Przepis na szybkie proteinowe jaglane gwiazdki z malinami i czekolada

To jest świetne rozwiązanie w momencie, kiedy nachodzi nas  ochota na szybki, słodki, ale zdrowy posiłek, np do kawy. Bez wielkiego kombinowania, tylko kilka składników, które zazwyczaj posiadamy w kuchni. Jeśli nie macie mąki jaglanej , spokojnie możecie zastąpić ją razową 2000. Do tego jedno białko jaja (polecam zerówki eko), owoce oraz olej kokosowy. Zdradzę Wam, że i bez tego ostatniego składnika wyjdzie wypiek, bo ostatnio zapomniałam go użyć;P, a także były smaczne. Polecam jednak wówczas użyć więcej mokrych składników, typu owoce lub sos czekoladowy.

Muffinki sprawdzą się również jako dodatek do śniadania i posiłek potreningowy.

A jaki smak? Wszystko zależy od Waszej inwencji twórczej oraz.. od smaków odżywek białkowych jakie posiadacie:D Ja wybrałam ciasteczkowo – orzechową:) Ale jak wiadomo, nie tylko możecie mieszać kilka smaków np wanilię z kokosem, również możecie przyszaleć z dodatkami typu kakao, cynamon, orzechy itd:) Możecie też „polepszyć” ten deser i jako nadzienie dodać czekoladę lub masło orzechowe. Najlepiej sprawdza się kawałek kostki czekolady , np słodzonej stewią, czy bez cukru , którą wkłada się do środka muffinki przed pieczeniem:D. Myślę, ze Wasza wyobraźnia podpowiada Wam co dzieje się z czekoladą po ugryzieniu gotowej muffiny:D

Smacznego!!

A poniższe zdjęcie wrzucił na Instagrama po treningu mój kolega Mariusz @gtmpsky https://instagram.com/gtmpsky/ , który gwiazdkę potraktował jako idealną przegryzkę potreningową:). Cukry proste, białko szybkowchłanialne, węgle złożone:) Niestety od samych ciastek takich ABS-ów nie będziemy mieć;) ale dieta to już ponad połowa sukcesu do ich osiągnięcia!:D Także działamy dalej!!

A tu znajdziecie przepis:

*UWAGA: tabela kcal, znajdująca się w przepisie, nie zawiera odżywki białkowej, której ja nie wliczam w makro, bo nie spożywam dziennie więcej niż 30g i tą ilością dysponuje dziennie. Drugim powodem jest to, że każdy z nas ma inny rodzaj tego suplementu, do tego innego producenta, więc dodajcie sami juz swoje wartości:)

15 odpowiedzi na “ Przepis na szybkie proteinowe jaglane gwiazdki z malinami i czekolada

  1. Sumire pisze:

    Ten template na przepisy jest Twój? W jakim programie go zrobiłaś?

    Odpowiedz
    1. Karola Kocięda pisze:

      Kilka razy już pisałam o tym programie:) To aplikacja Moleskine na Ipad:)

      Odpowiedz
  2. Ilona O pisze:

    kolejny przepis, który wypróbowałam (mąkę jaglaną zastąpiłam pełnoziarnistą typ 1850) i jest genialny! mam tylko pytanko odnośnie ksylitolu, jedne źródła mówią, że jest bezkaloryczny, a na opakowaniu jednak są inne informacje

    Odpowiedz
    1. Karola Kocięda pisze:

      Ksylitol nie jest bezkaloryczny i ja go zawsze wliczam, ma 240 kcal w 100g i 100g węglowodanów. Ale i tak warto go stosować. Erytrol jest bezkaloryczny i ma indeks glikemiczny = 0

      Odpowiedz
  3. Tom pisze:

    ooo, też mam taką stewię natusweet! 😉 ze Stewiarnia.pl

    Odpowiedz
  4. Anonimowy pisze:

    Hej 🙂 zdradź, gdzie kupujesz swoje kolorowe foremki? 😀

    Odpowiedz
    1. Karola Kocięda pisze:

      Gwiazdki w pt. W złotych tarasach:), a większość pochodzi z tk max lub tematyczne np superman czy Lord Vader ze sklepu Yatta.pl

      Odpowiedz
    2. Anonimowy pisze:

      Dziękuję! świetne są te kształty i energetyczne kolory – nie mówiąc już o zawartości foremek 😉 przy okazji, bardzo lubię Twojego bloga, a przepisy, którymi się dzielisz pomagają mi w komponowaniu posiłków – dziękuję! Podziwiam Twoją niesamowitą formę i determinację – trzymam kciuki za dalsze postępy 🙂 ściskam! Asia

      Odpowiedz
  5. Anonimowy pisze:

    A dlaczego jesz tylko 30 g odzywki dziennie? Nie mozna wiecej? Ja dopiero zaczynam swoja przygode i brakuje mi wiedzy.

    Odpowiedz
  6. Gabriela Czarska pisze:

    Mam takie pytanie jak to jest z tymi odzywkami co wybierac izolat/koncentrat/hydrolizat? Obecnie mam chyba izolat 🙂

    Odpowiedz
  7. Margo pisze:

    Hej 🙂 zapomniałaś umieścić w kalkulatorze wartości odżywczych odżywkę białkowa, a wiec kaloryczność (+ok 100 kcal) i ilośc białka zwiększy sie 🙂

    Odpowiedz
    1. Karola Kocięda pisze:

      Właściwie to nie zapomniałam, zrobiłam to celowo, bo każdy ma inną odżywkę, ja mam np hydrolizat, który wartościami będzie się różnił od koncentratu. Poza tym nie wliczam odżywki. ALE masz racje zapomniałam zamieścić informacje, że nie zamieściłam w tabeli odżywki b.:) Także dziekuje za zwrócenie uwagi :* buziak

      Odpowiedz
    2. Margo pisze:

      Hej Karola 🙂 a wiec taki był tego zamysł 🙂 myśle jednak, ze powinnaś zaznaczać jakiej odzywki używasz, wypieki z izolatem sa bardziej delikatne, puszyste ze względu na jego konsystencje, gdzie kasein moze sprawić ze wypiek nie wyjdzie, bo bedzie masa zbyt gęsta. 🙂

      Odpowiedz
    3. Karola Kocięda pisze:

      Oo widzisz, ja tego nie wiedziałam 😉 ja używam tylko izolatu lub hydroizolatu. Kazeiny ze wzgl na to, że nie jem nabiału, unikam. Bede teraz to zaznaczać, dzięki

      Odpowiedz
    4. Margo pisze:

      Izolat jest najszybciej wchłaniającym sie białkiem, z tego tytułu ma tez lekka (piórkowa) konsystencje 🙂 cieszę sie, ze pomogłam 🙂 ps.kocham Twoje przepisy, chyba nie ma ani jednego jakiego nie wypróbowałam 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Z kim współpracuje

więcej o współpracy