fit muffinki czekoladowo-kasztanowe nisko-tłuszczowe ze Świeradowa

Majówkę spędziliśmy razem z Mariuszem w Jego stronach, w małej pięknej uzdrowiskowej miejscowości, Świeradów Zdrój, położonej niedaleko Szklarskiej Poręby, otoczonej z każdej strony Górami Izerskimi. Przyjeżdżamy tu kilka razy do roku, ponieważ jest to miejsce, w którym możemy tak naprawdę odpocząć od warszawskiego zgiełku, „usłyszeć” ciszę, jak i zjeść najlepszy na świecie rosół, zrobiony przez Mamę Mariusza.

Pomimo, że była to majówka, było dość zimno. Zresztą sami pewnie pamiętacie;). W górach dodatkowo na zboczach leżał śnieg :). Jednak nie odstraszyło nas to od chodzenia po górach (pomimo śniegu), zbiegania z nich łagodniejszymi szlakami, czy robienia  mięska na grillu w ogródku:).

Wieczory spędzaliśmy już w domku, przy rozpalonym kominku. No i oczywiście trzeba było wówczas zrobić coś smacznego.

Majówkowe muffinki umieszczałam już na facebooku i Instagramie, obiecywałam przepis, także zamieszczam go Wam.

Powstał dosyć spontanicznie, na bazie składników, które mieliśmy w domku, a że mąkę kasztanową wożę ze sobą nawet przez pół Polski, to ona stanowiła bazę wypieku.
Wyszło nam z tego 15 muffinek . Zamiast papilotek, których nie było, Ciocia Mariusza pocięła papier do pieczenia w koła i w nie wlewałyśmy masę:). Papier nie spryskałam tłuszczem (zapomniałam;P), , a mimo to odchodził spokojnie od ciasta:). Skorzystaliśmy również z konfitury wiśniowej, którą zrobiła  Mama Mariusza, dodaliśmy ją do środka.

Przepis zawiera jajka , ponieważ po nie jedzeniu ich ponad 60 dni, zaczęłam je wprowadzać do diety na nowo, ale tylko raz na tydzień/dwa tygodnie i tylko w formie wypieków, nie głównego składnika w formie jajecznicy czy sadzonego. Z tego co obserwuje, nic mi się po nich nie dzieje, szczególnie w takiej pieczonej formie! Także mam duże nadzieje, że pozbędę się w przyszłości tej nietolerancji:).

Jeśli chodzi o makro, to wygląda następująco:
cała masa: 1105kcal/B70g/148gW/20gT
zatem jednak muffinka miała 73kcal/5g B/9,8gW/1,3gT 🙂

Składniki na muffinki:
150g mąki kasztanowej
1 duży dojrzały banan
łyżka proszku do pieczenie bez glutenu
1,5 łyżeczki cynamonu
2 duże jajka
2 białka jaj
4 łyżki czubate kakao
40g odżywki białkowej czekoladowej (np WPI lub ryżowej)-opcjonalnie , można zastąpić większą ilością mąki
erytrol /ksylitol (u mnie i to i to)- ilość wg Waszego gustu , mi się troszkę sypnęło;P znaczy wpadła spora bryłka ksylitolu XD.

(Polecam przy okazji artykuł o moim ulubionym zamienniku cukru bez kalorii KLIK )

woda- jeśli masa okaże się za gęsta;)

nadzienie:
dżem wiśniowy/wiśnie / Wasz ulubiony dżem

Co robimy:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
2. Przygotuj foremki do muffinek, wyłóż je papilotkami.
3. Zmieszaj wszystkie suche składniki w pierwszej misce, w drugiej – mokre (jajka, rozgnieciony banan). Następnie wlej mokre do suchych i zmieszaj wszystko mikserem.
Tak. To byłoby na tyle 🙂
4. Połowę masy rozlej do foremek. Włóż na to wiśnie. Zalej pozostałą masą.
5. Piecz ok 25-27 minut w piekarniku góra-dół.
6. Pozostaw na chwilę do ostudzenia, podawaj lekko ciepłe:).

Smacznego!!

Drukuj przepis

fit muffinki czekoladowo-kasztanowe nisko-tłuszczowe

  • Czas przygotowania:
    10 minut
  • Czas gotowania:
    25 minut
  • Czas oczekiwania:

Składniki:

Porcje muffinek
  • muffinki
  • 150 g mąki kasztanowej
  • 1 szt duży dojrzały banan
  • 1 łyżka proszku do pieczenie bez glutenu
  • 1,5 łyżecz. cynamonu
  • 2 szt duże jajka
  • 2 szt białka jaj
  • 2 łyżki kakao czubate
  • 40 g odżywki białkowej WPI, hydrolizat
  • ksylitol wg uznania
  • woda niegazowana opcjonalnie
  • nadzienie
  • dżem lub czekolada

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj foremki do muffinek, wyłóż je papilotkami.
  2. Zmieszaj wszystkie suche składniki w pierwszej misce, w drugiej – mokre (jajka, rozgnieciony banan). Następnie wlej mokre do suchych i zmieszaj wszystko mikserem.
  3. Połowę masy rozlej do foremek. Włóż na to wiśnie. Zalej pozostałą masą.
  4. Piecz ok 25-27 minut w piekarniku góra-dół.
  5. Pozostaw na chwilę do ostudzenia, podawaj lekko ciepłe:).

Uwagi:

Jeśli chodzi o makro, to wygląda następująco:
cała masa: 1105kcal/B70g/148gW/20gT
zatem jednak muffinka miała 73kcal/5g B/9,8gW/1,3gT ?

3 odpowiedzi na “ fit muffinki czekoladowo-kasztanowe nisko-tłuszczowe ze Świeradowa

  1. Kinga pisze:

    Smacznie! 🙂

    Odpowiedz
  2. Anonimowy pisze:

    dołączam się do pytania o inna mąkę, z owsianą się upieką? 🙂
    i czym zastąpić banana? dodatkowym jajkiem i słodzidłem, a może musem jabłkowym? ;p Rodzina nie przepada za bananowym posmakiem w wypiekach a chciałam upiec je na Dzień Matki 😉

    Odpowiedz
  3. Karolina Kajak pisze:

    Czy z mąki ryżowej lub kokosowej również wyjdą i będą dobre?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Z kim współpracuje

więcej o współpracy