Fit biszkopty bez glutenu i bez cukru ( jak włoskie cantucci)

Kocham Włochy za ich uwielbienie do kawy , celebrację jej picia, oraz za słodkie desery, które stanowią wręcz nieodzowny dodatek do kawy :D.

Ostatnio wrzucałam przepis na fit tiramisu bez nabiału , a dziś mam dla Was prostą receptę na biszkopciki na wzór włoskich cantucci. Oryginalnie ciasteczka zrobione są z siekanych migdałów, które u mnie zastąpiła odtłuszczona mąka migdałowa od fitness-food.pl.

Zamiast tony cukru, użyłam ksylitolu . I tak naprawdę to praktycznie już połowa składników, bo oprócz proszku do pieczenia potrzebujecie jeszcze tylko oleju kokosowego oraz dwóch dużych jajek:)

Możecie oczywiście użyć zwykłej mąki migdałowej, ja jednak liczę, że ta odtłuszczona mąka ma mniej kwasów tłuszczowych do utleniania;P. Wiem, że ostatnio pojawia się u mnie sporo przepisów z użyciem mąki z migdałów, jednak pamiętajcie, że we wszystkim należy zachować umiar :). Nawet jeśli są to zdrowe słodycze.

Moje biszkopciki nie były mocno słodkie, dlatego chyba polecę Wam od razu dodać więcej ksylitolu.

Ja dodałam 1/4 szklanki co stanowiło ok 60g. W przepisie wpiszę 80g, ale następnym razem spróbuję dać nawet 100. Niestety każdy ma inne preferencje i kupki smakowe. Ja lubię bardzo słodkie 🙂 . Włoski specjał jest również w oryginale bardzo słodki, więc na ich wzór, można dodać więcej słodzidła ;).

Dodatkowo można dorzucić do ciasta  przed pieczeniem pokrojone orzechy.

U mnie wyszło 12 biszkopcików o wysokości ok  3 cm z bloku ok 22 x 8 cm.

Spokojnie można ukształtować niższy i dłuższy  blok , bądź pokroić cieniej biszkopciki.

Ciasteczka można przechowywać nawet kilka dni w cookie jar, a wg internetów wypieki z mąką migdałową i jajkami mogą stać nawet do tygodnia. U mnie nigdy tyle nie wytrwały :D.

Najlepiej smakują z kawą:)

Zapraszam po przepis:) oraz do śledzenia mojego profilu na Instagramie (@karolakocieda) i moje Instastories, gdzie na bieżąco wrzucam zdjęcia i filmiki z przygotowań wypieków, materiały dotyczące zdrówka, dietetyki , filmiki z treningów  i nie tylko 😀 :*

Drukuj przepis

Fit biszkopty bez glutenu i bez cukru ( jak włoskie cantucci)

  • Czas przygotowania:
  • Czas gotowania:
  • Czas oczekiwania:

Składniki:

Porcje sztuk

Przygotowanie:

  1. Rozgrzać piekarnik na 180 stopni
  2. W misce zmieszać mąkę z ksylitolem i proszkiem do pieczenia. Dodać jajka i zmiksować z suchymi składnikami. Dodać rozpuszczony olej i znów zmiksować chwilę do połączenia składników. Ciasto jest dość gęste dlatego w tym momencie musimy ubrudzić rączki i ugnieść już nimi składniki na ciasto.
  3. Ciasto uformujemy do prostokątnego bloczku o wymiarach ok 22x8 x 2,5 cm. Można wspomóc się wałkiem. Postaraj się by bloczek był jak najbardziej równy.
  4. Wstaw bloczek do piekarnika na blasze pokrytej papierem do pieczenia, ja piekłam na 2 z 5 poziomów od góry, czyli nieco bliżej góry niż środek piekarnika. Piecz ok 25 minut.
  5. Wyjmij bloczek z piekarnika. Odstaw formę z ciastem do ostygnięcia na ok 45 minut. Przed końcem tego czasu rozgrzej ponownie piekarnik ale na 150 stopni.
  6. Pokrój bloczek na równe części. U mnie to były paski po ok 1,5 cm grubości, wyszło mi 12 sztuk. Rozłóż je na blachę z papierem do pieczenia, kładąc na pierwszy bok i piecz ok 12-15 minut aż staną się złoto- brązowe.
  7. Wyjmij biszkopciki, odwróć na drugą stronę i znów piecz ok 8-10 minut, aż również staną się rumiane.
  8. Dla lepszej chrupkości, pozostaw ciasteczka w wyłączonym piekarniku, aż ostygną, ale uwaga z lekko uchylonymi drzwiczkami.
  9. Ciasteczka przechowuj w zamkniętym szczelnie cookie jar:)

Uwagi:

Makro:

Tabela całości (12 biszkoptów)  kształtuje się tak:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Z kim współpracuje

więcej o współpracy