Banalny przepis, ale deser przepyszny i można uzupełnić nim swoje makro.
Ostatnio widziałam w cukierni kruszonkę z owocami, zainspirowała mnie do zrobienia mojej szybkiej fit wersji.
Potrzebujemy do niej (3 porcje):
– 1 łyżka masła orzechowego
– 2 płaskie łyżki mąki żytnie razowej (lub bezglutenowej np kasztanowej)
-truskawki ( kilka na porcję)
-słodzik ( u mnie
stewia
)
Truskawki kładziemy na dno tartaletek ( foremek). Mąkę, słodzik i masło orzechowe ugniatamy, tworząc ciasto, po czym kruszymy je na truskawki. Ja wolę w większe kawałki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 170 stopniach 25 minut.
Zjadamy i delektujemy się 🙂
Czy mozna dac cos zamiast masla orzechowego ?
Ze zdrowych składników, przychodzi mi na myśl olej kokosowy. Ja nie używam zwykłego masła.
O dziękuje 😉 wlasnie o nim myślałam ,ale nie wiedzialam czy to dobry pomysl 😛
Jestem zmuszona kupić masło orzechowe i stewię… I truskawki!!! 🙂
wow! kruszonka z masła orzechowego i zdrowej mąki, tak proste, że aż na to nie wpadłam ;D dzięki Karola 😉