda
A czy zamiast siemienia lnianego można dać chia zmielone.. Bo nie mam teraz siemienia
Tak, jasne:)
A czy zamiast siemienia lnianego można dać chia zmielone.. Bo nie mam teraz siemienia
dzień dobry. czym można zastąpić siemię lniane? dziecko ma na nie nietolerancja …
może lepiej zrobić zatem inny przepis na chleb, np ten, tu (jest babka jajowata), /recipe/bezglutenowy-bialy-chleb-kaszy-jaglanej-quinoa-bez-jajek/ ? Niesttey w tym przepisie siemie jest dość istotne 🙁 pozdrawiam!
P.S. Mogę spróbować jeszcze zrobić jakiś nowy przepis na chlebek dla synka:) czy jeszcze są jakieś pzreciwwskazania?
Można spróbować zastąpić chia:)
Chlebek jest świetny.Pieklam juz 2 razu.Uwazam jednak ze 1 łyżeczka soli to za duzo.byl za slony.drugim razem dalam pol łyżeczki i byl lepszy.Ja jednak piekłam bez proszku do pieczenia i wyszla.mi taka 1 foremka chleba
Oo widzisz, każdy jednak ma inne preferencje smakowe:) Bardzo się cieszę , że Ci zasmakował <3
Swietny przepis, Dziekuje
Ja użyłam mąki gryczanej i migdałowej (pół na pół ) i też wyszedł pięknie 😀 mega pyszny jest <3
Popełniłam wczoraj ten chlebek. Wyszedł delikatny i pyszny.
bardzo sie ciesze 😀 <3
"Bez użycia zakwasu i drożdży, może być w wersji bezglutenowej (mąka jaglana + mąka z cieciorki) lub z mąki razowej żytniej 2000. Oba pyszne." a skąd wiesz skoro jak sama stwierdziłaś upiekłaś go po raz pierwszy??
Ponieważ w tych wersjach chlebek zrobiła moja mama. hehe mam nadzieję, ze za bardzo Cię nie trapił ten problem.. zagadka rozwiązana XD
czy siemie lniane jest elementem niezbędnym? :p czy można je czymś zastąpić??
tak, jest niezbędny. A dlaczego chcesz go ominąć?
Przepraszam, dopiero zauważyłam odpowiedź! Chciałam wypróbować przepis ale w chwili pisania komenatarza nie posiadałam siemienia 'na stanie' 😛 szybko się jednak zaopatrzyłam i testowałam. Chleb świetny,mega przepis!! 🙂
Wersja cieciorkowo-jaglana wyprobowana 🙂 Konsystencja taka mocno biszkoptowa, ale dobre 🙂
Mam jednak jedno pytanie. Moj chlebek po przeliczeniu ma takie makro:
14B 23W 12T
Jak na moje oko dosc duzo w nim tluszczu (zoltek), choc niestety tlusto nie smauje 😛
No i jesli przkladowo chce na posilek dostarczyc 40g wegli, to bazujac tylko na nim wyjdzie mi juz 20g tluszczu z samego chleba. Jak Ty to ogarnialas Karo?
Pzdr i dzieki za kolejny super przepis.
Czy siemie lniane musi być zmielone?
tak, jak zalejesz je wodą musi się zrobić taki glut;P możesz kupić gotowe mielone lub zmiel w młynku do kawy:)
Dzięki 🙂
Mniam, nigdy nie robiłam chleba 🙂
Właśnie wyjęłam z piekarnika mój chlebek:) u mnie z ziołami prowansalskimi- rewelacja:) nie mogłam się oprzeć i już spróbowałam:) dziękuję za wszystkie wspaniałe przepisy:) pozdrawiam, Natalia
Super, w weekend wypróbuję – straaaasznie dawno chleba nie jadłem. Fajnie, że nie tylko słodkości na blogu się pojawiają 🙂
Ja właśnie też, ale teraz nadrabiam:) dziś upiekłam kolejny. Tamten starczył mi na 3 dni i cały czas był pyszny szok! Trzymałam go zawiniętego w lnianej serwetce, którą widać na zdjęciu
Był pyszny, wystarczył tylko na 2 dni 😀
No wlasnie, poniedziałkowe 'do kawy' to juz tradycja 🙁
Bardzo mi miło to słyszeć:) już niedługo będę miała sprawny laptop i nie będzie opóźnień:)
Musze wypróbować:)))Ile kAwalkow Ci wyszło?
10 z chlebka nie takich cienkich nawet:) a jeszcze z tej masy zrobiłam dwie buły duże a la pity 🙂
Super:) to zrobię jeszcze w tym tygodniu;). A mozna zastąpić mąkę z cieciorki jakas inna bezglutenowa np. Ryżowa albo dac tylko mąkę jaglana?
Dziś upiekłam z mąką ryżową tylko, pycha:) takżee można:D
Super, dziekuje:))))
Karola, mam pytanie o tę wersję z mąką ryżową – czy to była mąka z ryżu brązowego?
zgłaszam reklamację – gdzie poniedziałkowe "Do kawy" ? 😀
Jest wtorkowe:D przepraszam za zwłokę:*