fit ciasto kokosowo-marchewkowo-cytrynowe (bezglutenowe, low carb)

Zastanawiałam się ostatnio nad zrobieniem jakiegoś słodkiego ciasta, ale z delikatnie kwaskowatym smakiem. Uwielbiam smak cytrynowy i kiedyś podzielę się z Wami przepisem na moje ulubione ciasto cytrynowe, z przepisu mojej Babci, tylko trochę zmodyfiowane;). Jednak mimo wszystko ostrzegam, że nie będzie ono super redukcyjnym przepisem z racji sporej  ilości żółtek i oleju kokosowego;). Bardziej polubią go za to paleo zwolennicy:). A smakuje obłędnie!

Na szczęście dzisiejszy przepis jest niskokaloryczny, do tego ciasto jest bezglutenowe, bez dodatku cukru (jedynie ten z marchewki) i bez laktozy.

Nie jest to standardowe ciasto marchewkowe, w przepisie jest tego „owocowarzywa” bardzo mało, co jest korzystne ponieważ marchewka po obróbce termicznej ma bardzo wysokie IG, co niekorzystnie wpływa na cały ładunek glikemiczny. Ciasto jest słodkie, a cytryna i mąka kokosowa dodają mu fajnego posmaku. Jego makro wygląda następująco: 475 kcal, 20 g B/ 40g W/27g T ! Mi wyszło z jednego bloku 12 sztuk ciasta, czyli jeden kawałek ma TYLKO 40 kcal (!!) 2g B/3,5gW/2,3 g T

Szook?!

Zapraszam po przepis, który znajdziecie pod Wonder Woman z cytrynami;)

IMG_0461

Z racji, że mnie często pytacie, gdzie kupuję składniki do przepisów, a szczególnie mąki bezglutenowe, od razu Was odsyłam, do bardzo fajnego miejsca. Możecie je w bardzo dobrej cenie zakupić w sklepie on-line: fitness-food.pl . Polecam, bo jest tu prawie wszystko co wykorzystuje w swoich wypiekach.

IMG_0456 IMG_0457 IMG_0454 IMG_0452 IMG_0453 IMG_0445 IMG_0449 IMG_0450

IMG_0444
No taaaaaak…zostawić Wonder Woman samą z ciastem ;P

 

Ciasto idealnie nada się po treningu w celu uzupełnienia glikogenu;)

unnamedaaaa
Mega koszulka od chłopaków z Kliniki Testosteronu 🙂 Dziękuję jeszcze raz :**

IMG_0460

Buziaki i Smacznego:D

Drukuj przepis

Ciasto cytrynowo-kokosowo-marchewkowe low carb

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Czas oczekiwania:

Składniki:

Porcje porcji

Przygotowanie:

  1. Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni
  2. Jajka miksujemy ze słodzikami, w tym czasie tarkujemy marchew na dużych oczkach
  3. Dodajemy mąkę, mleko, proszek, sodę, skórkę z cytryny, sok z cytryny, sól i dalej miksujemy
  4. Na koniec dodajemy starta marchew, mieszamy już łyżką.
  5. Przelewamy masę do blaszki posmarowanej olejem kokosowym lub z papierem do pieczenia (również natłuszczonym)
  6. Pieczemy 30-35 minut, góra-dół
  7. Ciasto pozostawić do ostygnięcia

Uwagi:

Jego makro wygląda następująco: 475 kcal, 20 g B/ 40g W/27g T !

Mi wyszło z jednego bloku 12 sztuk ciasta, czyli jeden kawałek ma TYLKO 40 kcal (!!) 2g B/3,5gW/2,3 g T

24 odpowiedzi na “fit ciasto kokosowo-marchewkowo-cytrynowe (bezglutenowe, low carb)

  1. Lili pisze:

    Witam
    Jaka jest wielkość formy do ciasta?
    Pozdrawiam

    1. Karola Kocięda pisze:

      Forma: 23×14 cm :*

  2. Anonimowy pisze:

    Pani Karolinko bardzo prosze o odpowiedz,chce na weekend upiec to ciasto.Pozdrawiam.

  3. Anonimowy pisze:

    Pani Karolinko a tej marchewki to ile? 30 czy 120 dag?

