Bezglutenowy wegetariański torcik z kremem kawowym
Porcje
10porcji
Porcje
10porcji
Składniki
Krem kawowy
Dekoracje
Sposób przygotowania
Ciasto
  1. Piekarnik rozgrzej do 185 stopni (bez termoobiegu).
  2. Przygotuj dwie formy o średnicy ok 20cm, spód wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj tłuszczem wraz z bokami.
  3. Żółtka ubij z olejem kokosowym na gładką, puszystą masę. Dodaj mleko, mąkę, sól, mak, proszek do pieczenia, dokładnie zmiksuj.
  4. Białka ubij na sztywną pianę wraz z cukrem. Pianę wmieszaj delikatnie łyżką do żółtkowej masy.
  5. Masę przelej po równo na dwie formy. Piecz przez 35 minut do suchego patyczka.
Krem
  1. Zaparz dwa espresso. Ja użyłam ulubionej kawy kapsułkowej Nespresso Indonesia* * Kawę można nabyć w nowym Pop up store w Promenadzie w Warszawie
  2. Nerkowce (bez wody) zblenduj na masę wraz z miodem, kawą, solą.
  3. W garnuszku podgrzej mleko z żelatyną, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
  4. Dodaj mleko z żelatyną do nerkowców i znów zblenduj na kremową masę.
Tort
  1. Oba spody po ostygnięciu przekrój wzdłuż na pół, do uzyskania czterech warstw.
  2. Na pierwszej warstwie rozłóż krem wraz z malinami, ułóż kolejną warstwę ciasta, znów krem z owocami, i tak aż do ostatniej wierzchniej warstwy.
  3. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  4. Wierzch ciasta oblej czekoladą oraz wyłóż malinami.
  5. Boki ciasta pokryj kremem z nerkowców.
  6. Ciasto wstaw do lodówki, na minimum 5h, a najlepiej całą noc.