Ten przepis przeszedł moje oczekiwania! Bardzo prosty, bardzo szybko się go robi, piecze jak na chleb dość szybko bo 40 minut. A jest chrupiący i pyszny <3
Nie potrzebujemy do niego jajek (jedynie ocet jabłkowy , który dla zdrowotności powinien stać na naszej półce oraz sodę), użyłam jedynie batata i dowolnej mąki bezglutenowej, u mnie ryżową i tapiokę (znajdziecie je TU ). Tapioka jako skrobia w małej ilości 4 łyżek robi robotę. Powierzchnię chlebka powiększyłam słonecznikiem, dynią i sezamem. Wiem wiem, pieczenia ziaren, zaraz ktoś się przyczepi ;P Wiele razy wypowiadałam się na ten temat. Uważam, że nie produkt, a dawka czyni truciznę 😉 I raz na jakiś czas myślę, że można spokojnie upiec taki chlebek i się nie przejmować, gdy dbamy na co dzień o nasze źródła pożywienia:).
Chlebek można doprawić dowolnie, ja użyłam tylko soli morskiej , ale dobrze by pasował rozmaryn. Z tą ilością soli, którą dodałam naprawdę jest smaczny:).
Zapraszam Was po przepis. Polecam zrobić rano i zjeść lekko ciepły na śniadanie:)
Batat możecie ugotować nawet wieczorkiem by mieć wszystkie produkty przygotowane:). Ciasto gniecie się ok 5 minut 😀 Także podczas pieczenia spokojnie możecie się przygotować do pracy i przed zjeść śniadanko lub drugie śniadanko w zależności od timingu Waszych węglowodanów:).
Zapraszam!
         I pamiętajcie o zniżce w
         
          fitness-food.pl
         
         na hasło
         
          wonderwoman
         
         , do tego teraz przesyłka jest tańsza!!
         
        
Chrupiący chleb z batata (bezglutenowy, bez jajek, z ziarnami)
- 
             
             Czas przygotowania:
             
 - 
             
             Czas gotowania:
             
 - 
             
             Czas oczekiwania:
             
 
Składniki:
- 1 średni batat (po ugotowaniu 200g wykorzystujemy, resztę zostawcie do jakiejś sałatki:)
 - 110 g mąki ryżowej
 - 40 g mąki tapioka
 - 1/3 łyżecz. soda oczyszczona
 - 1 łyżka octu jabłkowego
 - 1/2 łyżecz soli morskiej
 - 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
 - 50 g pestek dyni
 - 50 g pestek słonecznika
 - 50 g sezamu
 
Przygotowanie:
- Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni termoobieg.
 - Batat obieramy i gotujemy do miękkości. Wykorzystujemy jedynie 200g miąższu, który blendujemy lub dziabiemy widelcem na papkę:) Czy wiecie o co mi chodzi :D?
 - Dodajemy do batata pozostałe składniki i wpierw miksujemy chwilę po czym ugniatamy ciasto aż powstanie jednolita masa.
 - Dodajemy ziarna i wszystko razem ugniatamy formując bochenek chleba.
 - Chlebek kładziemy na formie pokrytej papierem do pieczenia . Pieczemy 40 minut.
 - Pozostawiamy chlebek chwilę na blacie do przestygnięcia. Jest bardzo chrupiące, polecam nóż z ząbkami do chleba:) Smacznego!
 
Uwagi:
             Makro chlebka:
             
             1558 kcal, 47g B, 75g T, 160g W, 18g Błonnika (cały chleb, ok 511g)
            
       
        
        
        
Czy mogę zrobić chlebek bez ziaren?
A co sądzisz o zamianie tych mąk na pełnoziarniste lub razowe (tylko takie mogę jeść), uda się ? Może dać ciut więcej sody?
Jak najbardziej możesz zmienić je na swoje mąki 🙂
witam, czy można napisac wartosci odzywcze chlebku na 100g? bede wdzieczna;)
Jasne 🙂 Już podaje:
1558 kcal, 47g B, 75g T, 160g W, 18g Błonnika (cały chleb, ok 511g)
Ten przepis mnie zaintrygował 😉 Jaką inną mąkę mogłabym dać zamiast tych w przepisie?
Każdą inną bezglutenową, tylko nie kokosową, a tapiokę zamień na inną skrobiową:) np ziemniaczaną:)
Niesamowite! <3 To najlepszy bezglutenowy chleb jaki dotychczas upiekłam, a testowałam już różne!
Karola, jetem mega wdzięczna za ten przepis! 🙂
Właśnie piekę porcję potrójną 😉
Bardzo bardzo mnie to cieszy!!!! <3 U nas w domku również cały czas go robimy . Pozdrawiam!
Karola, juz dłuższy czas bardzo starasz sie mnie tymi pysznościami zachęcić do pieczenia. Ten z batata bedzie pierwszy 👌🏻
Paula n musisz w końcu coś zrobić!!! 😀 :**
Wielkie dzieki za ten genialny przepis na chleb batata! Wyszedl wspanialy pod kazdym wzgeledem!
Bardzo się cieszę <3 Dziękuję za ten komentarz:) U mnie również pieczemy chleb kilka razy w tygodniu 🙂 Mój Mariusz uwielbia:)
Przepis ten przyniosl mi Tyle satsfakcji ze wykonuje go z innymi makami,skladnikami ku wielkiej radosci mojego meza ktory aktualnie jest na diecie.Zamiescilam go rowniez na mojej stronie FB.Wywolal zainteresowanie u kuzynki!Raz jeszcze wielkie dzieki za ten przepis!!!
o kurde!!! na pewno wypróbuję !! uwielbiam wszystkie wariacje batata 😀
ale za to mam pytanie, skąd ta piękna szyna na zdjęciu! <3
Bardzo sie cieszę!! Szyna jest wiejska, mam tu w Warszawie dwa mesjca gdzie kupuję takiej lepszej jakości: albo na hożej w sklepie koło Cophi z żółtym szyldem ALKOHOLE XD co czwartek! i w Mokpol przy Malczewskiego/Niepodległości (przy Radiu Polskim) co wtorek szynka sznurowana