Pomimo, że była to majówka, było dość zimno. Zresztą sami pewnie pamiętacie;). W górach dodatkowo na zboczach leżał śnieg :). Jednak nie odstraszyło nas to od chodzenia po górach (pomimo śniegu), zbiegania z nich łagodniejszymi szlakami, czy robienia mięska na grillu w ogródku:).
Wieczory spędzaliśmy już w domku, przy rozpalonym kominku. No i oczywiście trzeba było wówczas zrobić coś smacznego.
Majówkowe muffinki umieszczałam już na facebooku i Instagramie, obiecywałam przepis, także zamieszczam go Wam.
Powstał dosyć spontanicznie, na bazie składników, które mieliśmy w domku, a że mąkę kasztanową wożę ze sobą nawet przez pół Polski, to ona stanowiła bazę wypieku.
Wyszło nam z tego 15 muffinek . Zamiast papilotek, których nie było, Ciocia Mariusza pocięła papier do pieczenia w koła i w nie wlewałyśmy masę:). Papier nie spryskałam tłuszczem (zapomniałam;P), , a mimo to odchodził spokojnie od ciasta:). Skorzystaliśmy również z konfitury wiśniowej, którą zrobiła Mama Mariusza, dodaliśmy ją do środka.
Przepis zawiera jajka , ponieważ po nie jedzeniu ich ponad 60 dni, zaczęłam je wprowadzać do diety na nowo, ale tylko raz na tydzień/dwa tygodnie i tylko w formie wypieków, nie głównego składnika w formie jajecznicy czy sadzonego. Z tego co obserwuje, nic mi się po nich nie dzieje, szczególnie w takiej pieczonej formie! Także mam duże nadzieje, że pozbędę się w przyszłości tej nietolerancji:).
Jeśli chodzi o makro, to wygląda następująco:
cała masa: 1105kcal/B70g/148gW/20gT
zatem jednak muffinka miała 73kcal/5g B/9,8gW/1,3gT 🙂
Składniki na muffinki:
150g
mąki kasztanowej
1 duży dojrzały banan
łyżka proszku do pieczenie bez glutenu
1,5 łyżeczki cynamonu
2 duże jajka
2 białka jaj
4 łyżki czubate kakao
40g odżywki białkowej czekoladowej (np WPI lub ryżowej)-opcjonalnie , można zastąpić większą ilością mąki
erytrol
/ksylitol (u mnie i to i to)- ilość wg Waszego gustu , mi się troszkę sypnęło;P znaczy wpadła spora bryłka ksylitolu XD.
(Polecam przy okazji artykuł o moim ulubionym zamienniku cukru bez kalorii KLIK )
woda- jeśli masa okaże się za gęsta;)
nadzienie:
dżem wiśniowy/wiśnie / Wasz ulubiony dżem
Co robimy:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
2. Przygotuj foremki do muffinek, wyłóż je papilotkami.
3. Zmieszaj wszystkie suche składniki w pierwszej misce, w drugiej – mokre (jajka, rozgnieciony banan). Następnie wlej mokre do suchych i zmieszaj wszystko mikserem.
Tak. To byłoby na tyle 🙂
4. Połowę masy rozlej do foremek. Włóż na to wiśnie. Zalej pozostałą masą.
5. Piecz ok 25-27 minut w piekarniku góra-dół.
6. Pozostaw na chwilę do ostudzenia, podawaj lekko ciepłe:).
Smacznego!!
fit muffinki czekoladowo-kasztanowe nisko-tłuszczowe
-
10 minut
Czas przygotowania:
-
25 minut
Czas gotowania:
-
Składniki:
- muffinki
- 150 g mąki kasztanowej
- 1 szt duży dojrzały banan
- 1 łyżka proszku do pieczenie bez glutenu
- 1,5 łyżecz. cynamonu
- 2 szt duże jajka
- 2 szt białka jaj
- 2 łyżki kakao czubate
- 40 g odżywki białkowej WPI, hydrolizat
- ksylitol wg uznania
- woda niegazowana opcjonalnie
- nadzienie
- dżem lub czekolada
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj foremki do muffinek, wyłóż je papilotkami.
- Zmieszaj wszystkie suche składniki w pierwszej misce, w drugiej – mokre (jajka, rozgnieciony banan). Następnie wlej mokre do suchych i zmieszaj wszystko mikserem.
- Połowę masy rozlej do foremek. Włóż na to wiśnie. Zalej pozostałą masą.
- Piecz ok 25-27 minut w piekarniku góra-dół.
- Pozostaw na chwilę do ostudzenia, podawaj lekko ciepłe:).
Uwagi:
Jeśli chodzi o makro, to wygląda następująco:
cała masa: 1105kcal/B70g/148gW/20gT
zatem jednak muffinka miała 73kcal/5g B/9,8gW/1,3gT ?
Smacznie! 🙂
dołączam się do pytania o inna mąkę, z owsianą się upieką? 🙂
i czym zastąpić banana? dodatkowym jajkiem i słodzidłem, a może musem jabłkowym? ;p Rodzina nie przepada za bananowym posmakiem w wypiekach a chciałam upiec je na Dzień Matki 😉
Czy z mąki ryżowej lub kokosowej również wyjdą i będą dobre?