    1. takie dwie małe marchewki jak na zdjęciu:) jak będzie ciut wiecej nic się nie stanie;) Niestety widzę, ze jakiś jest błąd i jak będę miała dostep do marchewek to je zważę i poprawię zarówno przepis jak i tabelkę, by nie było wątpliwości:D ale póki co proszę użyć dwóch marchewek, takich nie za dużych;) pozdrawiam serdecznie

  4. Anonimowy pisze:

    Witam serdecznie.Ciasto cudne w smaku,rozplywa sie w ustach.Robilam juz dwa razy,lecz mam pytanko,moze Pani mi podpowie co robie zle,poniewaz za kazdym razem na dnie mam delikatny zakalec.Tak to wyglada,jakby jajko opadlo na dno i nie dopieklo sie a u Pani cale takie suchutkie.Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam:)

  5. Amigo pisze:

    Ciasto super, przypomina mi coś podobnego z dzieciństwa,spód jakiegoś ciasta od mamy lub babci:) Ale jest błąd gdzieś, w przepisie 2 małe marchewki 30g a w tabelce 120g? 30g to stanowczo mało:)

    1. oo dzięki, sprawdzę później 🙂 i cieszę się, ze smakuje:)

  6. Anonimowy pisze:

    Karola mogę zastąpić mąkę kokosową jakąś inna ?

  7. cudowne ciasto!!! 🙂

  8. Anonimowy pisze:

    Kiedy bedzie do kawy bo mi kawa od rana stygnie :p

    1. hahaha made my day! :* już jest 😀 będzie to jutrzejszej świeżej;) niestety praca czasami mi niweluje moje plany;(

  9. Margo pisze:

    Hej Karola 🙂 ślinka mi cieknie na wypróbowanie przepisu, ale niestety nie mam dostępu do maki ryżowej 🙁 Eh eh czy mozna zastąpić ja inna ? Czy wystarczy zmielić w młynku nieprzetworzony ryż na mąkę po prostu ? Pozdrowionka cmok cmok

    1. można zmielić ryż, bądź użyć innej mąki. Mi zależało na bezglutenowej po prostu, ale powinna się nadać każda inna, owsiana, razowa 2000, orkiszowa, jaglana.

  10. Anonimowy pisze:

    Ale ten przepis mi się podoba, zdecydowanie trafia w moje kubki smakowe 😛 pytanie mam tylko czy mleko migdałowe wpływa znacząco na smak czy można je zastąpić innym? 😉

    1. Bardzo mnie to cieszy. Mleko migdałowe spokojnie możesz zastąpić innym roślinnym:) pewnie i krowim, ale ja nie jestem zwolennikiem nabiału a szczcególnie już mleka krowiego ze sklepu

  11. Anonimowy pisze:

    Jakiego makaronu używać na redukcji? Moze Soba bo troche w nim białka?

    1. ja używam bezglutenowego, ale jeżeli jesz zboża wystarczy, że bedzie razowy lub orkiszowy, oczywiście w odpowiedniej dla Ciebie przy Twoim posiłku ilosci. Unikaj po prostu pszenicy. Makaronów nie traktuj jako źródła białka, to mają być węglowodany, ja nawet takiego białka nie wliczam;)

  12. kajko pisze:

    Czy polecasz ze strony fitness-food.pl dostępne tam ksylitol i erytrol, czy raczej lepsze będą innych firm, albo może są słodziki bardziej warte uwagi (np.stewia)? Postanowiłam na zawsze wyrzucić cukier z diety i szukam dobrego słodzika:)

    1. jak zobaczysz w moich ostatnich przepisach, ja używam właśnie tylko tych dwóch produktów:), często je mieszam, bo ksylitol jest bardzo słodki, ale ma trochę kalorii i węglowodany, a erytrol jest mniej słodki za to ma 0 kcal. Możesz zamówić w fitness-food oba, będziesz miała na dłużej, bądź jeden z nich. Zależy tylko od Ciebie, na czym Ci zależy. One są w smaku neutralne, a stewia ma jednak dość charakterystyczny posmak.

    2. kajko pisze:

      dziękuję za odpowiedź!:) już zamowiłam, na początek erytrol i jeszcze sos z walden farms, wspaniały blog, uwielbiam:3

  13. Piotr Mikosik pisze:

    Brzmi obłędnie. Szkoda, że test musi poczekać do końca redukcji. Każda kaloria się teraz liczy 😉 Ale na pewno do przepisu wrócę 😀

    1. Przepis zatem czeka na Ciebie, a Wonder Woman trzyma kciuki ;P 😀

    2. Piotr Mikosik pisze:

      Redukcja skończona, więc ciasto wypróbowane. Było tak dobre, że nie zdążyłem nawet zdjęcia zrobić, bo rozeszło się jak świeże bułeczki 😉 Rewelacja!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Z kim współpracuje

więcej o współpracy