Chrupiący chleb z batata (bezglutenowy, bez jajek, z ziarnami)

Ten przepis przeszedł moje oczekiwania! Bardzo prosty, bardzo szybko się go robi, piecze jak na chleb dość szybko bo 40 minut. A jest chrupiący i pyszny <3

Nie potrzebujemy do niego jajek (jedynie ocet jabłkowy , który dla zdrowotności powinien stać na naszej półce oraz sodę), użyłam jedynie batata i dowolnej mąki bezglutenowej, u mnie ryżową i tapiokę (znajdziecie je TU ). Tapioka jako skrobia w małej ilości 4 łyżek robi robotę. Powierzchnię chlebka powiększyłam  słonecznikiem, dynią i sezamem. Wiem wiem, pieczenia ziaren, zaraz ktoś się przyczepi ;P Wiele razy wypowiadałam się na ten temat. Uważam, że nie produkt, a dawka czyni truciznę 😉 I raz na jakiś czas myślę, że można spokojnie upiec taki chlebek i się nie przejmować, gdy dbamy na co dzień o nasze źródła pożywienia:).

Chlebek można doprawić dowolnie, ja użyłam tylko soli morskiej , ale dobrze by pasował rozmaryn. Z tą ilością soli, którą dodałam naprawdę jest smaczny:).

Zapraszam Was po przepis. Polecam zrobić rano i zjeść lekko ciepły na śniadanie:)

Batat możecie ugotować nawet wieczorkiem by mieć wszystkie produkty przygotowane:). Ciasto gniecie się ok 5 minut 😀 Także podczas pieczenia spokojnie możecie się przygotować do pracy i przed zjeść śniadanko lub drugie śniadanko w zależności od timingu Waszych węglowodanów:).

Zapraszam!

I pamiętajcie o zniżce w fitness-food.pl na hasło wonderwoman , do tego teraz przesyłka jest tańsza!!

Drukuj przepis

Chrupiący chleb z batata (bezglutenowy, bez jajek, z ziarnami)

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Czas oczekiwania:

Składniki:

Porcje kromek
  • 1 średni batat (po ugotowaniu 200g wykorzystujemy, resztę zostawcie do jakiejś sałatki:)
  • 110 g mąki ryżowej
  • 40 g mąki tapioka
  • 1/3 łyżecz. soda oczyszczona
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1/2 łyżecz soli morskiej
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 50 g pestek dyni
  • 50 g pestek słonecznika
  • 50 g sezamu

Przygotowanie:

  1. Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni termoobieg.
  2. Batat obieramy i gotujemy do miękkości. Wykorzystujemy jedynie 200g miąższu, który blendujemy lub dziabiemy widelcem na papkę:) Czy wiecie o co mi chodzi :D?
  3. Dodajemy do batata pozostałe składniki i wpierw miksujemy chwilę po czym ugniatamy ciasto aż powstanie jednolita masa.
  4. Dodajemy ziarna i wszystko razem ugniatamy formując bochenek chleba.
  5. Chlebek kładziemy na formie pokrytej papierem do pieczenia . Pieczemy 40 minut.
  6. Pozostawiamy chlebek chwilę na blacie do przestygnięcia. Jest bardzo chrupiące, polecam nóż z ząbkami do chleba:) Smacznego!

Uwagi:

Makro chlebka:
1558 kcal, 47g B, 75g T, 160g W, 18g Błonnika (cały chleb, ok 511g)

16 odpowiedzi na “ Chrupiący chleb z batata (bezglutenowy, bez jajek, z ziarnami)

  1. Ilona pisze:

    Czy mogę zrobić chlebek bez ziaren?

    Odpowiedz
  2. Ania pisze:

    A co sądzisz o zamianie tych mąk na pełnoziarniste lub razowe (tylko takie mogę jeść), uda się ? Może dać ciut więcej sody?

    Odpowiedz
    1. Karola Kocięda pisze:

      Jak najbardziej możesz zmienić je na swoje mąki 🙂

      Odpowiedz
  3. natala pisze:

    witam, czy można napisac wartosci odzywcze chlebku na 100g? bede wdzieczna;)

    Odpowiedz
    1. Karola Kocięda pisze:

      Jasne 🙂 Już podaje:

      1558 kcal, 47g B, 75g T, 160g W, 18g Błonnika (cały chleb, ok 511g)

      Odpowiedz
  4. GOŚĆ pisze:

    Ten przepis mnie zaintrygował 😉 Jaką inną mąkę mogłabym dać zamiast tych w przepisie?

    Odpowiedz
    1. Karola Kocięda pisze:

      Każdą inną bezglutenową, tylko nie kokosową, a tapiokę zamień na inną skrobiową:) np ziemniaczaną:)

      Odpowiedz
  5. Ula Bananova pisze:

    Niesamowite! <3 To najlepszy bezglutenowy chleb jaki dotychczas upiekłam, a testowałam już różne!
    Karola, jetem mega wdzięczna za ten przepis! 🙂
    Właśnie piekę porcję potrójną 😉

    Odpowiedz
    1. Karola Kocięda pisze:

      Bardzo bardzo mnie to cieszy!!!! <3 U nas w domku również cały czas go robimy . Pozdrawiam!

      Odpowiedz
  6. Paulina Siarkowska pisze:

    Karola, juz dłuższy czas bardzo starasz sie mnie tymi pysznościami zachęcić do pieczenia. Ten z batata bedzie pierwszy 👌🏻

    Odpowiedz
    1. Karola Kocięda pisze:

      Paula n musisz w końcu coś zrobić!!! 😀 :**

      Odpowiedz
  7. Ewa Tourrette pisze:

    Wielkie dzieki za ten genialny przepis na chleb batata! Wyszedl wspanialy pod kazdym wzgeledem!

    Odpowiedz
    1. Karola Kocięda pisze:

      Bardzo się cieszę <3 Dziękuję za ten komentarz:) U mnie również pieczemy chleb kilka razy w tygodniu 🙂 Mój Mariusz uwielbia:)

      Odpowiedz
      1. Ewa Tourrette pisze:

        Przepis ten przyniosl mi Tyle satsfakcji ze wykonuje go z innymi makami,skladnikami ku wielkiej radosci mojego meza ktory aktualnie jest na diecie.Zamiescilam go rowniez na mojej stronie FB.Wywolal zainteresowanie u kuzynki!Raz jeszcze wielkie dzieki za ten przepis!!!

        Odpowiedz
  8. ula pisze:

    o kurde!!! na pewno wypróbuję !! uwielbiam wszystkie wariacje batata 😀
    ale za to mam pytanie, skąd ta piękna szyna na zdjęciu! <3

    Odpowiedz
    1. Karola Kocięda pisze:

      Bardzo sie cieszę!! Szyna jest wiejska, mam tu w Warszawie dwa mesjca gdzie kupuję takiej lepszej jakości: albo na hożej w sklepie koło Cophi z żółtym szyldem ALKOHOLE XD co czwartek! i w Mokpol przy Malczewskiego/Niepodległości (przy Radiu Polskim) co wtorek szynka sznurowana

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Z kim współpracuje

więcej o współpracy