Ostatnio byłam trochę mniej aktywna na blogu, na wszystko złożyły się pewne komplikacje prywatne. Blog jest dla mnie ważny, ale bliscy i ich zdrowie najważniejsze.
Za to dziś mam dla Was zdrową wersję fit ciasta bez pieczenia, z owocami, w czekoladzie, na styl bloku czekoladowego, tylko już bez fasoli;).
Kto powiedział, że żeby odżywiać się zdrowo, trzeba jeść nudne, bezbarwne posiłki? Nie wierzycie, zajrzyjcie do moich innych przepisów:):D I jak to nie można jeść ciast:)?
Jeśli robicie treningi na 150%, jecie czysto, taki przysmak należy Wam się jak najbardziej po treningu lub do posiłku:). Jeśli nie szykujecie się na zawody, po co się katować i odmawiać wielu dobrych, a zdrowych rzeczy. Bardzo łatwo wpaść w skrajność i przesadzić, a często kończy się to dla nas osłabieniem organizmu, złym samopoczuciem, nie rzadko poważnymi dolegliwościami zdrowotnymi.Ważne jest oczywiście by zachować umiar, postępować z głową i konsekwencją. Oczywiście, żeby było jasne, ja nie jestem zwolennikiem zasady „jedz co chcesz” (polskie IIHYM, „nutella team” itd itp), dla mnie kaloria kalorii nie równa i 100 razy bardziej wolę zjeść kilka kawałków takiego ciasta, niż snickersa ze sklepu.
Jak zwykle u mnie na blogu: przepis prosty jak gryf, robi się szybko jak sprint, poprawia humor jak dobry trening, a dodatkowo przez kolorki zapewnia nam chromoterapię, szczególnie w takie zimne i pochmurne dni jak dziś 😉 .
No to GO! 🙂
Co potrzebujemy? Same dobrocie:):
Baza:
– pół szklanki maku
– pół szklanki daktyli (ok 6-8)
– pół szklanki suszonych moreli (można na redukcji użyć
Walden Farms dip jabłko
, bez kalorii)
– garść posiekanych orzechów (nerkowce, ziemne, laskowe)
– pół szklanki płatków jaglanych
– pół szklanki sezamu
– 3 łyżki dżemu jagodowego bez cukru
– cynamon do smaku (łyżeczka)
– słodzik (erytrol, ksylitol) do smaku
Polewa czekoladowa:
– olej kokosowy 3 łyżki
– masło ghee (klarowane) – 1 łyżka
– mleko kokosowe bez cukru (najlepsze
Eco mil,
Alpro ma cukier) -3 łyżki
– 3 łyżki kakao
– masło orzechowe bez cukru i bez soli, np
Meridian
– łyżka
–
ksylitol
ok 2 łyżki (najlepiej spróbować, ale zostawcie coś na ciasto;))
Owoce do dekoracji:
– borówki
– nasionka granatu
Wychodzi 12-16 kawałków (zależy czy kroicie w kwadraty czy prostokąty), ja pokroiłam na 12 sztuk i jeden kawałek ma 10g W/10g T/ 0,5 g B 🙂 . Blaszka kwadrat o wymiarach ok 22x22cm. Pamiętajcie, że możecie manewrować składnikami w zależności jakie macie diety i makro;).
Chyba, że zrobicie ciasto na cheat meala, wtedy szalejcie i nie liczcie nic;P;)
Ja, jak wiecie, większość produktów kupuje w sklepie on-line fitness-food.pl , mam dla Was niespodziankę, a mianowicie wpisując kod : wonderwoman , możecie skorzystać z 6% rabatu na wszystkie produkty u nich:).
Siekamy orzechy, można pomieszać parę odmian.
Uwielbiam ten dżem jagodowy z nasionami konopii i chia (przepis na moim blogu).
Dobrze dociśnijcie spód. Jeśli będzie za mokry, dosypcie płatków; jeśli za suchy- dżemu jagodowego bez cukru lub Waldena.
Do tego przepisu ulepszyłam przepis na czekoladę. Oprócz oleju kokosowego, rozpuszczam jeszcze masło ghee i masło orzechowe. Smak jest niesamowity, o mały włos Mariusz zjadłby wszystko;P ..albo ja XD
Szoooook Edka 🙂
Pyszka! Warto po wyjęciu z zamrażarki chwilkę odczekać, by ciasto lekko odtajało:).
Ciacho na wynos dla dziewczyn do pracy .
A poniżej przepis 🙂
Paleo ciacho z owocami w home-made czekoladzie (bez pieczenia)
Składniki:
- Baza:
- 1/2 szkl maku
- 1/2 szkl daktyli 6-8 szt
- 1/2 szkl suszonych moreli można zamienić na sos jabłkowy (np Walden Farms 0 kcal, co już nie jest paleo)
- garść posiekanych orzechów nerkowce, laskowe i inne
- 1/2 szkl płatków jaglanych
- 1/2 szkl sezamu
- 3 łyżki dżemu jagodowego bez cukru z nasionami konopii, przepis na blogu
- 1 łyżecz. cynamonu cejlońskiego
- erytrol, ksylitol wg uznania
- Polewa czekoladowa:
- 3 łyżki olej kokosowy
- 1 łyżka masło ghee
- 3 łyżki mleko kokosowe bez cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 łyzka masło orzechowe
- 2 łyżki ksylitol
- Owoce do dekoracji
- borówki, granat
Przygotowanie:
- Daktyle moczymy we wrzątku ok 2h, wylewamy wodę i blendujemy na masę
- Orzechy siekamy drobno.
- Do miski wsypujemy płatki jaglane, orzechy, mak, sezam, daktyle, morele (lub dip jabłkowy), dżem jagodowy, wszystko dokładnie ugniatamy.
- Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia i rozprowadzamy na nim masę. Wstawiamy do lodówki na czas robienia czekolady.
- W garnuszku podgrzewamy olej kokosowy, masło ghee, masło orzechowe do rozpuszczenia. Dodajemy kako, ksylitol i mleko. Ksylitol możemy wcześniej rozpuścić w mleku. Mieszamy, aż wszystko się dobrze zespoi w gęstą masę.
- Gotową masę wylewamy na spód i rozprowadzamy równomiernie.
- Na czekoladę kładziemy borówki, owoce granatu
- Wkładamy do zamrażarki, najlepiej na noc lub parę godzin. Przed podaniem wyjmijcie ciut wcześniej by chwilę ciacho odtajało.
Uwagi:
Wychodzi 12-16 kawałków (zależy czy kroicie w kwadraty czy prostokąty), ja pokroiłam na 12 sztuk i jeden kawałek ma 10g W/10g T/ 0,5 g B ? .
Blaszka kwadrat o wymiarach ok 22x22cm.
Pamiętajcie, że możecie manewrować składnikami w zależności jakie macie diety i makro;).
Chyba, że zrobicie ciasto na cheat meala, wtedy szalejcie i nie liczcie nic;P;)
A jak długo bedzie aktywny ten kod?? Bo chciałam zrobić zamówienie, ale nie ma masła orzechowego Meridian:(((
Bardzo mi się podoba twoje podejście, jeżeli chodzi o balans w diecie.Wiele ludzi tego nie rozumie 🙂 Pozdrawiam 🙂
O Boże, wygląda obłędnie, dostałam ślinotoku 😛
Uwielbiam Twoje przepisy i zdrowe podejście! 🙂