fit lodowy torcik Deadpool’a z nasionami konopii

Wiem, że dla niektórych moje cheat meale nie są prawdziwymi cheat mealami;), ale niestety jeszcze nie mogę jeść wszystkiego (alergie pokarmowe, nietolerancje).  Za to nie przejmuje się liczeniem kalorii „oszukanego posiłku”, a sama jego postać i smak myślę, że mocno nie ustępuje oryginałom;).

Dzisiaj to co uwielbiam: lody + czekolada + masło orzechowe 🙂 Polecam głównie masła orzechowe Meridian lub Maslove <3

Wszystkie składniki są  legalne i naturalne:) Zapraszam po przepis:)

Drukuj przepis

Fit lodowy torcik Deadpool'a z nasionami konopii

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Czas oczekiwania:

Składniki:

Porcje kawałków
  • Spód:
  • 150 gram świeżych daktyli
  • 1/2 szkl nasion konopii można zastąpić siemieniem lnianym
  • 2 łyżeczki nasion konopii do dekoracji wierzchu ciasta
  • 1/2 szkl siemienia lnianego
  • 4 łyżki kakao
  • Masa:
  • 3 sztuki banany zamrożone w plasterkach
  • 100 gram daktyli
  • 2 łyżki miodu można dać więcej lub inne słodzidło
  • 2 szkl nerkowców wcześniej moczonych
  • 1 szkl mleka kokosowego
  • 2 łyżki masła orzechowego dowolnego
  • Polewa czekoladowa:
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki słodzidła (cukier kokosowy, erytrol)

Przygotowanie:

SPÓD
  1. Mielimy nasiona i siemię lniane na proszek. Dodajemy wraz z daktylami do melaksera lub dobrego blendera i blendujemy na masę. Można dodać ciut wody, ale trzeba uważać by masa nie zrobiła się za kleista.
  2. Masą wykładamy spód tortownicy (u mnie o średnicy 20 cm), wyłożonej papierem i posmarowanej tłuszczem. Również wykładamy masę na boczki, jak najwyżej , by powstała nam daktylowa "misa".
  3. Na czas robienia masy wkładamy spód do zamrażalnika.
MASA
  1. Blendujemy zamrożone banany z pozostałymi składnikami na masę.
  2. Dolewamy tyle mleka roślinnego, by masa była gęsta i by nie spalić blendera;). Ja posłużyłam się blenderem kielichowym z opcją kruszarki do lodu.
  3. Powstałą masę przelewamy do misy daktylowej. Wkładamy do zamrażalnika na min 2 godziny.
CZEKOLADA
  1. W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy kakao, słodzidło, mieszamy aż powstanie jednolita masa, po czym zdejmujemy z płyty. Tak powstałą czekoladą polewamy górę naszego deseru. Posypujemy ją nasionami konopi. Wkładamy do zamrażalnika na min pół godziny.

Uwagi:

Nasz torcik lodowy trzymamy w zamrażarce.

Przed podaniem warto wcześniej go wyjąć, by lekko odtajał, można wstawić do lodówki.

Tortownica ma średnicę 21 cm z ruchomym dnem

Smacznego! Niech moc będzie z Wami!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Z kim współpracuje

więcej o współpracy