fit muffinki czekoladowo-kasztanowe nisko-tłuszczowe ze Świeradowa

Majówkę spędziliśmy razem z Mariuszem w Jego stronach, w małej pięknej uzdrowiskowej miejscowości, Świeradów Zdrój, położonej niedaleko Szklarskiej Poręby, otoczonej z każdej strony Górami Izerskimi. Przyjeżdżamy tu kilka razy do roku, ponieważ jest to miejsce, w którym możemy tak naprawdę odpocząć od warszawskiego zgiełku, „usłyszeć” ciszę, jak i zjeść najlepszy na świecie rosół, zrobiony przez Mamę Mariusza.

Pomimo, że była to majówka, było dość zimno. Zresztą sami pewnie pamiętacie;). W górach dodatkowo na zboczach leżał śnieg :). Jednak nie odstraszyło nas to od chodzenia po górach (pomimo śniegu), zbiegania z nich łagodniejszymi szlakami, czy robienia  mięska na grillu w ogródku:).

Wieczory spędzaliśmy już w domku, przy rozpalonym kominku. No i oczywiście trzeba było wówczas zrobić coś smacznego.

Majówkowe muffinki umieszczałam już na facebooku i Instagramie, obiecywałam przepis, także zamieszczam go Wam.

Powstał dosyć spontanicznie, na bazie składników, które mieliśmy w domku, a że mąkę kasztanową wożę ze sobą nawet przez pół Polski, to ona stanowiła bazę wypieku.
Wyszło nam z tego 15 muffinek . Zamiast papilotek, których nie było, Ciocia Mariusza pocięła papier do pieczenia w koła i w nie wlewałyśmy masę:). Papier nie spryskałam tłuszczem (zapomniałam;P), , a mimo to odchodził spokojnie od ciasta:). Skorzystaliśmy również z konfitury wiśniowej, którą zrobiła  Mama Mariusza, dodaliśmy ją do środka.

Przepis zawiera jajka, ponieważ po nie jedzeniu ich ponad 60 dni, zaczęłam je wprowadzać do diety na nowo, ale tylko raz na tydzień/dwa tygodnie i tylko w formie wypieków, nie głównego składnika w formie jajecznicy czy sadzonego. Z tego co obserwuje, nic mi się po nich nie dzieje, szczególnie w takiej pieczonej formie! Także mam duże nadzieje, że pozbędę się w przyszłości tej nietolerancji:).

Jeśli chodzi o makro, to wygląda następująco:
cała masa: 1105kcal/B70g/148gW/20gT
zatem jednak muffinka miała 73kcal/5g B/9,8gW/1,3gT 🙂

Składniki na muffinki:
150g mąki kasztanowej
1 duży dojrzały banan
łyżka proszku do pieczenie bez glutenu
1,5 łyżeczki cynamonu
2 duże jajka
2 białka jaj
4 łyżki czubate kakao
40g odżywki białkowej czekoladowej (np WPI lub ryżowej)-opcjonalnie , można zastąpić większą ilością mąki
erytrol/ksylitol (u mnie i to i to)- ilość wg Waszego gustu , mi się troszkę sypnęło;P znaczy wpadła spora bryłka ksylitolu XD.

(Polecam przy okazji artykuł o moim ulubionym zamienniku cukru bez kalorii KLIK)

woda- jeśli masa okaże się za gęsta;)

nadzienie:
dżem wiśniowy/wiśnie / Wasz ulubiony dżem

Co robimy:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
2. Przygotuj foremki do muffinek, wyłóż je papilotkami.
3. Zmieszaj wszystkie suche składniki w pierwszej misce, w drugiej – mokre (jajka, rozgnieciony banan). Następnie wlej mokre do suchych i zmieszaj wszystko mikserem.
Tak. To byłoby na tyle 🙂
4. Połowę masy rozlej do foremek. Włóż na to wiśnie. Zalej pozostałą masą.
5. Piecz ok 25-27 minut w piekarniku góra-dół.
6. Pozostaw na chwilę do ostudzenia, podawaj lekko ciepłe:).

13151817_1046139932112100_1088020290583977124_nIMG_7623 IMG_7624 13082742_1045581918834568_1012774340883198522_n 13087885_1045581915501235_1581724064126107611_n

Smacznego!!

Drukuj przepis

fit muffinki czekoladowo-kasztanowe nisko-tłuszczowe

  • Czas przygotowania:
    10 minut
  • Czas gotowania:
    25 minut
  • Czas oczekiwania:

Składniki:

Porcje muffinek

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj foremki do muffinek, wyłóż je papilotkami.
  2. Zmieszaj wszystkie suche składniki w pierwszej misce, w drugiej – mokre (jajka, rozgnieciony banan). Następnie wlej mokre do suchych i zmieszaj wszystko mikserem.
  3. Połowę masy rozlej do foremek. Włóż na to wiśnie. Zalej pozostałą masą.
  4. Piecz ok 25-27 minut w piekarniku góra-dół.
  5. Pozostaw na chwilę do ostudzenia, podawaj lekko ciepłe:).

Uwagi:

Jeśli chodzi o makro, to wygląda następująco:
cała masa: 1105kcal/B70g/148gW/20gT
zatem jednak muffinka miała 73kcal/5g B/9,8gW/1,3gT ?

3 odpowiedzi na “fit muffinki czekoladowo-kasztanowe nisko-tłuszczowe ze Świeradowa

  1. Kinga napisał(a):

    Smacznie! 🙂

  2. Anonimowy napisał(a):

    dołączam się do pytania o inna mąkę, z owsianą się upieką? 🙂
    i czym zastąpić banana? dodatkowym jajkiem i słodzidłem, a może musem jabłkowym? ;p Rodzina nie przepada za bananowym posmakiem w wypiekach a chciałam upiec je na Dzień Matki 😉

  3. Karolina Kajak napisał(a):

    Czy z mąki ryżowej lub kokosowej również wyjdą i będą dobre?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Z kim współpracuje

więcej o współpracy