proteinowe czekoladowo-migdałowe cookies bez glutenu, bez cukru i bez mąki

img_4706

No Tak.. znowu przepis na coś słodkiego;P  Przepraszam Was bardzo, ale ja po prostu nie potrafię żyć bez słodyczy, a w szczególności bez czekolady;P Tylko chcąc zachować formę,
Najważniejsze, że moje smakołyki nie mają cukru, a słodziki o  niskim IG nie powodujące wyrzutów insuliny, no i składają się ze zdrowych produktów.
Dziś przedstawiam Wam prosty przepis, który robi się w 5 minut, a piecze w 10, na pyszne chrupiące ciacha z masłem migdałowym i czekoladą (dosłownie!!). Do ich wypieku nie używamy mąki!!

  img_4713 img_4714

A co potrzebujemy:
– 3 czubate łyżki masła
migdałowego (można alternatywnie orzechowe),  najlepiej Meridian bez
cukru, bez soli, bez tłuszczu palmowego , najtaniej dostaniecie TU
– mleko kokosowe lub migdałowe bez cukru, 2 łyżki, dostępne TU
-4 łyżki erytrolu, najlepiej kupić od razu kilo TU (najtaniej!!)
– czekolada bez cukru, u mnie Torras, u mnie TA, słodzona stewią i erytrolem
– łyżka kakao (można pominąć lub zastosować zamiast odżywki)
-nasiona chia – 2 łyżki
– 30-40g odżywka białkowa czekoladowa, u mnie hydrolizat TEN (u-wiel-biam!!)

 

img_4707

Przepis znajdziecie na moim drugim blogu, na stronie: http://blog.muscle-zone.pl/proteinowe-czekoladowo-migdalowe-cookies-bez-cukru-i-bez-maki/

img_4716 img_4717 img_4719 img_4720

Smacznego!!

8 odpowiedzi na “proteinowe czekoladowo-migdałowe cookies bez glutenu, bez cukru i bez mąki

  1. Anonimowy napisał(a):

    Hej, ja z wielkiem zapytaniem, czym da sie zastapic maslo orzechowe i migdalowe do tego wypieku, tak by ten skladnik nie byl tluszczem? mam cukrzyce a bardzo mi sie podoba ten przepis! 🙂 z góry dzieki 🙂

    1. Karola Kocięda napisał(a):

      ale dlaczego zamieniasz tłuszcz i na co chcesz? na węglowodany? czy to nie jest gorsze przy cukrzycy?? alternatywa dla jednego rodzaju tłuszczu, który jest kluczowy w tym przepisie, i która miała by nie być tłuszczem..hmmm trochę trudna sprawa. Wiesz, żeby związać produkty możesz użyć nawet tylko wody i np płatków owsianych i kako ze słodzikiem, ale to węgle; , możesz ewentualnie zrobić mój przepis białkowy, który nie ma dużo węgli i tłuszczu: http://blog.muscle-zone.pl/proteinowe-ciasto-kokosowe-z-borowkami-bez-mleka-bez-cukru-bez-glutenu/, lub troche zmodyfikowac: 6 ubitych białek, jedna starta cukinia odsączona, 4 miarki odzywki razem 60g, 2 łyżki mąki kokosowej, 2 łyżki oleju kokosowego, łyżeczka proszku do pieczenia, dodatki dowolne. na blogu jest jeszcze przepisn na takie ciacha: http://belikewonderwoman.blogspot.com/2015/05/bruce-wayne-na-diecie-bezglutenowej.html, które ma fajne makro, jak i inne przepisy, poszperaj, bo wydaje mi się, że te ciastka nie mają sensu bez masła. No chyba, że zamienniki nisko-tłuszczowe masła orzechowego jak PB2, które znajdziesz na fitness-food.pl lub sosy Walden Farms, ale te drugie dość chemicznie smakują, ale mają 0 kcal. TYlko dlaczego tłuszcze chcesz zamieniać?

    2. Anonimowy napisał(a):

      już lepsze są węglowodany te zdrowe i o niskim IG np. płatki owsiane z kakao wraz ze słodzikiem, gdyż tłuszcze po kilku godzinach zamieniają się w cukier i jest nagły jego wzrost właśnie w organiźmie, a niestety jestem na zastrzykach, nie na pompie insulinowej, wiec nie moge skorygowac wchlaniania się tłuszczów 🙁 zatem staram się ich unikać,nawet roślinnych 🙂 wiem, juz przeczytalam wszystkie twe przepisy, są mega świetne dla takiej osoby jak ja, dzieki wielkie ;)!

  2. Anonimowy napisał(a):

    Swietne ! Od kiedy trafilam na Twoje przepisy moje dni staly sie o wiele slodsze i szczesliwsze 🙂 Kocham slodkosci i mialam wyrzuty sumienia, ze zawsze w ciagu dnia nie umialam sie powstrzymac od przegryzienia czegos niezdrowego co oferowane bylo przez wiekszosc sklepow, a dzieki Tobie moge bez wyrzutow siegac po kawalek ciasta, czy ciasteczko 🙂 Dziekuje ! ! ! Zycze milego dnia Wonder Women ;*

    1. Karola Kocięda napisał(a):

      Bardzo mnie to cieszy <3 Tobie również życzę wszystkiego dobrego :*

  3. Anonimowy napisał(a):

    Czy zastąpienie erytrolu słodzikiem wpłynie na jakość masy? W sensie czy uformuję z niej ciacha?

    1. Karola Kocięda napisał(a):

      Nie bedzie problemu, spokojnie mozesz zastąpić:)

    2. Anonimowy napisał(a):

      Super, będzie pieczone:) Twoje przepisy naprawdę ratują świat;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Z kim współpracuje

więcej o współpracy