Owsiane ciasto czekoladowe do kawy (bez cukru, bez laktozy)

Uwielbiam takie proste ciasta jak te. A jako kawo-holik i miłośniczka Włoch, lubię od czasu do czasu zrobić sobie do niej słodkie ciasto lub ciasteczka. Pamiętacie przepis na cantucci z mąki migdałowej ?:)

Do ciasta użyłam tym razem mąki owsianej, której mam spory zapas. Oczywiście jeśli wolicie możecie użyć mąki z płatków owsianych bezglutenowych. Taką mąkę najprościej zrobić samemu, mieląc płatki w młynku do kawy 🙂

Ciasto początkowo miało nazywać się  fit „Murzynek”, czyli czekoladowe mokre ciasto z dzieciństwa. Jednak obawiam się ,ze obecnie ta nazwa odbiega trochę od poprawności politycznej. Ale dzieci z lat 80. i 90. na pewno pamiętają jeszcze taka nazwę:) i nikt nigdy nie myślał o tej nazwie jako rasistowskiej, tylko raczej sympatycznej:).

Wracając do kulinariów, ciasto pierwszego dnia jest bardziej mokre, z kolejnymi dniami mniej, ale jest cały czas pyszne <3. Ja dodatkowo oblałam je rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą bez mleka i udekorowałam owocami.

Zamiast cukru rafinowanego zastosowałam cukier kokosowy ze względu na moje sibo i odradzanie przy nim polioli, ale równie dobrze możecie użyć ksylitolu, bądź erytrolu.

Zapraszam po przepis:)

P.S. Wszystkie składniki zakupione są w sklepie ze zdrową żywnością  fitness-food.pl, w którym na hasło „wonderwoman” otrzymacie zniżkę 🙂


Drukuj przepis

Owsiane ciasto czekoladowe do kawy (bez cukru, bez laktozy)

  • Czas przygotowania:
    15 minut
  • Czas gotowania:
    55 minut
  • Czas oczekiwania:

Składniki:

Porcje porcji

Przygotowanie:

  1. Nagrzej piekarnik na 180 stopni.
  2. W małej misce zmieszaj mąki z kakao.
  3. W drugiej dużej misce mikserem złącz masło (najlepiej pokrój je na mniejsze kawałki) , sodę, proszek do pieczenia, sól, cukier, cynamon. Miksuj aż wszystko razem się połączy i będzie kremowe.
  4. Dodaj na raz wszystkie jajka. Miksuj do kremowej i puszystej konsystencji.
  5. Następnie dodaj 1/3 mieszanki mąk z kakao, miksuj, dodaj 1/2 jogurtu, miksuj, 1/3 miesznki mąk, miksuj, 1/2 jogurtu , miksuj i na koniec znów 1/3 mieszanki mąk, miksuj. Na koniec wmieszaj łyżką borówki.
  6. Powstałą masę przelej do natłuszczonej formy, u mnie była to dużej wielkości forma do babki.
  7. Piecz ok 55 minut. Po wyjęciu odstaw z 15 minut do ostygnięcia.
  8. Udekoruj ciasto rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą oraz sezonowymi owocami. U mnie były to jagody i maliny. Smacznego!

Uwagi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Z kim współpracuje

więcej o współpracy