jesienny torcik marchewkowy bez glutenu, laktozy, cukru i jajek

Drukuj przepis

JESIENNY TORCIK MARCHEWKOWY Z KREMEM KASZTANOWYM I KOKOSOWYM 🙂

  • Czas przygotowania:
    parę godzin
  • Czas gotowania:
    40 minut
  • Czas oczekiwania:

Składniki:

Porcje kawałków

Przygotowanie:

Spody - 2 sztuki
  1. Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni.
  2. W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki razem. W drugiej - wszystkie mokre: puree z dyni, ocet, rozpuszczcony olej kokosowy, erytrol rozpuszczony w wodzie, z wyjątkiem jajka agarowego oraz marchewki. Miksujemy ręcznym mikserem.
  3. Agar zalewamy w rondelku zimną wodą, mieszamy i zagotowujemy (ja użyłam booster'a na płycie).
  4. Dodajemy suche do mokrych, miksujemy. Dodajemy marchewkę, miksujemy. Na koniec dodajemy "jajko" agarowe, ugniatamy ciasto. Jeśli jest potrzeba, możemy dodać troszkę wody.
  5. Uformuj z powstałe masy dwie równe kule.
  6. Rozłóż na blacie papier do pieczenia po czym ukształtuj na nim koło ok 20cm średnicy. Ja, żeby było równo, użyłam do tego blaszanej okrągłej tortownicy, którą "wycięłam" okrąg. Na kolejnym papierze, powtórz te same czynności.
  7. Wstaw oba koła do piekarnika i piecz przez 40 minut.
  8. Po wyciągnięciu, odstaw do ostygnięcia na kilka godzin.
Kremy
  1. Kasztany zblenduj wraz z mleczkiem i erytrolem na gęsty krem. Odstaw do lodówki.
  2. Śmietankę kokosową zmiksuj wraz z erytrolem (pudrem) mikserem ręcznym na gęstą masę. Polecam wykonać to w blaszanej schłodzonej misce. Można odstawić do lodówki lub użyć od razu na marchewkowe spody.
  3. Pierwszy spód posmaruj kremem kasztanowym, przykryj drugim spodem. Na wierzch wyłóż krem kokosowy.

Uwagi:

Można podawać od razu lub schłodzony 🙂

Wszystkie wymienione wyżej produkty pochodzą ze sklepu fitness-food.pl , również kasztany 🙂

Na hasło: wonderwoman, możecie skorzystać  z rabatu na zakupy:)


Z kim współpracuje

więcej o współpracy