Obiecałam Wam na Instagramie, że wrzucę ten przepis na bloga:).
Ostatnio nasza Unbrakable Kasia miała urodziny, a że Bartek- jej chłopak i nasz przyjaciel poprosił mnie, bym zrobiła z tej okazji jakieś ciasto i najlepiej z czekoladą, to trochę wzięłam tą sugestię zbyt serio :D. Zapewne pomógł w tym fakt, że sama uwielbiam czekoladę:).
Przedstawiam Wam zatem tartę kokosową z kremem czekoladowym, z dodatkiem domowej roboty:
czekoladowych gwiazdek z oleju kokosowego i kakao,
fit reesesów w wersji mini, z masłem orzechowym (przepis był jedynie na Instagramie , wrzucę poniżej print screen),
białej czekolady z masła kakaowego
oraz gotowych wyrobów:
czekolady gorzkiej, orzechów brazylijskich i laskowych w czekoladzie COCOA.
Wszystkie produkty, zarówno półprodukty jak i gotowce , zakupiłam jak zawsze w fitness-food.pl (na hasło : wonderwoman macie 6% zniżki!).
Do zrobienia spodu użyłam TEGO przepisu na tartę. Jedynie masło zastąpiłam olejem kokosowym.
Natomiast krem czekoladowy powtórzyłam z mojego innego gotowego PRZEPISU , w którym osoby na wegańskiej diecie znajdą przepis na spód bez użycia jajek. Krem polecam zrobić z użyciem śmietanki Rheal Thai , o 95% zawartości kokosa, wówczas będziecie mieć pewność, że super wyjdzie:).
Dekorowanie ciasta to czyste szaleństwo:) Możecie spokojnie użyć gotowych produktów czekoladowych z dobrych sklepów, na które pozwala Wam dieta;). Ja , nie miałam problemu ze znalezieniem czekolad wegańskich, bez użycia mleka krowiego i glutenu:). Dodatkowo za pomocą silikonowych foremek wykonałam gwiazdki i małe kubeczki reeses.
Poniżej moje czekoladowe wyroby z Instagrama:
I kto powiedział, że diety eliminacyjne są męczące i monotonne ;P
A w takim gronie najbliższych przyjaciół szamaliśmy tartę 🙂
Smacznego!
Tarta pełna czekolady (bez glutenu, bez laktozy)
Składniki:
- Spód
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 2 szt jajka
- 1/4 szkl ksylitolu
- 1/5 łyżecz. soli
- 3/4 szkl mąki kokosowej
- Krem czekoladowy
- 160 g czekolady Cocoa
- 1 szkl czubata śmietanki kokosowej (stałej części mleczka z puszki) u mnie śmietanka Rheal Thai 95%
- 1 szczypta soli
Przygotowanie:
- Rozpuść masło, dodaj jajko , słodzik, sól. Zmiksuj wszystko razem.
- Dodaj mąkę kokosową i miksuj dalej, aż powstanie gęste ciasto. Rozłóż je na spodzie tarty (może byc bez papieru do pieczenia, masa nie przylegnie). Mój spód ma 22cm i jest ruchomy. Nakłuj spód widelcem.
- Piecz w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni przez 10 minut. Po wyjęciu odczekaj kilka minut , po czym spód wystudź na kratownicy.
- Kiedy już spód tarty wystygnie, zabierz się do robienia kremu.
- Podgrzej w rondelku śmietankę, aż do wrzenia. Zalej nią poszatkowaną i włożoną do miski czekoladę. Odstaw na chwilę. Dodaj sól.
- Zmiksuj mikserem śmietankę i czekoladę na krem.
- Krem przelej do spodu tarty, po czy wstaw na minimum pół godziny- godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmij, udekoruj, wstaw tartę na kilka godzin lub całą noc do lodówki . Żeby krem szybciej stężał, można również wstawić tartę na 1h do zamrażalnika i przed podaniem do lodówki:)
Uwagi:
Nie liczyłam kalorii, bo to ewidentnie cheat meal ALE znacznie zdrowszy! 🙂
Mega przepis Panno Karolino !
dziękuję! Pozdrawiam!