Owsiane ciasto czekoladowe do kawy (bez cukru, bez laktozy)
Porcje Czas przygotowania
12porcji 15minut
Czas gotowania
55minut
Porcje Czas przygotowania
12porcji 15minut
Czas gotowania
55minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Nagrzej piekarnik na 180 stopni.
  2. W małej misce zmieszaj mąki z kakao.
  3. W drugiej dużej misce mikserem złącz masło (najlepiej pokrój je na mniejsze kawałki) , sodę, proszek do pieczenia, sól, cukier, cynamon. Miksuj aż wszystko razem się połączy i będzie kremowe.
  4. Dodaj na raz wszystkie jajka. Miksuj do kremowej i puszystej konsystencji.
  5. Następnie dodaj 1/3 mieszanki mąk z kakao, miksuj, dodaj 1/2 jogurtu, miksuj, 1/3 miesznki mąk, miksuj, 1/2 jogurtu , miksuj i na koniec znów 1/3 mieszanki mąk, miksuj. Na koniec wmieszaj łyżką borówki.
  6. Powstałą masę przelej do natłuszczonej formy, u mnie była to dużej wielkości forma do babki.
  7. Piecz ok 55 minut. Po wyjęciu odstaw z 15 minut do ostygnięcia.
  8. Udekoruj ciasto rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą oraz sezonowymi owocami. U mnie były to jagody i maliny. Smacznego!