Paleo raw ciacho z owocami w home-made czekoladzie (wegańskie)

Ostatnio byłam trochę mniej aktywna na blogu, na wszystko złożyły się pewne komplikacje prywatne. Blog jest dla mnie ważny, ale bliscy i ich zdrowie najważniejsze.

Za to dziś mam dla Was zdrową wersję fit ciasta bez pieczenia, z owocami, w czekoladzie, na styl bloku czekoladowego, tylko już bez fasoli;).

Kto powiedział, że żeby odżywiać się zdrowo, trzeba jeść nudne, bezbarwne posiłki?  Nie wierzycie, zajrzyjcie do moich innych przepisów:):D I jak to nie można jeść ciast:)?
Jeśli robicie treningi na 150%, jecie czysto, taki przysmak należy Wam się jak najbardziej po treningu lub do posiłku:). Jeśli nie szykujecie się na zawody, po co się katować i odmawiać wielu dobrych, a zdrowych rzeczy. Bardzo łatwo wpaść w skrajność i przesadzić, a często kończy się to dla nas osłabieniem organizmu, złym samopoczuciem, nie rzadko poważnymi dolegliwościami zdrowotnymi.Ważne jest oczywiście by zachować umiar, postępować z głową i konsekwencją. Oczywiście, żeby było jasne, ja nie jestem zwolennikiem zasady „jedz co chcesz” (polskie IIHYM, „nutella team” itd itp), dla mnie kaloria kalorii nie równa i 100 razy bardziej wolę zjeść kilka kawałków takiego ciasta, niż snickersa ze sklepu.

Jak zwykle u mnie na blogu: przepis prosty jak gryf, robi się szybko jak sprint, poprawia humor jak dobry trening, a dodatkowo przez kolorki zapewnia nam chromoterapię, szczególnie w takie zimne i pochmurne  dni jak dziś 😉 .

No to GO! 🙂

Co potrzebujemy? Same dobrocie:):

Baza:
– pół szklanki maku
– pół szklanki daktyli (ok 6-8)
– pół szklanki suszonych moreli (można na redukcji użyć Walden Farms dip jabłko, bez kalorii)
– garść posiekanych orzechów (nerkowce, ziemne, laskowe)
– pół szklanki płatków jaglanych
– pół szklanki sezamu
– 3 łyżki dżemu jagodowego bez cukru
– cynamon do smaku (łyżeczka)
– słodzik (erytrol, ksylitol) do smaku

Polewa czekoladowa:
– olej kokosowy 3 łyżki
– masło ghee (klarowane) – 1 łyżka
– mleko kokosowe bez cukru (najlepsze Eco mil, Alpro ma cukier) -3 łyżki
– 3 łyżki kakao
– masło orzechowe bez cukru i bez soli, np Meridian – łyżka
ksylitol ok 2 łyżki (najlepiej spróbować, ale zostawcie coś na ciasto;))

Owoce do dekoracji:
– borówki
– nasionka granatu

IMG_9532

Wychodzi 12-16 kawałków (zależy czy kroicie w kwadraty czy prostokąty), ja pokroiłam na 12 sztuk i jeden kawałek ma 10g W/10g T/ 0,5 g B 🙂 . Blaszka kwadrat o wymiarach ok 22x22cm. Pamiętajcie, że możecie manewrować składnikami w zależności jakie macie diety i makro;).
Chyba, że zrobicie ciasto na cheat meala, wtedy szalejcie i nie liczcie nic;P;)

Ja, jak wiecie, większość produktów kupuje w sklepie on-line fitness-food.pl, mam dla Was niespodziankę, a mianowicie wpisując kod : wonderwoman , możecie skorzystać z 6% rabatu na wszystkie produkty u nich:).

IMG_9533 IMG_9534

Siekamy orzechy, można pomieszać parę odmian.

IMG_9535

Uwielbiam ten dżem jagodowy z nasionami konopii i chia (przepis na moim blogu).

 

IMG_9537 IMG_9538

Dobrze dociśnijcie spód. Jeśli będzie za mokry, dosypcie płatków; jeśli za suchy- dżemu jagodowego bez cukru lub Waldena.

IMG_9541 IMG_9543 IMG_9544

Do tego przepisu ulepszyłam przepis na czekoladę. Oprócz oleju kokosowego, rozpuszczam jeszcze masło ghee i masło orzechowe. Smak jest niesamowity, o mały włos Mariusz zjadłby wszystko;P  ..albo ja XD

IMG_9547

Szoooook Edka  🙂

IMG_9548 IMG_9549 IMG_9551 IMG_9555

Pyszka! Warto po wyjęciu z zamrażarki chwilkę odczekać, by ciasto lekko odtajało:).

Ciacho na wynos dla dziewczyn do pracy .

IMG_9557 IMG_9591

A poniżej przepis 🙂

Drukuj przepis

Paleo ciacho z owocami w home-made czekoladzie (bez pieczenia)

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Czas oczekiwania:

Składniki:

Porcje sztuk

Przygotowanie:

  1. Daktyle moczymy we wrzątku ok 2h, wylewamy wodę i blendujemy na masę
  2. Orzechy siekamy drobno.
  3. Do miski wsypujemy płatki jaglane, orzechy, mak, sezam, daktyle, morele (lub dip jabłkowy), dżem jagodowy, wszystko dokładnie ugniatamy.
  4. Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia i rozprowadzamy na nim masę. Wstawiamy do lodówki na czas robienia czekolady.
  5. W garnuszku podgrzewamy olej kokosowy, masło ghee, masło orzechowe do rozpuszczenia. Dodajemy kako, ksylitol i mleko. Ksylitol możemy wcześniej rozpuścić w mleku. Mieszamy, aż wszystko się dobrze zespoi w gęstą masę.
  6. Gotową masę wylewamy na spód i rozprowadzamy równomiernie.
  7. Na czekoladę kładziemy borówki, owoce granatu
  8. Wkładamy do zamrażarki, najlepiej na noc lub parę godzin. Przed podaniem wyjmijcie ciut wcześniej by chwilę ciacho odtajało.

Uwagi:

Wychodzi 12-16 kawałków (zależy czy kroicie w kwadraty czy prostokąty), ja pokroiłam na 12 sztuk i jeden kawałek ma 10g W/10g T/ 0,5 g B ? .

Blaszka kwadrat o wymiarach ok 22x22cm.

Pamiętajcie, że możecie manewrować składnikami w zależności jakie macie diety i makro;).
Chyba, że zrobicie ciasto na cheat meala, wtedy szalejcie i nie liczcie nic;P;)

4 odpowiedzi na “Paleo raw ciacho z owocami w home-made czekoladzie (wegańskie)

  1. Anonimowy napisał(a):

    A jak długo bedzie aktywny ten kod?? Bo chciałam zrobić zamówienie, ale nie ma masła orzechowego Meridian:(((

  2. Alicja Płaczkiewicz napisał(a):

    Bardzo mi się podoba twoje podejście, jeżeli chodzi o balans w diecie.Wiele ludzi tego nie rozumie 🙂 Pozdrawiam 🙂

  3. Create Your Health napisał(a):

    O Boże, wygląda obłędnie, dostałam ślinotoku 😛

  4. Sylwia Ryś napisał(a):

    Uwielbiam Twoje przepisy i zdrowe podejście! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Z kim współpracuje

więcej o współpracy