Przepis nie jest mój, tylko podpatrzony u koleżanki. Ale, że genialny i prosty, to dzielę się nim z Wami:) Fakt, musiałam go zmodyfikować na fit ;).
Zatem przed Wami zwykłe standardowe polskie jabłko, których mamy obecnie w kraju w nadmiarze, wydrylowane w środku za pomocą najzwyklejszej na świecie obieraczki, nadziane masłem orzechowym:).
Nie wiem czy lubicie jabłka, ja no przykład bardzo rzadko je spożywam, ale w tym przepisie bardzo mi smakują. I ich miękka wersja pieczona w połączeniu z masłem z nerkowców (akurat mam takie, home made, ale idealne będzie bez soli bez cukru masło Meridian <3) powala:). Oczywiście możemy użyć w przepisie inny owoc, np gruszkę. Jednak wydaje mi się, że jabłko też łatwiej nadziać. Można masło orzechowe zastąpić dżemem/musem malinowym, trzeba pamiętać, że nie można za często poddawać obróbce termicznej orzechy;).
Jeśli chodzi o ciasto, nareszcie udało mi sie znaleźć sposób na dobre fit ciasto do wałkowania. Ma super makro i podpowiem Wam, ze możemy go użyć do robienia chociażby „sakiewek”: wałkuje się ciasto na płasko, wycina koła, kładzie na środku dodatki i zlepia ciasto u góry:). Mogą być w wersji na słodko lub wytrawnie. Co myślicie na przykład o pieczonych sakiewkach pełnych truskawek albo wręcz przeciwnie ..z grzybkami:D?
Zapraszam po przepis, który znajduje się pod zdjęciami:)
:** <3
P.S. Jeśli chodzi o drylowanie jabłka, należy to zrobić taką zwykłą obieraczką z półokrągłą główką, Najlepiej naciąć dookoła nasienie jabłka i wypchać środek w dół! Mega proste;)
Jabłko w cieście bezglutenowym, faszerowane masłem orzechowym/dżemem
Składniki:
- 1 jabłko duże
- 1 łyżka masła orzechowego lub musu owocowego
- 3 łyżki mąki bezglutenowej np kasztanowej, teff, ryżowej
- 1 łyżecz. oleju kokosowego
- 1/2 łyżecz. suchych drożdży
- 1 łyżka cukru kokosowego miodu lub erytrolu
- 2 łyżki mleka roślinnego
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik na 200 stopni, góra-dół. Obierz jabłko ze skórki i wydrąż w środku otwór na wylot, pozbywając się w ten sposób gniazda z pestkami
- Do wydrążonego środka jabłka włóż masło z orzechów.
- Zmieszaj razem mąkę, drożdże, olej kokosowy, mleko i ksylitol i zagnieć z tego ciasto.
- Rozwałkuj ciasto w okrąg i połóż na środku nadziewane masłem jabłko.
- Zawiń jabłko ciastem z każdej strony.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut , na 20 minut, na środkową półkę. Najlepiej smakuje na ciepło:)
Uwagi:
Makro: 370kcal, 7g B, 48g W, 17g T
Kiedyś bardzo podobne robiłam
I polecam takie same ciasto, które rozwałkowuję, do środka upycham dodatki (warzywa i jakieś podsmażóne mięsko np.) i piekę 🙂
AAAAAaaa heh wpierw zrozumiałam, ze upychasz mięsko do jabłka;P hehe. Muszę w końcu zrobić takie "sakiewki":)
Myślisz że z innej mąki też można zrobić ??
tak jak najbardziej, możesz dodać zytnio-razowej 2000, a jak bezglutenowa np ryżowa.
Robiłam w tym tygodniu coś podobnego, ale prostszego i z możliwością upieczenia w pracy (o ile ma się mikrofalę) – plastry jabłka przekładane masłem orzechowym. Banał, ale jaki smaczny 😉
brzmi mega super, niestety nie mam mikrofali:) ale w piekarniku też można zrobić dla odmiany:)
Karolka a powiedz mi ile dziennie można zjeść owoców tak żeby też nie przesadzać ja jem rano do śniadania i po treningu mrożone miksuje z odżywką białkową i mam lody jako przekąskę potreningową. Co o tym sądzisz i wgl w temacie owoców? Może post na ten temat:-)
ja jem owoce dokładnie tak jak ty, o tych dwóch porach. Jest to najlepszy sposób na uzupełnienie glikogenu po treningu i po nocy. Ja jem ok 200g owoców z rana. Po treningu raczej symbolicznie. Po czym zjadam kurę i ryż:)
też je kiedyś robiłam. NIEBOOOO!! ♥
to prawda:D ja się zakochałam w tym połączeniu, a szczerze, średnio lubię jabłka. A teraz chyba na nowo je odkryłam;) 🙂