Jabłko w cieście bezglutenowym, faszerowane masłem orzechowym (po treningowe)

Przepis nie jest mój, tylko podpatrzony u  koleżanki. Ale, że genialny i prosty, to dzielę się nim z Wami:) Fakt, musiałam go zmodyfikować na fit ;).

Zatem przed Wami zwykłe standardowe polskie jabłko, których mamy obecnie w kraju w nadmiarze, wydrylowane w środku za pomocą najzwyklejszej na świecie obieraczki, nadziane masłem orzechowym:).

Nie wiem czy lubicie jabłka, ja no przykład bardzo rzadko je spożywam, ale w tym przepisie bardzo mi smakują. I ich miękka wersja pieczona w połączeniu z masłem z nerkowców (akurat mam takie, home made, ale idealne będzie bez soli bez cukru masło Meridian <3) powala:). Oczywiście możemy użyć w przepisie inny owoc, np gruszkę. Jednak wydaje mi się, że jabłko też łatwiej nadziać. Można masło orzechowe zastąpić dżemem/musem malinowym, trzeba pamiętać, że nie można za często poddawać obróbce termicznej orzechy;).

Jeśli chodzi o ciasto, nareszcie udało mi sie znaleźć sposób na dobre fit ciasto do wałkowania. Ma super makro i podpowiem Wam, ze możemy go użyć do robienia chociażby „sakiewek”: wałkuje się ciasto na płasko, wycina koła, kładzie na środku dodatki i zlepia ciasto u góry:). Mogą być w wersji na słodko lub wytrawnie. Co myślicie na przykład o pieczonych sakiewkach pełnych truskawek albo wręcz przeciwnie ..z grzybkami:D?

IMG_1485

Zapraszam po przepis, który znajduje się pod zdjęciami:)

:** <3

P.S. Jeśli chodzi o drylowanie jabłka, należy to zrobić taką zwykłą obieraczką z półokrągłą główką, Najlepiej naciąć dookoła nasienie jabłka  i wypchać środek w dół! Mega proste;)

IMG_1481 IMG_1482 IMG_1483 IMG_1484 IMG_1486 IMG_1487 IMG_1488 IMG_1489 IMG_1490 IMG_1491

Drukuj przepis

Jabłko w cieście bezglutenowym, faszerowane masłem orzechowym/dżemem

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Czas oczekiwania:

Składniki:

Porcje osoba

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik na 200 stopni, góra-dół. Obierz jabłko ze skórki i wydrąż w środku otwór na wylot, pozbywając się w ten sposób gniazda z pestkami
  2. Do wydrążonego środka jabłka włóż masło z orzechów.
  3. Zmieszaj razem mąkę, drożdże, olej kokosowy, mleko i ksylitol i zagnieć z tego ciasto.
  4. Rozwałkuj ciasto w okrąg i połóż na środku nadziewane masłem jabłko.
  5. Zawiń jabłko ciastem z każdej strony.
  6. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut , na 20 minut, na środkową półkę. Najlepiej smakuje na ciepło:)

Uwagi:

Makro: 370kcal, 7g B, 48g W, 17g T

10 odpowiedzi na “Jabłko w cieście bezglutenowym, faszerowane masłem orzechowym (po treningowe)

  1. Ida P. napisał(a):

    Kiedyś bardzo podobne robiłam
    I polecam takie same ciasto, które rozwałkowuję, do środka upycham dodatki (warzywa i jakieś podsmażóne mięsko np.) i piekę 🙂

    1. Karola Kocięda napisał(a):

      AAAAAaaa heh wpierw zrozumiałam, ze upychasz mięsko do jabłka;P hehe. Muszę w końcu zrobić takie "sakiewki":)

  2. Anna Suchecka napisał(a):

    Myślisz że z innej mąki też można zrobić ??

    1. Karola Kocięda napisał(a):

      tak jak najbardziej, możesz dodać zytnio-razowej 2000, a jak bezglutenowa np ryżowa.

  3. Robiłam w tym tygodniu coś podobnego, ale prostszego i z możliwością upieczenia w pracy (o ile ma się mikrofalę) – plastry jabłka przekładane masłem orzechowym. Banał, ale jaki smaczny 😉

    1. Karola Kocięda napisał(a):

      brzmi mega super, niestety nie mam mikrofali:) ale w piekarniku też można zrobić dla odmiany:)

  4. Anonimowy napisał(a):

    Karolka a powiedz mi ile dziennie można zjeść owoców tak żeby też nie przesadzać ja jem rano do śniadania i po treningu mrożone miksuje z odżywką białkową i mam lody jako przekąskę potreningową. Co o tym sądzisz i wgl w temacie owoców? Może post na ten temat:-)

    1. Karola Kocięda napisał(a):

      ja jem owoce dokładnie tak jak ty, o tych dwóch porach. Jest to najlepszy sposób na uzupełnienie glikogenu po treningu i po nocy. Ja jem ok 200g owoców z rana. Po treningu raczej symbolicznie. Po czym zjadam kurę i ryż:)

  5. Maja Wierzbicka napisał(a):

    też je kiedyś robiłam. NIEBOOOO!! ♥

    1. Karola Kocięda napisał(a):

      to prawda:D ja się zakochałam w tym połączeniu, a szczerze, średnio lubię jabłka. A teraz chyba na nowo je odkryłam;) 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Z kim współpracuje

więcej o współpracy