Czekoladowa tarta z wiśniami (bezglutenowa, wegańska)
Potrzebujemy formy o średnicy ok 30 cm. Ja użyłam silikonową, ale trzeba uważać by podczas wyjmowania ciasta z piekarnika nie złamało się. Ciasto sztywnieje po zastygnięciu. Przed wlaniem kremu, musimy poczekać aż spód całkowicie wystygnie.
Porcje
10porcji
Porcje
10porcji
Składniki
Spód
Krem czekoladowy
Sposób przygotowania
Spód
  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj formę do tarty – wysmaruj tłuszczem .
  2. Połącz mąkę z migdałami, solą. Dodaj do nich olej kokosowy w stałej postaci oraz miód. Ugnieć wszystko razem w jednolite ciasto. Uważaj by nie zostały grudki z oleju kokosowego.
  3. Wyłóż dokładnie ciastem formę, ja zrobiłam wysokie ścianki, choć krem ich do pełnej wysokości nie wypełnił.
  4. Wstaw spód do piekarnika na 8 minut, do zarumienienia ścianek tarty.
Krem
  1. Kiedy już spód tarty wystygnie, zabierz się do robienia kremu.
  2. Podgrzej w rondelku śmietankę, aż do wrzenia. Zalej nią poszatkowaną i włożoną do miski czekoladę. Odstaw na chwilę. Dodaj sól.
  3. Zmiksuj mikserem śmietankę i czekoladę na krem.
  4. Krem przelej do spodu tarty, udekoruj owocami oraz płatkami, po czy wstaw na minimum godzinę do lodówki.